Передплата 2024 «Добра кухня»

«Непліддя не викликають, телефонів не блокують»

Відома епідеміологиня розвінчала популярні міфи про вакцини від Covid-19

Карантинні обмеження підштовхнули українців подбати про захист свого здоров’я. У жовтні Україна суттєво наростила темпи вакцинації проти коронавірусної інфекції. За станом на кінець місяця, повністю вакцинувалося 7,2 млн українців і ще 2,3 — отримали першу дозу вакцини. Проте за показником охоплення щепленнями від коронавірусу ми й досі суттєво відстаємо від країн ЄС. У світовому рейтингу за кількістю вакцинованих Україна — на 43 місці.

За рівнем захворюваності, госпіталізацій і смертей від ускладнень коронавірусної хвороби Україна дійшла до піку весни 2021 року. Медики констатують: «Такої ситуації, як сьогодні, ще не було».

«Крім вакцинації, жодна з країн світу не запропонувала іншого спосо­бу масової профілактики населення, — наголошує керівниця Львівсько­го обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Іван­ченко. — Проте завжди знайдуться люди, які віритимуть у казки, які хтось переповідає у соцмережах. Ось чому дуже важливо ділитися достовірною інформацією про те, що вакцини — безпечні й ефективні, а хвороба, на­впаки, небезпечна, підступна і дуже часто забирає людські життя».

Топ-3 міфів про вакцинацію від Covid-19

1) «Якщо людина вакцинується і до місця вакцинації прикладе телефон, той неодмінно заблокується». «Зро­зуміло, що це — міф, але, на жаль, ба­гато хто у нього вірить», — зауважує фахівчиня з епідеміології.

2) «Після вакцинації у чоловіків і жі­нок може настати непліддя». «Це — аб­солютний міф, який не має під собою жодного підґрунтя, — переконує лікар­ка. — Водночас є публікації ізраїльських учених, що для чоловіків особливо не­безпечно хворіти на коронавірус, адже чим важчим є перебіг самої хвороби, тим більшим є ризик віддаленого не­пліддя. Оскільки у жодній країні світу не використовується „жива“ вакцина, тобто живий збудник в організм люди­ни не вводиться, ризик непліддя у чо­ловіків після вакцинації відсутній».

«Те саме стосується й жінок, — до­дає Наталія Іванченко. — Були фейко­ві публікації про те, що антитіла, які формує організм людини внаслідок вакцинації, можуть перешкоджати прикріпленню плоду до стінки матки. Цей міф давно розвінчаний ученими. Ці білки — абсолютно не схожі між со­бою, і жодного ризику у жінки не за­вагітніти після вакцинації немає. У той же час вагітним дозволено вакцинува­тися Pfizer. Жінки, які народили дитину і годують грудьми, також потребують вакцинації проти коронавірусу».

3) «Абсолютним міфом є «Краще я набуду імунітету після хвороби, ніж після вакцинації». Ми ніколи не зна­ємо, хто захворіє легко, а хто — важко і чиє життя забере коронавірус, але за­вжди важче хворіють люди, які мають хронічні захворювання:

  • цукровий діабет;
  • ожиріння;
  • хронічні захворювання дихальної та/або серцево-судинної системи;
  • перенесений інфаркт міокарда або інсульт, — перелічує керівниця об­ласного центру контролю та профі­лактики хвороб. — Такі люди не пови­нні боятися вакцинації. Навпаки, вони у першу чергу повинні вакцинуватися, оскільки для них зустріч із коронавіру­сом може стати дуже небезпечною, а для когось — і останньою".

Наталія Іванченко радить звернути увагу на людей, старших за 70−80 ро­ків: «Не всі з них уміють користувати­ся мобільним телефоном. Дехто меш­кає сам, не користується Інтернетом. Дуже важливо забезпечити вакцина­цію таких людей, оскільки самостійно у поліклініку чи у центр масової вак­цинації вони можуть і не звернутися. Зголоситися, що такі люди є, мусять родичі, знайомі, сусіди для того, щоб медичні працівники змогли органі­зувати проведення вакцинації таким маломобільним особам».

«На сьогодні маска, гігієна рук, со­ціальна дистанція і двократна вакци­нація — це єдині доступні інструменти профілактики коронавірусу, які дозво­лять нам залишатися живими, здоро­вими і продовжити активне життя», — підсумовує головна епідеміологиня Львівщини.

Читайте також: 58% мешканців Львова отримали першу дозу, близько 40% - другу

Схожі новини