Передплата 2024 ВЗ

«Бейджики з телефонами батьків та групою крові дітей – ініціатива батьків»

А ось шкільні укриття директори навчальних закладів мають підготувати. На це місто виділило 80-100 тисяч грн

У соцмережах деякі батьки пишуть, що коли дитина збирається до школи, їй з собою дають воду (0,5 л), печиво, а також бейджик з групою крові дитини... Плюс – інструктаж на тему панічних настроїв. Інші батьки розповідають, що школа зобов’язує батьків підготувати медикаменти для шкільної аптечки. Чи мають такі вказівки навчальні заклади? Про це журналістка “ВЗ” запитала у начальниці Львівського міського управління освіти Лесі Васюти.

Вас також може зацікавити: «Церква готова стати не лише укриттям, а й навіть польовим шпиталем», - капелан ЛМР

– Є вказівка від управлін­ня освіти, що і школи, і са­дочки зобов’язані підготува­ти наші укриття. Вони мають бути чисті, готові для того, щоб прийняти дітей. Мають бути забезпечені обладнан­ням, а саме: місцями для си­діння, ємкостями з питною та технічною водою, контей­нерами для зберігання про­дуктів харчування, резерв­ним штучним освітленням (електричні ліхтарі з запас­ними батарейками), первин­ними засобами пожежога­сіння, засобами для надання медичної допомоги, засоба­ми зв’язку і оповіщення, сан­вузлом, різними інструмента­ми (наприклад, лопата тощо). Ми з директорами проговори­ли й такий момент: щоб стабі­лізувати емоційний стан дітей початкових класів, будемо за­безпечувати укриття Lego, на­стільними іграми. Але все це – за кошт навчального закла­ду! Тобто за кошти Львівської міської територіальної грома­ди. Кошти передбачені у ко­шторисі закладів освіти. Всі школи мають це закупити, за­безпечити укриття.

– Яку суму виділено на ці заходи?

– На кожен заклад освіти виділена сума в межах 80-100 тисяч грн (залежно від того, скільки в ньому навчається учнів).

– Аптечки у деяких шко­лах просять зробити за ко­шти батьків...

– Ви не перша людина, яка мені про це говорить. Заклад освіти зобов’язаний це зро­бити за наші кошти.

– Скільки у Львові таких укриттів?

– Кожен навчальний заклад, не лише школи, а й садочки, мають укриття. Якщо заклад не має підвального приміщен­ня, тобто не має де це укриття організувати, ми визначаємо будівлю неподалік, де можна влаштувати таке укриття. Про це укриття знає і директор за­кладу освіти, і директор цієї установи. Вони між собою ма­ють налагоджену комунікацію. Це укриття облаштовують, і в разі якоїсь небезпеки дирек­тор школи веде туди своїх ді­тей. Класні керівники пови­нні повідомити усіх батьків, де розташоване укриття. Але ця інформація є конфіденційною. Якщо школа має підвал, то зрозуміло, де це укриття. Але якщо дітей треба буде провес­ти, наприклад, 100 метрів від школи, ми таку інформацію не оприлюднюємо, тоді діти бу­дуть у небезпеці. Щоб батьки закуповували щось, такої вка­зівки немає!

– А щодо бейджиків з но­мерами телефонів батьків та групою крові дітей?

– Про бейджики не йшло­ся взагалі! Це ініціатива бать­ків деяких шкіл. Можливо, це і зручно, якщо є небезпека. Психологи з управління з пи­тань надзвичайних ситуацій вважають, що це корисна ін­формація, у разі небезпеки це набагато спростить робо­ту педагогічному персоналу. Дітей вчасно і швидше можна буде вивести.

Читайте також: У режимі підвищеної готовності

Схожі новини