Передплата 2024 ВЗ

“Продавати “IQOS” неповнолітнім заборонено”

Також згідно із новим законом, за куріння електронних сигарет та кальянів у приміщенні, штрафуватимуть власників кафе та ресторанів

На “гарячу лінію” Львова львів’янин звернувся з таким повідомленням:

«Прохання на зупинках громадського транспорту помістити інформаційну табличку з написом: "Куріння на території зупинки, а також в радіусі 50 метрів навколо зупинки - заборонено!».

Зі слів пана Юрія, такі таблички є на київських зупинках, а також на зупинках держав Євросоюзу.

«А також прохання на тій табличці розмістити інформацію про суму штрафу. Також прохання прибрати від зупинок на відстань 50 метрів смітники з попільничками, оскільки вони приваблюють паліїв курити відразу біля зупинки, і тим самим отруювати людей, які знаходяться на зупинці...», - додав львів’янин.

Львів'яни палять на зупинках громадського транспорту
Львів'яни палять на зупинках громадського транспорту

Зауваження слушне. До речі, за куріння електронних девайсів (сигарет, кальянів, “IQOS”, “glo”) у громадських місцях теж будуть штрафувати. Їх прирівняли до класичних сигарет. Про це йдеться у Законі України № 1978-IX щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну, який у січні 2022 року офіційно опубліковано. На ці зміни законодавці не могли наважитися понад дев’ять років! І ось нарешті тютюнове лобі пробили...

Про деталі нового закону журналістка “ВЗ” розпитала у юриста Центру демократії та верховенства права, керівника проєкту “Київ без тютюнового диму”, учасника робочої групи з напрацювання положень закону Гліба Колесова.

Новий Закон про заборону куріння набуває чинності через 5 місяців!

- Закон офіційно опубліковано 11 січня 2022 року. Але набере чинності він через 18 місяців. Тобто 11 липня 2023 року. А от заборона куріння електронних девайсів і взагалі заборона куріння будь-яких пристроїв, тютюнових виробів, кальянів тощо набуває чинності (це окреме положення) 11 липня 2022 року! Тобто через 5 місяців!

- За куріння електронних сигарет також будуть штрафувати?

- Штрафи стосуватимуться юридичних осіб. Тобто власників кафе, барів, ресторанів, де будуть вживати тютюнові вироби. За те, що вони надають можливість своїм відвідувачам вживати електронні пристрої, тютюнові вироби, кальяни тощо.

Що стосується фізичних осіб, це предмет відання Кодексу України про адміністративні порушення, і наразі туди не внесені відповідні зміни. Бо законодавство вимагає окремого законопроєкту для внесення змін до Кодексів. Відповідно, штрафи ці невеличкі, які у нас на сьогодні існують за куріння у громадських місцях (це Кодекс України про адміністративні правопорушення), залишаються в силі, і вони стосуються тільки тютюнових виробів — класичних сигарет (штраф за таке правопорушення від 51 грн до 340 грн). Стежити за дотриманням цього закону має поліція.

Для ресторанів, кафе, барів штраф є вищим - від 3 тисяч грн

Крім того, новим законом розширено повноваження Держпродспоживслужби, яка опікується виконанням законодавства про тютюн — від інформування виробників за дотриманням законодавства, у тому числі щодо реклами, до їх перевірок.

Держпродспоживслужба може виконувати рейди, перевірки, наприклад, кафе, барів, ресторанів. Чи вживають там тютюнові вироби, чи ні. І штрафувати власників. Штраф за таке порушення для громадських закладів від 1020 грн (повторне порушення — 10200 грн). Для ресторанів, кафе, барів штраф є вищим - від 3 тисяч грн.

- А якщо людина, наприклад, палить електронну сигарету на зупинці громадського транспорту?

- Тут мова йде про фізичних осіб. Це — адміністративне порушення. Тут змін в законодавстві немає. Водночас ми очікуємо, і працюємо над внесенням змін до Кодексу, аби збільшити штрафи за куріння класичних сигарет у громадських місцях. А також додати пункт, щоб електронні пристрої, девайси, також не можна було курити на зупинках громадського транспорту. Невеликі штрафи несильно зупиняють людей перед порушеннями. Не завжди поліція хоче займатися цим питанням. Невеликі штрафи не мотивують правоохоронців.

Зараз буде вимога — для кафе, барів, ресторанів розміщувати графічний знак, що куріння тютюнових та електронних пристроїв заборонене.

- Львів’яни обурюються, що на зупинках немає спеціального маркування про заборону куріння…

- Це питання залежить від міста. Знаю, що у Києві, на зупинках громадського транспорту, такі попередження є. Що стосується інших місць, не звертав уваги, якщо чесно. Але такі попередження мають бути. В законодавстві чітко зазначений перелік місць, де куріння заборонене. Зараз буде вимога — для кафе, барів, ресторанів розміщувати графічний знак, що куріння тютюнових та електронних пристроїв заборонене. До речі, також заборонений продаж тютюнових виробів для електричного нагрівання неповнолітнім. Більш відомі як “IQOS”. Була прогалина у законі. За цими порушенням стежитиме Держпродспоживслужба.

Читайте також: Шкідливі звички, що наближають старість

Схожі новини