Передплата 2024 «Добре здоров’я»

58% мешканців Львова отримали першу дозу, близько 40% - другу

Ще не маєш дози вакцини? Гайда у Ратушу!

У суботу, 6 листопада, у Львові запрацював ще один пункт вакцинації — на площі Ринок, 1, а саме в приміщенні Центру надання адміністративних послуг Львівської міської ради. Цей пункт тимчасовий і діятиме до неділі, 7 листопада. Його графік роботи — із 10.00 до 18.30 год (перерва із 14.00 до 15.00 год на перезмінку). У ЦНАПі — всі необхідні умови для роботи медиків, які проводять вакцинацію людей. Журналістка «ВЗ» вирушила у ЦНАП, щоб побачити умови вакцинації та поспілкуватися з охочими отримати дозу вакцини проти коронавірусу.

У Ратуші вакцинують Pfizer, AstraZeneca, Coronavac. Працюють дві бригади медиків — одна вранці, друга — ввечері. Це бригада із другої міської поліклініки, що на вул. Симоненка, 4. У електронній черзі — 56 людей, плюс жива черга. Потоки черг розділено наполовину, щоб не було конфліктів.

Фото автора
Фото автора

Зауважила, у центрі вакцинації стерильна чистота, хороші умови роботи. Тут робоча атмосфера, медики працюють у посиленому режимі, щоб вакцинувати якомога більше охочих.

Як сказав для «ВЗ» в.о. директора департаменту гуманітарної політики Євген Бойко, у період «червоної зони» збільшено можливість для мешканців Львівської ОТГ отримати щеплення.

«У тій епідемічній ситуації, яку маємо зараз, кожен мусить дбати про своє здоров'я і здоров'я своїх рідних», — наголосив чиновник. За його словами, якщо у перші дні роботи тимчасового пункту вакцинації буде багато охочих вакцинуватися, то пункти «вихідного дня» будуть працювати і наступних вихідних.

У Ратуші кажуть, ажіотаж щодо вакцинації у Львові був упродовж останніх двох тижнів, а зараз ситуація легша, бо і пунктів вакцинації більше. Працює чотирнадцять масових центрів вакцинації, плюс пункти у міських поліклініках. Уже 58% мешканців Львова отримали першу дозу вакцини, близько 40% - другу дозу.

«За місяць вийдемо на той відсоток вакцинації населення, коли можна буде більше вільно жити в умовах, які перед нами сьогодні ставить ковід», — сказав Євген Бойко.

45-річна львів’янка пані Любов прийшла у пункт вакцинації на площу Ринок. Жінка каже, що до останнього зволікала зі щепленням, але друзі її переконали, що варто йти в пункт вакцинації.

«Записалася у системі Helsi, зараз отримаю першу дозу Pfizer, — розповідає жінка. — Я багато подорожую по роботі за кордон, тому обрала саме цю вакцину. Буду переконувати своїх друзів теж піти на вакцинацію».

Так проводять вакцинацію. Фото автора
Так проводять вакцинацію. Фото автора

Пан Василь прийшов у пункт вакцинації на площі Ринок і став у «живу чергу». Каже, у робочі дні не може вакцинуватися, бо багато роботи, тож часу і натхнення не вистачило, аби вакцинуватися раніше.

«Якби не локдаун, я б ще зволікав з цим, — каже чоловік. — Наслухався різниш страшилок про це. Але потім проконсультувався з медиками і все ж вирішив прийти в пункт вакцинації, аби зберегти життя собі та своїм рідним».

У коридорі мерії (при виході із ЦНАПу) ще пів години сидять вакциновані. Це стандартний протокол після вакцинації, коли медики стежать за їхнім станом, аби не було побічних реакцій. Якщо раптом щось станеться для цього медична бригада має спеціальну аптечку-валізу, аби надати допомогу.

Лікарі готові надати невідкладну допомогу. Фото автора.
Лікарі готові надати невідкладну допомогу. Фото автора.

Читайте також: Майже вісім сотень смертей за ніч: коронавірус в Україні

Схожі новини