Передплата 2024 «Добра кухня»

Стан – надзвичайний! Як і ситуація у країні

Новий правовий режим триватиме наразі 30 діб

У зв’язку зі зрослими воєнними загрозами 23 лютого Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення про запровадження надзвичайного стану (НС) на всій території України. Рішення не стосується Донецької та Луганської областей, де надзвичайний правовий режим діє від початку проведення Операції об’єднаних сил і функціонування військово-цивільних адміністрацій. Рішення РНБОУ про введення НС скеровано до парламенту для затвердження. Надзвичайний стан діятиме упродовж 30 днів. У разі необхідності, його можуть продовжити.

Згідно із законом “Про пра­вовий режим надзвичайно­го стану”, на час введення НС буде запроваджено:

  • особливий режим в’їзду і виїз­ду, а також обмеження свободи пе­ресування по території, де вводить­ся НС;
  • обмеження руху транспортних засобів та їх огляд;
  • посилення охорони громад­ського порядку та об’єктів, що за­безпечують життєдіяльність насе­лення та народного господарства;
  • заборона проведення масо­вих заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюєть­ся судом;
  • заборона страйків;
  • примусове відчуження або ви­лучення майна у юридичних і фізич­них осіб.

Чи всі ці обмеження буде запро­ваджено зараз, у момент підготов­ки цього номера ми ще не знали: народні депутати обговорювали ва­ріант рішення. Але про деякі деталі майбутнього рішення кореспонденту “Високого Замку” розповів народ­ний депутат Михайло Цимбалюк:

– Йдеться про запровадження надзвичайного, а не воєнного стану, між цими поняттями є різниця. Поки що не йдеться про комендантську годину, тобто про обмеження часу пересування. Відповідні рішення ухвалюватимуть обласні комісії, все залежатиме від того чи іншого регіо­ну, від того, як складатиметься опе­ративна обстановка .

Запровадження надзвичайного стану дасть можливість забезпечи­ти безпеку громадян і охорону май­на. Національна гвардія патрулюва­тиме важливі народногосподарські об’єкти, електростанції, системи водопостачання, інші об’єкти кри­тичної інфраструктури.

РНБО запропонувала ввести ре­жим НС по всій країні, а його поси­лення відбудеться у прикордонних областях, особливо у Харківській, а також Одеській, Миколаївській, Хер­сонській, які прилягають до моря, і можливо, у тих областях, які меж­ують з Білоруссю. Коли ми з вами розмовляємо, йде консультація з лі­дерами фракцій щодо того, який ва­ріант обмежень обрати.

– Чи означає це, що буде об­межено рух транспорту, робота підприємств, закладів торгівлі?

– Обмеження не впливатимуть на рух транспорту. НС передбачає пе­ревірку резерву, комплектацію сил і засобів (йдеться про центри, які прийшли на зміну військкоматам) – вони теж працюватимуть у посиле­ному режимі, щоб перевірити, хто із військовозобов’язаних готовий при­бути у разі необхідності. Перейдуть на посилений режим несення служ­би всі правоохоронні структури. Ар­мія і так працює у посиленому режи­мі.

– Людям потрібно завжди мати при собі документи?

– Поки що таких обмежень, оче­видно, не буде. А у разі введення ко­мендантської години всім громадя­нам України потрібно мати при собі документи. Існуватиме певний час пересування, треба бути готови­ми до того, що діятимуть пропускні пункти, на яких правоохоронці вста­новлюватимуть особу і мету їхнього пересування. Поки що про ці обме­ження не йдеться. І дай Боже, щоб не дійшло до цього.

– Чи відчуваєте у парламен­ті консолідовані дії? Чи не встав­ляє палиці п’ята колона, проро­сійськи налаштовані нардепи?

– Нема такого. У вівторок три на­родні депутати із “ОПЗЖ” – Мамка, Павленко, Фельдман – проголосу­вали за постанову Верховної Ради про засудження дій Росії. У парла­менті створилася коаліція підтримки України. Щоправда, монобільшість не виносить на голосування законо­проєкти, запропоновані опозицією, про виділення додаткових коштів на оборону, про фінансування всіх по­треб армії без затяжних процедур.

Читайте також: Львівщина готова до надзвичайного стану: без мітингів, але з перевіркою автівок та документів

Схожі новини