Передплата 2024 ВЗ

Бандери і тепер бояться вороги України

Так склалося, що моя політична діяльність певною мірою була пов’язана з Стриєм і взагалі з Львівщиною, але особливе місце займав Стрий

Чудове місто, розташоване за 70 км від Львова на березі однойменної річки. Мене, як кожного депутата, закріпили за цим виборчим округом, центром якого і був Стрий. Правду кажучи, я сам вибрав собі цей округ — зараз вже важко сказати, які були головні мотиви, але тепер вони не мають ніякого значення.

Значення має те, що мені Стрий дуже сподобався. З багатьма людьми, які там і зараз проживають, подружився. Тепер про Стрий згадую, як про один з найкращих періодів свого життя. Єдину, кого хотів би згадати – це Лілія Цалин — прекрасної душі людина, яка надзвичайно рано покинула наш світ. Але пам’ять про цю чудову людину у мене залишиться на все життя.

За її безпосередньої участі, а часто і визначальної участі, було організовано величезну кількість різних громадсько-політичних або культурних заходів, деякі з них вийшли на загальнодержавний чи міжнародний рівень.

Серед таких заходів - документальний фільм «Ціна свободи». Я довго думав над тим, щоб відобразити образ Степана Бандери в привабливому й історично-правдивому вигляді, щоб ті люди, для яких Степан Бандера був видатним українцем і символом боротьби за незалежність України, повірили в достовірність того, що буде на екрані. З іншої сторони, про Степана Бандеру було мало відомо широкому українському загалу, і тому я хотів, щоб цей фільм був ще й просвітницьким.

Ідеєю фільму я поділився саме з Лілею Цалин, і вона була першою людиною, яка про це знала і палко підтримала задум. У Стрию про Степана Бандеру всі добре знають, і цей видатний український патріот є поза всякими сумнівами для багатьох українців – героєм. Я мав можливість спілкуватись з рідною сестрою Степана Бандери – пані Оксаною, неодноразово був у неї вдома у звичайній двокімнатній квартирі у Стрию. Вона мені багато в чому допомогла, а найголовніше - фактично благословила на реалізацію фільму. Однією із моїх помічниць в окрузі була Оксана, родичка Степана Бандери, яка допомогла зв’язатись з членами родини. Таким чином, остаточно для себе зрозумів, що повинен створити такий кінофільм про Степана Бандеру. Відчував у цьому свій патріотичний обов’язок.

Якраз наближалось 100-річчя з дня народження Степана Бандери – 1 січня 2009 року. Тобто сама доля спонукала на створення фільму. Ідея - це дуже гарно, однак її недостатньо – потрібні талановиті люди, які створять відповідний фільм. І такі люди знайшлися. Мій близький друг Василь Ілащук, на той час Президент Національної телекомпанії України, і Тарас Ткаченко – молодий, але дуже талановитий режисер. Документальний фільм про Степана Бандеру знімали майже півроку, творча група побувала в деяких країнах, зокрема — у США, Німеччині, Польщі та інших, де також здійснювала зйомку. Врешті-решт, коли фільм був готовий і отримав назву – «Ціна свободи» – до 100-річчя з дня народження Степана Бандери, всі ми, хто був причетний до цього творчого процесу – видихнули з полегшенням. Фільм був, і ми його віддали на суд глядачів.

У восьми західноукраїнських областях в один день організували масовий перегляд цього фільму. Я з творчою групою був в Моршині, де є санаторій Братства УПА. Для цих ветеранів патріотичного руху, колишніх учасників Української повстанської армії та інших патріотів, у найбільшому кінозалі Моршина вперше і показали його. Півтори години тривав фільм, а після завершення – довгі, довгі оплески і овації людей, які високо його оцінили. Пізніше цей фільм показали двічі на першому каналі Національної телекомпанії України. Із ним я побував у США, зустрічався з керівниками української діаспори. Передав також нашим братам та сестрам у Канаді достатню кількість копій фільму.

Мені з багатьох країн світу, де живуть українці, надіслали сотні щирих вітань і подяк за нього. Пишаюсь тим, що вдалося зробити, можливо, вперше, такий об’єктивний і справедливий фільм про нашого видатного українця – Степана Бандеру. Хто ще не бачив — пропоную подивитись. Хоч після цього фільму вже минуло більше десяти років, його актуальність залишається.

Слава Україні!

Тут можна побачити документальний фільм «Ціна свободи»:

Читайте також: У Львові відзначили 113 років з дня народження Бандери (ФОТО)

Схожі новини