Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Німеччина не продає зброю?

Продає! Тільки не Україні

У 2016-2020 роках ФРН за експортом зброї посіла у світі четверте місце - після США, РФ і Франції.

У загалом слушній і дуже актуальній редакційній статті “Європейської правди” про нинішню негідну політику Німеччини щодо України є теза, що, як на мене, не зовсім точна. Цитую: “Ми знаємо, що німецька політика непостачання зброї має корені у трагічних подіях минулого сторіччя, що Берлін таким чином намагається уникнути звинувачень в участі у будь-яких конфліктах у світі”.

У читача може скластися враження: ти дивися, німці аж так перейнялися “трагічними подіями минулого сторіччя” (у багатьох із яких німці й справді грали вельми помітну роль), що взагалі відмовляються продавати за кордон зброю - аби їх знову не звинуватили в усіх смертних гріхах... Таке враження буде хибним. Тому, що відмова Німеччини постачати Україні зброю зовсім не означає, ніби німці взагалі нею не торгують. Аби у цьому переконатися, звернімося до цифр.

Німецьку зброю купують ОАЕ, Єгипет і Алжир

За даними міністерства економіки ФРН, 2020 року федеральний уряд Німеччини видав дозволи на експорт зброї на загальну суму 5,82 мільярда євро. 2015-го Німеччина продала зброї на 7,86 мільярда євро, 2016-го - на 6,88 мільярда, а 2019-го - аж на 8,015 мільярда євро. Загалом, у 2016-2020 роках Німеччина за експортом зброї посіла у світі четверте місце (5,5 % усього світового експорту зброї), після США (37 %), Росії (20 %) і Франції (8,2 %).

Німеччина продає зброю по всьому світу, зокрема, до США, Австралії, Сингапуру й Південної Кореї. Продає також арабським державам. У 2012-2020 роках Об'єднанні Арабські Емірати купили німецького “малого озброєння” і “військового обладнання” на 1,2 мільярда євро, Єгипет - на 2,8 мільярда, Катар - на 3,1 мільярда, Саудівська Аравія - на 3,3 мільярда, Алжир - аж на 6,1 мільярда євро.

За всієї поваги до усіх цих держав, їх важко назвати вітринами демократії, а Північну Африку та Близький Схід не можна вважати найспокійнішим і найстабільнішим регіоном планети... Тим не менше, у всі ті держави ФРН зброю продавала, а Україні продавати її категорично відмовляється.

Берлін не хоче “роздратувати Москву”

“Німеччина є четвертим у світі експортером зброї. Вона підживлює війну на Близькому Сході, - констатував у Твіттері аналітик у сфері оборони й безпеки Енді Сколлик (Ірландія). - Але Німеччина відмовляється продати оборонні збройні системи Україні, бо це може роздратувати Росію і вплинути на газові поставки”.

Сперечатися з цим важко. Зрештою, і звільнений з посади командувач ВМС Німеччини Кай-Агім Шьонбах, і глава уряду Баварії Маркус Зьодер усе нам уже пояснили. Україну не можна приймати до НАТО, бо цього не хоче Росія, Путін заслуговує “на повагу”, а реальні санкції проти Росії, як-от відмова від “Північного потоку-2”, дуже зашкодять німецькій економіці, якій так потрібний російський газ…

Як казав нещодавно, говорячи про Європейський Союз, прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, “наші друзі можуть усвідомити, що незабаром на них чекає вибір між тим, щоб іще більше залежати від російських вуглеводнів у нових гігантських трубопроводах, і захистом України...” Схоже, “наші друзі” з Німеччини свій вибір уже давно зробили. І вибір цей, на жаль, не на користь України.

Читайте також: "Влада каже багато слів, але не виділила жодної додаткової копійки на армію"

Схожі новини