Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні зникнуть деякі сигарети

Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє продаж ароматизованих та міцних сигарет

У Європі продаж ароматизованих сигарет заборонили ще у травні 2020 року

Проєкт закону в україні підтримали підтримали 317 депутатів.

Закон у відповідності до директиви 2014/40/ЄС запроваджує заборону на продаж ароматизованих смакових (фруктові, цукерки, ментол та ін.) тютюнових виробів та електронних сигарет, рідин і заправних контейнерів.

«Такі вироби приваблюють дітей та молодь до початку курінням, створюючи хибне враження про наслідки вживання тютюнових виробів», – йдеться в пояснювальній записці до проєкту.

Також закон забороняє продаж сигарет, у яких рівні викидів нікотину, смоли та монооксиду вуглецю в диму однієї сигарети перевищують: нікотину – 1 міліграм, смоли – 10 міліграмів, монооксиду вуглецю – 10 міліграмів;

Довідка:

Ментол уперше почали додавати в сигаретні фільтри ще в 1920-х роках: виробники стверджували, що такі сигарети більш безпечні для здоров'я курців і їх можна без застережень вживати молоді або людям, які мають проблеми зі здоров'ям.
Насправді ж вони не відрізняються від звичайних і теж сприяють розвитку раку і захворювань серця і судин. Крім того, курці сигарет з ментолом часто вдихають дим глибше і довше затримують його в легенях. Соціологічні дослідження також виявили, що людям, які вживають ароматизовані цигарки, важче припинити курити.

Цікаво, що в 2013 році, коли обмежувальні заходи тільки обговорювали в Європі, колишній канцлер Німеччини Гельмут Шмідт, якому тоді було 94 роки, вирішив запастися і купив не менш як 200 блоків ментолових сигарет. Цього запасу йому мало б вистачити на три роки, але сам Шмідт помер у 2015 році.

За даними ВООЗ, щороку від наслідків куріння помирає шість мільйонів осіб. Відомо, що рівень споживання алкоголю і тютюну в Європі найвищий серед усіх регіонів світу. Приблизно 30% мешканців континенту мають тютюнову залежність. Найбільше курців в Росії, Грузії та Греції.

Також Верховна Рада ухвалила зміни щодо продажу електронних сигарет.

Зокрема:

  • заборону реклами, спонсорства, і продажу людям, яким не виповнився 21 рік, електронних сигарет, тютюнові вироби для електричного нагрівання, електронних пристроїв для куріння, а також тютюну та його замінників в Інтернеті;
  • запровадження медичних попереджень на упаковках електронних сигарет, рідин та сигаретах для нагрівання;
  • збільшення медичних попереджень на пачках з 50% до 65% від площі з фотографіями-малюнками наслідків куріння з обох сторін та їх щорічну ротацію, яку проводитиме МОЗ;
  • надання повноважень органам місцевого самоврядування визначати додаткові бездимні місця;
  • запровадження процедури звітності виробників про інгредієнти та викиди тютюнових виробів.

Читайте також: Державна служба статистики порівняла тогорічні і теперішні ціни: здорожчало все

Схожі новини