Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У режимі підвищеної готовності

Де ховатись у Львові в разі надзвичайної ситуації, як спакувати «тривожну валізку» та інші важливі речі, про які варто подбати завчасно

Що робити, коли звучить сирена? Як бути, якщо немає ні радіо, ні телебачення? Де шукати «бомбосховища» і про що взагалі йдеться? Ці питання є чи не найпоширенішими сьогодні в мережі, якщо йдеться про безпеку. Панікувати, звісно, не потрібно. Однак варто знати хоча б базову почерговість дій, якщо надзвичайна ситуація таки виникне. Разом із Львівською міською радою розбирались у головних аспектах, які допоможуть почуватися впевненіше.

Увага всім!

Більшість львів’ян чули, як у місті випробовують системи оповіщення. Так повідомляли й про важливість карантину, і про заборону спалювання сухої тра­ви тощо. Коли ж виникає екс­трена ситуація, увагу приверта­ють тим же методом.

Так, сирена означає сигнал «Увага всім!». Почувши її, по­трібно увімкнути радіо на часто­ті 103,3 МГц (Українське радіо) або телеканал UA:Львів та про­слухати повідомлення. Далі – дотримуватись вказівок.

Та не всі містяни мають радіо чи телевізор. У такому разі фа­хівці радять відшукати потрібну частоту, скажімо, на смартфо­ні. Є й інші варіанти. На будів­лях райадміністрацій та Ратуші встановлені сучасні електронні сирени, ще понад 150 вуличних гучномовців – у центрі та в ра­йоні Наукової. З їхньою допо­могою може звучати повноцін­не повідомлення. Також містом їздитимуть спеціальні авто опо­віщення.

До сховища!

Міська карта укриттів
Міська карта укриттів

Отже, повідомлення отрима­ли. Де ховатись?

Фото ЛМР
Фото ЛМР

Коли говорять про бомбосховища, насправді мають на увазі захисні споруди, тобто сховища цивільного захисту, протирадіаційні та найпрості­ші укриття. Варто розуміти, що головним прихистком львів’ян є саме останні – їх у місті 5902. Це, перш за все, підвали будин­ків, тому важливо зберігати їх у чистоті, та споруди подвійного призначення, зокрема підзем­ні паркінги. За державними нор­мами, містяни забезпечені ними на 197%. Важливо, аби була до­статня площа, а також найпро­стіші комунікації – вода, тепло, світло. Якщо у вашому будинку підвалу немає або він не відпо­відає нормам, варто з’ясувати, де по сусідству є підхожий.

Укриття, які відповідають ви­могам, фахівці мерії нанесли на інтерактивну карту – її мож­на знайти на Геопорталі відкри­тих даних. Також завжди мож­на звернутись на «гарячу лінію» Львова за номером 1580, де на­дадуть всю необхідну інформа­цію.

Завчасно подбайте про важливе

Усіх варіацій екстреної си­туації не передбачити. Тим не менш, якщо ви вже з’ясували, де найближче укриття та завбач­ливо записались на навчання із домедичної допомоги, фахівці підготували ще кілька рекомен­дацій, яких варто дослухатись, аби уникнути зайвих метушні й паніки в разі катаклізму.

Складіть особистий план дій

Проговоріть із рідними міс­це збору та методи обміну ін­формацією. Домовтесь про те, яка відповідальність на кожно­му члені сім’ї в разі евакуації. Важливо підготувати до можли­вої загрози й маленьких дітей та літніх людей і визначити відпові­дальних за них.

Варто ознайомитись і з базо­вими правилами поведінки під час обстрілів. Не наближайтесь до вікон; за можливості, при­крийте їх шторами чи жалюзі, аби зменшити ураження склом. Вимкніть світло, перекрийте газ та воду. Сховайтесь у примі­щенні, де немає вікон, скажімо, ванній, або перейдіть до укрит­тя. Надайте допомогу літнім лю­дям, людям з інвалідністю, ді­тям, що по сусідству. Якщо ви на вулиці, лягайте на землю, нама­гайтесь сховатись за виступом чи в заглибленні, прикрийте го­лову руками.

Підготуйте «тривожну ва­лізку»

У разі евакуації чи переходу до безпечного місця, вам зна­добиться лише найважливіше.

  • Документи (паспорт, трудо­ва книжка, документи на влас­ність тощо)
  • Гроші та дублікати ключів
  • Аптечка (спирт, рукавич­ки, засоби для зупинки кровоте­чі та від опіків, марлевий і елас­тичний бинт, пластирі, а також ліки від гарячки, розладів шлун­ка тощо, запас ліків при хроніч­них хворобах)
  • Мобільний телефон і заряд­ний пристрій
  • Теплий одяг та змінні речі
  • Вода і продукти харчування на 3 дні, які довго зберігаються і не потребують приготування
  • Можна покласти засоби гігіє­ни, посуд, запальничку тощо.

Складіть речі в рюкзак і три­майте напоготові – він змен­шить час на збори

А загалом – не панікуйте і до­тримуйтесь головного правила останніх кількох місяців: споді­ватись на краще – та бути гото­вими до гіршого.

«Найпопулярніше слово останніх днів – “тривожність”. А паніка і недовіра є чи не най­потужнішим елементом гібрид­ної війни – як кулі чи «гради», – каже міський голова Льво­ва Андрій Садовий. – Але ми не можемо допустити, щоб во­рогу вдалось змусити нас зне­віритись. Маємо бути сильни­ми і робити все необхідне для захисту нашого дому та Украї­ни. Зараз нашим основним за­вданням є забезпечення жит­тєдіяльності міста: постачання води, електроенергії, належна медична допомога, комуніка­ція та інші важливі речі. Робимо все для того, щоб бути готови­ми до будь-якої надзвичайної ситуації».

Читайте також: «Бомбосховища виглядають гірше, ніж якби пережили ядерну атаку…»

Схожі новини