Передплата 2024 «Добрий господар»

«Відпустивши «вагнерівців», Зеленський думав, що отримає взамін від Росії якісь поступки...»

Але годі чекати поступок від сильнішого супротивника, якщо не чиниш йому опору, вважає експерт

Найбільш резонансна внутрішньополітична подія в Україні за останні дні — новий виток у «вагнерґейті». Йдеться про провал унікальної, вартої підручників для спецслужб операції нашої військової розвідки, яка мала на меті захопити й притягнути до суду російських найманців, учасників війни проти України, виконавців терактів на Донбасі. Розслідування Bellingcat і свідчення генерала Василя Бурби вказує на те, що до зриву цього задуму причетний керівник Офісу президента Андрій Єрмак, який за вказівкою президента Володимира Зеленського розпорядився «відтермінувати» операцію — і через це вона не відбулася. Демократичні сили, експерти, журналісти вбачають у діях «гаранта» якщо не зраду національних інтересів, то вже точно — підігравання української влади ворогові. Банкова, депутати від президентської партії «Слуга народу» відхрещуються від цих звинувачень, кажуть про виважений крок Зеленського, його намагання зберегти життя наших воїнів. У Зе! команді стверджують, що здійнятий шум не вартий виїденого яйця, мовляв, Україна нічого не втратила… Чи так це? На тему дня спілкуємося з політичним експертом Віктором Уколовим.

Віктор Уколов
Віктор Уколов

— Тих, хто піднімає на щит питання «вагнерґейту», в ото­ченні президента називають ледь не ворогами держави, дестабілізаторами внутріш­ньополітичної обстановки, які начебто ллють воду на млин Кремля. А якими ви бачите на­слідки цього гучного сканда­лу? Чи справді, як кажуть на Банковій, «багато шуму — з ні­чого»?

— Розберімося зі звинувачен­нями Банкової. На чию користь те, що російських найманців-«вагнерівців», які вбивали захис­ників України і мирних жителів, не затримано, а повернуто до Москви? На користь Кремля! Хто це зробив? Наші можновладці, які зірвали спецоперацію, котру готували протягом кількох років. То хто працює на користь Москви — ті, хто критикує зрадників, чи ті, хто відпустив «вагнерівців», найманих убивць?

Якби цих терористів було за­тримано, можна було б висунути Путіну юридичне звинувачення у Міжнародному суді у Гаазі. Адже Путін їх нагороджував, вони про це говорили своїм наймачам.

Обурює те, що після зриву цієї спецоперації українську розвід­ку було знекровлено — звільни­ли Бурбу і кількох його найближ­чих помічників. Йдеться не про що інше, як про розправу з укра­їнськими захисниками. Раніше ми мали підстави пишатися на­шою розвідкою, яка ліквідувала горезвісних «Моторолу», Захар­ченка, яка викрала з окупова­ної території терориста Цемаха, причетного до збиття малайзій­ського «Боїнга». Але Цемаха Зе­ленський віддав Путіну, «вагне­рівців» він, по суті, теж відпустив. Тож виникає підозра, що у ке­рівництві України працює росій­ський шпигун, якого фахівці на­зивають «кротом». Роман Швець, колишній російський розвідник, який перебрався на Захід, каже про двох російських «кротів» в оточенні президента — Андрія Єрмака і Руслана Демченка.

Справу «вагнерівців» не роз­слідують, і це викликає багато за­питань. Зокрема, чи можемо до­віряти політичному керівництву нашої держави, якщо в його ото­ченні є такі «кроти»? І які ще шкід­ливі дії вони можуть вчинити про­ти України на користь Кремля?

— Чи не позначиться капі­тулянтська поведінка глави держави на нашій співпраці із західними партнерами? Осо­бливо тепер, коли впритул до наших кордонів наблизилися ворожі війська…

— Вона вже позначилася. Бо інформацію про концентрацію російських військ біля україн­ських кордонів у кінці жовтня — на початку листопада наші західні партнери повідомили не кана­лами розвідки, як роблять це за­звичай, а статтями у газетах The Washington Post, Politico, а та­кож через агенцію Bloomberg. Це тривожний сигнал. З іншого боку, Захід не має з ким більше співп­рацювати з Україною, ніж з чин­ним її президентом. Вони зму­шені працювати з ним, бо він уособлює українську владу. Під­тримуючи Україну, США, Вели­ка Британія можуть надавати нам зброю, фінансову допомогу — зустрічаючись із Зеленським. Але якщо правдивою є інформа­ція про «кротів», наскільки можна довіряти його оточенню? Якщо від союзників України президент хоче отримати допомогу, у тому числі — технології, якими не воло­діє Росія, то Захід повинен вірити на 100 відсотків, що ці технології не передадуть Москві.

— Не так давно під час зі­брання «слуг» у Трускавці Во­лодимир Зеленський про­говорився журналістам, що особисто подзвонив Лука­шенку і розповів йому про бо­йовиків, які їдуть у Мінськ. Чи може таке зізнання лягти у ма­теріали кримінальної справи проти Зеленського за фактом державної зради?

— Може — але з часом. Бо, перебуваючи на посаді прези­дента, Зеленський захищений імунітетом від кримінального пе­реслідування. Коли ж переста­не бути президентом, його дії у згаданій справі мають отримати правову оцінку.

Найбільш дивно те, що Зелен­ський мав політичне право зупи­нити спецоперацію. Але тоді він мав би у цьому щиро признати­ся. Це була би відповідальність політична — і цьому дали би оцін­ку виборці. Але Зеленський грав вар’ята: розповідав, що це була спецоперація Росії, потім го­ворив про якісь іноземні спец­служби. Зрештою, у Трускавці зізнався, що сам подзвонив до Лукашенка і вибовкав, що до того їдуть «вагнерівці». Але нічого не каже про те, що сам ухвалив рі­шення зупинити спецоперацію. У цьому мають розібратися юрис­ти. Однак буде можливо вже піс­ля того, як Зеленський переста­не бути главою держави.

— Чим, на ваш погляд, керу­вався президент, набираючи номер телефону білоруського диктатора? Бажанням не зри­вати анонсоване перемир’я на Донбасі? Спробою завоювати дивіденди у Путіна і виторгу­вати згодом у нього якісь по­ступки? Чи йдеться про еле­ментарний переляк, брак досвіду, відповідальності?

— Зеленський не завжди вико­ристовував патріотичну ритори­ку, якою зараз послуговується. У липні 2020 року, коли відбувала­ся спецоперація, президент за­ймав іншу позицію. Вважав, що агресора треба замирити, що треба заглянути в очі Путіну, піти на певні поступки. Тому, власне, віддав наказ відступити з кількох демілітаризованих зон — і деякі з них згодом зайняли окупанти. У грудні 2019 року Зеленський по­ступився невідомо чим у Парижі під час переговорів у Норманд­ському форматі — і тепер Росія каже, що не збереться на нові пе­реговори, поки не буде виконано ті обіцянки. Для мене цілком оче­видно, що Зеленський хотів за­мирювати Путіна. Він думав, що, відпустивши «вагнерівців», отри­має взамін якісь поступки від Ро­сії. Але годі чекати поступок від сильнішого супротивника, якщо не чиниш йому опору. Якщо во­рог відчуває в собі силу, йому цілком байдуже, на які поступки ти йдеш.

Починаючи із січня 2021 року, Зеленський публічно зайняв зо­всім іншу позицію. Про людське око він став таким собі патріо­том, почав робити достатньо різ­кі заяви проти Росії. Однак 2020 року все було інакше. Тому коли Зеленський віддавав інформа­цію Лукашенку, то хотів зробити послуги і йому, і Путіну. І це не ви­падково. В України із Білоруссю є певний товарообіг. Більше того, із приходом до влади Зеленсько­го ми відновили поставки елек­троенергії і вугілля з Білорусі, хоча там вугілля не добувають. Антрацит, який звідти завози­мо, видобуто у Росії або на оку­пованих територіях. Більше того, за даними Державного коміте­ту статистики, на середину 2021 року Україна витратила 3,4 млрд доларів на закупівлю газу че­рез Білорусь. Тож розумієте, на­скільки сучасна українська влада пов’язана з Росією і Білоруссю. Я вже не кажу про те, що імпор­тований антрацит використову­вали на користь Коломойського. Тож бачу і певні економічні моти­ви у дзвінку Зеленського до Лу­кашенка. На жаль, всі ці мотиви були не на користь України.

— Як має діяти здорова час­тина вітчизняного політику­му, громадянське суспіль­ство, щоб мінімізувати втрати від «вагнерґейту» і запобігти потенційним зрадам у вищих ешелонах влади?

— Українство повинно згурто­вуватися. Має забути про якісь взаємні образи і підтримувати сильнішого. Можна створювати міжпартійні проєкти…

2019 року українських ви­борців обдурили. Багато хто нарікає, мовляв, ці 73 відсо­тки обрали недолугого прези­дента, тому вони ледь не зрад­ники України. Це не так. Жодна людина не відповідає за те, що її ошукав шахрай, пообіцяв­ши золоті гори. Відповідаль­ність — на шахраї, а не на тих, кого він обдурив. Треба дивити­ся на справу глобальніше. До­сить ображатися на виборців, які голосували за Зеленсько­го. Вони мали право це роби­ти. Йдеться про проблеми кра­їни. Образи треба залишити у минулому і йти далі. Тоді мати­мемо шанс на 100-відсоткове одужання. На наступних вибо­рах треба обирати не надію, а надійність. Тому що надія може бути оманливою, зрадливою — як це сталося у випадку із Зе­ленським. Обирати треба тих, хто має свої переваги, недоліки яких так само знаємо, — але які працювали на користь України.

Читайте також: Гідність та зрада

Схожі новини