Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Син сам захотів вакцинуватися. А я не заперечувала»

На Львівщині уже понад 2200 дітей і підлітків отримали щеплення від Covid-19

«У Дам’яна — спадкова лактозна непереносимість, — розповідає журналістка, радниця в апаратній службі Львівської ОДА Анна Герич. — І ми подумали, що буде гірше, коли він, не дай Боже, потрапить до лікарні з ковідом». Днями її 14-річний син отримав першу дозу вакцини від коронавірусу. Жінка каже, вакцинуватися було його ідеєю, а вона, як відповідальна мама, цю ідею підтримала.

Запитую, чи хворів її син на коронаві­рус. Анна Герич каже, не знає. Мав нежить, але ПЛР-тесту тоді не здавав. «Навіть якщо хворів, це ще не привід відмовлятися від можливості захистити себе від Covid-19 та його наслід­ків», — переконана.

Як і годиться, перед щепленням проконсультувалися зі сімейною лі­каркою. Протипоказань до вакцинації не виявила. Вакцинуватися вирішили в обласному діагностичному центрі. «Там черги менші, але дітей і так вак­цинують поза чергою», — додає пані Анна.

Перед щепленням маму хлопця по­просили надати документ, який під­тверджував, що підліток отримав усі планові щеплення. Без такого підтвер­дження у вакцинації від Covid-19 від­мовляють. Медики кажуть: на початках багато українців кинулися вакцинувати своїх дітей від коронавірусу, аби мати змогу поїхати з ними на відпочинок. Тоді ж часто з’ясовувалося, що ця вак­цинація… була першою у житті дитини! Усі попередні батьки безвідповідаль­но ігнорували, покладаючись на «при­родний імунітет» свого нащадка… «Ми антивакцинаторами ніколи не були», — веде далі львів’янка.

Другу дозу вакцини її син повинен отримати 7 грудня.

«Мої найближчі друзі всі вакцинова­ні, але сина деякі радили не щепити. Мовляв, це ж дитина… Але я думаю, що 14,5 року — не така вже й дитина. Важить нормально, та й зростом уже вищий за мене! — усміхається співроз­мовниця „ВЗ“. — Серед моїх знайомих є лише один, який вакцинував свого сина. А є такий, у якого дружина вагіт­на, але не вакцинована. Я би на їхньо­му місці так не ризикувала».

Дам’ян — один із 2200 дітей, які вак­цинувалися від Covid-19 на Львівщині. Для щеплення дітей і підлітків в Україні використовують лише одну вакцину — Comirnaty від Pfizer. Як і дорослий, ди­тина також повинна отримати дві дози вакцини — з інтервалом у 21−28 діб. У деяких країнах, як-от Великій Брита­нії, дозволяється застосовувати також Moderna. Обидві вакцини створені на одній технологічній платформі.

Рішення дозволити вакцинацію від Covid-19 дітей віком від 12 років Мі­ністерство охорони здоров’я ухвалило понад місяць тому. Чиновники поясни­ли це тим, що Дельта-штам коронаві­русу частіше вражає дітей, захворю­вання у них часто має важчий перебіг, відтак вони частіше потрапляють до лі­карень. А навіть якщо дитині пощас­тило і вона хворіє безсимптомно, то, активно продукуючи вірус, заражає дорослих — батьків, бабусь-дідусів та вчителів. Які можуть бути невакцино­вані і для них коронавірусна хвороба може виявитися смертельною… Та­кож фахівці зазначають, що щеплен­ня дітей може допомогти кожній краї­ні й людству загалом швидше досягти колективного імунітету. Та, відповідно, подолати пандемію і повернутися до нормального життя, яким воно було до січня-березня 2020 року.

Вакцинують дітей і підлітків від ко­ронавірусної інфекції у Великій Бри­танії, країнах ЄС, США, Канаді, Ізраї­лі, ОАЕ, Камбоджі, Колумбії, на Кубі, у Сінгапурі тощо. Днями Ізраїль дозво­лив вакцинацію дітей віком від п’яти років. Віковий поріг вирішили знизити після того, як FDA (Управління з продо­вольства і медикаментів США) схвали­ло вакцину Pfizer для проведення ще­плень пацієнтів віком 5−11 років.

Очікувані поствакцинальні реакції у дітей — такі ж, як у дорослих: біль у руці, відчуття втоми, головний біль, ло­мота у м’язах і суглобах, підвищення температури тіла, озноб. Як правило, ці симптоми минають упродовж однієї чи кількох діб після ін’єкції, але у бага­тьох пацієнтів не виникає нічого з пе­реліченого.

Протипоказання? Не можна вакци­нувати тих дітей, у яких після першої дози спостерігалися серйозні алергіч­ні реакції на компоненти вакцини або розвинувся міокардит (запалення сер­цевого м’яза) чи перикардит (запален­ня зовнішньої оболонки серця). Про такі випадки повідомляв Центр контролю та профілактики захворювань у США (CDC). Виробник вакцини запев­нив, що така «побічка» виникає дуже рідко, а перебіг згаданих захворювань є легким і не призводить до серйозних наслідків.

Медики звертають увагу: між вак­цинаціями (від Covid-19 і, наприклад, грипу) повинно минути не менш ніж 14 днів.

Читайте також: Поради батькам. Як уберегти дітей від COVID-19

Схожі новини