Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Захід сподіватися, але й самим не дрімати!

У протистоянні з Росією потрібні висока боєготовність і витримка

Найближчої суботи на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки (у народі його ще називають Яворівським полігоном) відбудуться практичні бойові пуски переносних протитанкових керованих ракет британсько-шведського виробництва NLAW. Кілька тисяч цих надсучасних ПТРК, призначених, зокрема, для боїв в умовах міста, упродовж останніх днів Києву надав Лондон. Британські військові інструктори зараз навчають наших військовослужбовців, як користуватися грізною зброєю. Ті, хто пройшов цей навчальний курс, згодом передаватимуть здобуті знання іншим військовослужбовцям ЗСУ.

Цього тижня зі США до Киє­ва прибули три літаки з військовим вантажем (а будуть і нові борти у рамках “повітряного мосту допомо­ги”). Крім NLAW, українці отримали потужні протитанкові “джевеліни”, вогнемети, переносні зенітно-ра­кетні комплекси “Стінгер” (для ура­ження повітряних цілей), засоби зв’язку, медичні препарати, сух­пайки. Американці також пообіцяли передати нам свої гелікоптери, які раніше призначалися для Афганіс­тану. “Стінгери”, боєприпаси й ліки обіцяють надіслати нам країни Бал­тії. Про військову підтримку Украї­ни заявили у Канаді, Польщі, Чехії, в інших країнах НАТО. Реагувати на­лежним чином (наразі – економіч­ними інструментами) пообіцяли в Японії. А Німеччина, яка утримуєть­ся від військових посилок до Киє­ва, заявила, що надішле сучасний мобільний шпиталь Role-2 вартіс­тю кілька мільйонів євро, який у по­льових умовах можна розгорнути за якихось 20 хвилин.

За госпіталь, звичайно, каже­мо Німеччині Danke – але ми чека­ли від Берліна значно більшого. І зовсім не сподівалися, що підігра­ють Путіну своїми відверто проро­сійськими заявами керманич (уже колишній) військово-морських сил ФРН і прем’єр Баварії. Боляче вра­зив наших краян і антиукраїнський спіч президента Хорватії (якого, до слова, не підтримав хорватський прем’єр)...

Закордонні поставки зброї, боє­припасів та військового споряджен­ня здійснено через безпрецедент­не скупчення російських військ біля українських кордонів і відкриті, що­разу нахабніші погрози Кремля. Пе­ремовини політиків і дипломатів поки що не можуть стримати Путіна. Його військова армада біля Украї­ни зростає так швидко, що на Захо­ді попереджають: російське втор­гнення може статися будь-якої миті.

США і Євросоюз попередили Москву, що у разі нового нападу за­стосують надзвичайні економічно-фінансові санкції, на які не зважили­ся 2014 року – і що ці жорсткі заходи дуже боляче вдарять по Росії. При­смак цих санкцій вона вже відчуває: рекордно знецінився рубль. Захід прямим текстом заявив, що, крім секторальних, будуть персональні санкції щодо Путіна і його оточення.

Із питань відсічі ворогові у Ки­єві з ініціативи експрем’єра Арсе­нія Яценюка відбувся Національний круглий стіл. У вівторок Верховна Рада України звернулася до ООН, Європарламенту, урядів та парла­ментів іноземних держав та парла­ментських асамблей міжнародних організацій – щодо неприйнятнос­ті військового шантажу стосовно України з боку РФ, який вона здій­снює з метою недопущення реалі­зації європейських та євроатлан­тичних прагнень України.

Напередодні лідер демокра­тичної опозиції Петро Порошен­ко запропонував провести закрите засідання парламенту за участі пре­зидента, керівників силового блоку – щоб обговорити надзвичайну си­туацію біля українських кордонів і виробити ефективні заходи проти­дії агресору. Поміж іншого, пропо­нував виділити з держбюджету до­даткових 50 млрд грн на оборонні цілі, на стимулювання наших за­хисників. Кошти Порошенко про­понував взяти із програми “Велике будівництво”. Однак закритого засі­дання ВР так і не провели, нардепи обмежилися розмовою з міністром оборони. А про кошти із “Велико­го будівництва” навіть не йшлося: представники фракції “Слуга наро­ду” сказали, що ця президентська програма недоторканна...

У середу, 26 січня, у Парижі роз­почалася нормандська зустріч полі­тичних радників Франції, Німеччи­ни, Росії та України – обговорювали врегулювання ситуації на Донбасі.

Тим часом Володимир Зелен­ський, інші високопосадовці за­кликають українців не панікувати. За їхніми словами, можливий хаос, внутрішня напруга зіграють на руку агресору... Ми з вами і самі це ро­зуміємо! Щоб продемонструвати свою стійкість, свідомі співвітчиз­ники прикрашають свої “аватарки” у соцмережах державним прапором. І цим не обмежуються...

Розвиток подій значною мірою залежатиме від того, як Росія відре­агує на письмову відповідь на ульти­мативні вимоги Путіна, яку надішле цього тижня Кремлю Вашингтон. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у середу заявив, що в американській відповіді буде вра­ховано позицію України, і що “про­позиції, які Сполучені Штати ске­рують Росії в частині України, не викликають наших заперечень”.

Читайте також: Німеччина не продає зброю?

Схожі новини