Передплата 2024 ВЗ

Розслідування про спецоперацію «вагнерівців» опубліковано

Група розслідувачів Bellingcat опублікувала розслідування про спецоперацію із затримання Україною бойовиків російської ПВК «Вагнер»

Розслідування опубліковано на сайті The Insider.

Відповідальні за проєкт були два старші офіцери: Василь Бурба (глава розвідки Міноборони) та Руслан Баранецький (заступник голови СБУ). За даними Bellingcat, вони регулярно проводили брифінги для президента про операцію «Авеню» (саме таку назву мала ця спецоперація).

«Ця спецоперація, яка не має аналогів за своєю складністю і масштабом, повинна була завершитися примусовим приземленням літака з кількома десятками бойовиків на території України, проте в останній момент, коли „вагнерівці“ вже прямували до мінського аеропорту, операцію було „перенесено“ після зустрічі розвідників з політичним керівництвом, що закінчилося арештом найманців силами білоруського КДБ», — пишуть журналісти.

У матеріалі йдеться, що спершу «вагнерівців» планували виманити на територію Угорщини під приводом підготовки для роботи у новій ПВК. Там їх мали затримали, екстрадувати до України та судити.

Втім вирішили втілювати інший план, який власне і «зірвався».

«Вагнерівці» мали опинитися в Україні унаслідок примусової посадки літака, який прямував з Мінська до Стамбула. Для цього розробляли два варіанти: або пасажиру стає погано на борту, або загроза вибуху (українські авіадиспетчери можуть дати вказівку пілоту не повідомляти пасажирів про аварійну ситуацію або навіть про зміну траєкторії польоту). Обрали другий варіант.

План операції показали політичному керівництву України, зокрема й президенту Володимиру Зеленському у червні 2020 року. Операцію схвалили на початку липня 2020 року. Але рішення відкласти операцію наприкінці липня призвело до її провалу. Найманців затримали у Білорусі.

За даними журналістів, за день до від'їзду бойовиків Бурба та Баранецький прибули до Офісу президента. Вони мали подати остаточну інформацію про майбутню спецоперацію. Однак, оскільки в той момент президент Зеленський був зайнятий, Бурба сказав Bellingcat, що вони не змогли зустрітися з ним особисто.

Бурба наголосив, що голова Офісу президента Андрій Єрмак запропонував відкласти операцію на тиждень. Напередодні президент Зеленський досяг угоди з Росією та підтримуваними Росією сепаратистами про припинення вогню на Донбасі, про що він оголосив на спільному пресзаході з тодішнім президентом Швейцарії Симонеттою Соммаругою.

Bellingcat не змогла незалежно перевірити цю розмову, а Офіс президента не надав коментарів до цього розслідування.

Читайте також: Зеленський і Єрмак не винні, — Безугла про справу «вагнерівців»

Схожі новини