Передплата 2024 «Добра кухня»

Клієнтів усе менше, а витрати все більші...

Як вплинуло нововведення з перевіркою Covid-сертифікатів на ресторанний бізнес?

З 30 жовтня у Львові діє суворий двотижневий локдаун. Без Covid-сертифіката, ПЛР-тесту не можна відвідувати ресторани, кафе, салони краси тощо. Натомість у громадський транспорт впускають без цих документів, проте там має бути завантаженість лише наполовину, а пасажири — у масках. Без паспорта вакцинації можна зайти лише у продуктові магазини, аптеки та заклади, де торгують товарами першої необхідності. Як вплинуло нововведення на ресторанний бізнес, чи поменшало у залах гостей, оскільки відсоток вакцинації серед львів’ян ще доволі низький — двома дозами вакциновано лише 37%.

Адміністраторка кав’ярні в центрі Львова пані Оля каже, що «червоні» карантинні обмеження — нищівна загроза для ресторанного бізнесу. З суботи, 30 жовтня, у кав’ярні відчутно поменшало гостей, отож, виручка теж знизилася. А ось витрати рестораторів незмінні. За минулий місяць за газ до­велося заплатити понад сто тисяч гривень… За лис­топад, який охопить період карантинних обмежень, власникам прийде платіжка зі ще вищими цінами. Тож клієнтів усе менше, а витрати все більші…

Як сказав для «ВЗ» генеральний директор Kumpel Group Володимир Гнатюк, у «червоній» зоні ресторани демонструють дуже відчутне погір­шення показників — у середньому падіння обігу від 30 до 55%. Частина закладів (30−40%) перейде у режим доставки (за низького потоку відвідуваності економічно більш вигідно сконцентруватись саме на цьому каналі продажів).

«Питання, працювати в таких умовах чи постави­ти ресторан «на паузу» і працювати тільки на достав­ку і самовинос, розглядається в кожному ресторані, — зазначив Володимир Гнатюк. — Очікуємо орієнтов­ні втрати обігу за 2021 рік плюс-мінус 40% від обігу 2019 року.

Перший крок, на який ми пішли з 30 жовтня, — зменшили години роботи в частині закладів".

Володимир Гнатюк зазначає, що ситуація з кож­ним локдауном стає все складнішою, і ресторанний бізнес на межі… Орендодавці все важче йдуть на по­ступки щодо зменшення вартості оренди на період локдауну, комунальні тарифи постійно зростають…

«Немає жодних державних дотаційних заходів, як в інших цивілізованих країнах. Стає все менше заці­кавлених людей, які хочуть працювати у нашій сфе­рі, — каже він. — За останні півтора року більш ніж по­ловина кваліфікованих кухарів, офіціантів, барменів або виїхала за кордон, або змінила сферу діяльності на незалежну від локдаунів».

Скануй та замовляй онлайн. Фото автора
Скануй та замовляй онлайн. Фото автора

Адміністраторка салону краси в центрі Львова Інна розповіла, що із запровадженням «червоної» зони кількість клієнтів знизилася вдвічі. Деяких май­стрів відправили у вимушену відпустку, бо досі не мають другої дози вакцини.

Натомість для громадського транспорту — непи­сані правила. Хоча пасажири у масках, але салони забиті вщерть, особливо у час пік… Чи це не є абсур­дом? Адже саме у громадському транспорті люди, які стоять чи сидять одне до одного впритул, мають шанс заразитися. У ресторані умови перебування більш безпечні… Тим часом музеї також простою­ють і чекають «кращих часів».

Як сказав на брифінгу голова Львівської ОТГ Андрій Садовий, він особисто запропонує міській комісії з надзвичайних ситуацій послабити каран­тинні обмеження. «Можемо використати закордон­ний досвід і на першому етапі відкрити індивідуаль­не відвідування галерей та музеїв за попереднім записом і за умови повної вакцинації, — каже. — Як тільки ситуація у лікарнях стабілізується, всі закла­ди відкриються для відвідувачів. Але, знову ж таки, є одна ключова вимога — 100%-на вакцинація».

Читайте також: У Львові почали вакцинувати дітей: що варто знати батькам?

Схожі новини