Передплата 2024 «Добра кухня»

Історія з бородою про воду, Борислав та Східницю

30 жовтня між бориславським комунальним підприємством «Вододар» та східницьким «Оазисом Карпат» укладено угоду на водопостачання

Непорозуміння між Східницею та Бориславом щодо водозабезпечення гірського курорту почалось багато років тому. Вже тоді керівник Бориславського водоканалу Іван Дубков зробив кілька серйозних спроб навести лад, запровадити чіткий облік у водомережі найбільшого партнера, яким була і залишається Східниця для підприємства, яке очолював, щоб докопатись до правдивої причини захмарних водовтрат на курорті.

Одного разу керівник, звернувшись до автора цих рядків, запропонував підготувати газетну публікацію на цю тему. Вона, на його переконання, мала б привернути увагу окремих державних органів до водяної вакханалії у Східниці. Однак… Через кілька днів, коли газетний матеріал вже був готовий до друку, попросив почекати. Ще через деякий час від своєї ініціативи відмовився, пояснивши це небажанням загострювати конфлікт.

Час йшов, але ситуація на курорті не покращувалась. Навпаки, все гірше ставало. В останні роки дійшло до того, що втрати води у мережі гірського партнера сягнули астрономічної цифри. Зрозуміло, що подібна водяна «комерція» Бориславу не імпонувала. Не прибуток приносила вона підприємству, а немалі збитки. Не злічити спільних нарад за участю селищного голови Східниці та міського голови Борислава, після яких сторони, вислухавши взаємні претензії та звинувачення, так і, не знайшовши формули виходу із глухого водяного кута, розходились ні з чим. Втрати води на своїй території Східниця пояснювала украй зношеними, «дірявими» водяними мережами, які, звісно ж, перебували на балансі Бориславського водоканалу. Погоджуючись із тим, що селищна водяна мережа направду зношена та потребує реконструкції, Борислав вказував ще на одну проблему — тотальні крадіжки води у Східниці. Почути одне одного, по-доброму домовитись партнерам так і не вдалося. У Східниці, яка на той час перебувала під адміністративним протекторатом Борислава, добре розуміли, що відімкнути селище через астрономічні втрати від централізованого водопостачання, Бориславський водоканал не зможе, бо закон не дозволяє. У Східниці послідовно тримали свою «лінію»: мережа «дірява», а ми тут ні при чому.

Все змінилось після проведення адміністративно-територіальної реформи. Східниця, звільнившись від адміністративних пут Борислава, сама стала «столицею» новоствореної гірської ОТГ. До речі, Борислав до останнього чинив спротив, зробив все для того, щоб перспективний гірський курорт залишився у складі Бориславської ОТГ. Не вдалося. Але плакати, посипати голову попелом у Бориславі не стали. Недаремно кажуть, що коли не знаєш, як робити — роби все за законом. Виглядає на те, що саме так вирішили діяти в Бориславі. У місті нафтовиків, як зазначають у міській раді, нагадали Східниці, що відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» водозабезпечення своїх населених пунктів — завдання і повноваження відповідних місцевих рад та її виконавчих органів, а не сусідніх громад. В Україні є близько 150 громад, які не мають своїх водозаборів чи свердловин, тому змушені брати воду у водоканалів інших населених пунктів. У Львівській області в такий спосіб Моршин бере воду у Стрия, Трускавець — в Дрогобича, а Городок, Миколаїв та Винники — у Львова. Саме для таких випадків законодавство передбачило гуртовий тариф.

Взимку цього року Борислав попередив свого партнера про необхідність внести у свої водяні взаємини передбачені законом зміни. Часом «ікс» стало 1 липня. Починаючи з цього дня, Борислав, змінивши формулу подачі води, запропонував Східниці взяти собі на баланс водяні мережі, які передає їй безкоштовно, щоб отримувати воду за гуртовою ціною — по 14 грн за 1 куб. м. У Східниці із цим спочатку не погодились. Свою відмову пояснили тим, що мережа потребує реконструкції і що на це необхідні немалі кошти. І зажадали від Борислава фінансової компенсації. Оскільки домовитись не вдалось, бориславське КП «Вододар» у розпалі курортного сезону припинило подачу води до Східниці. Кілька місяців тривало перетягування канату. Кожна зі сторін стояла на своєму. Все вказує на те, що Східниця, на території якої звели собі вілли та інші маєтки курортного призначення немало вітчизняних топпосадовців, аби досягти прийнятного для себе рішення, і цей ресурс спробувала використати. Борислав вистояв, тримався до кінця. 30 жовтня після тривалої суперечки між бориславським комунальним підприємством «Вододар» та східницьким «Оазисом Карпат», як інформує пресслужба облдержадміністрації, укладено угоду на водопостачання терміном до 31 січня 2022 року з можливістю пролонгації. Для досягнення компромісного варіанту Борислав погодився виділити Східниці 450 тис. грн на відновлення водяної мережі у селищі.

Читайте також: Шегинівську ОТГ очолить кандидатка від «ЄС»

Схожі новини