Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Візовий центр у Львові закриють?

Не виключено, що з 1 листопада робочі візи в Польщу для українців видаватимуть у Генконсульстві РП у Львові. А це може спровокувати довжелезні черги

Уже в листопаді українські заробітчани, що їдуть у Польщу, можуть втратити можливість швидко отримати робочу візу. Через це назріває паніка, адже вже у жовтні завершується угода Посольства Польщі в Україні з індійською фірмою-візовим оператором VFS Global, яка досі займалася оформленням віз для наших співвітчизників. Через велику кількість українців, що бажають отримати польські робочі візи, консульства РП в Україні вже багато років користуються послугами фірми-посередника, якою є візовий оператор. Нового візового оператора мали визначити на конкурсі, але у процесі його проведення виник скандал…

Ще 11 червня посольство Польщі в Україні оголосило результати тендеру з обрання візового оператора на три роки у візових центрах у Києві, Вінниці, Львові, Луцьку, Одесі та Харкові. Як повідомила «Європейська правда», переможцем тендеру став консорціум із п’яти компаній на чолі з французькою TLScontact з пропозицією 34 млн євро за виконання послуг.

Однак вже 6 серпня Національна апеляційна палата Польщі зобов’язала посольство Польщі в Україні скасувати результати цього тендеру. Про це йшлося у відповіді заступника голови Національної апеляційної палати Польщі Яна Кузавінського на запит «Укрінформу». Причина скасування тендеру: Посольство Польщі усунуло з тендерної процедури пропозиції інших компаній, які також подавалися на конкурс і мали менші цінові пропозиції. Йдеться про Global Visa Center World (Hellas) S.A. з центром в Афінах (Греція) та GVCW Operations Ltd з центром в Нікосії (Кіпр). Своїм рішенням Національна апеляційна палата Польщі зобов’язала посольство Польщі переглянути пропозиції і цих компаній.

Ян Кузавінський також додав, що посольство Польщі в Україні не оскаржувало це рішення Національної апеляційної палати Польщі.

А от довкола консорціуму-переможця у скасованому тендері виникли великі питання. До складу цього консорціуму входить, зокрема, відома польська компанія з працевлаштування Personnel Service S.A. За інформацією ЗМІ, власники Personnel Service S.A. мають тісні бізнес-контакти в Росії, зокрема, з особами, наближеними до російської влади. Відтак особисті дані сотень тисяч громадян України могли би опинитися в руках російських спецслужб, що становило би небезпеку для України. Крім того, у Personnel Service S.A., за оцінкою експертів, може бути конфлікт інтересів, оскільки польська компанія професійно займається працевлаштуванням українців у Республіці Польща.

Так виглядає, що вже з 1 листопада Візовий центр, що у Львові на вулиці Джерельній, не працюватиме. У такому випадку оформленням віз очевидно, займеться польський Консулят. Ситуацію для «ВЗ» прокоментували у секретаріаті Генерального Консульства Республіки Польща у Львові: «Щодо прогнозів того, як буде виглядати ситуація після закінчення поточного контракту, то це лише уява авторів публікацій у ЗМІ. Далеко не вся інформація, яка з’являється в інтернеті, є правдивою. Будь-яка зміна у співпраці із зовнішнім візовим оператором у деякій мірі впливає на роботу консульської установи, але це внутрішні питання, які вирішуються у консульстві. Відсутність зовнішнього візового оператора вносить певні проблеми для нас, як установи, але також і для клієнтів. Тому консульство вже багато років користується послугами візового оператора та має намір робити це і надалі. Завантаження установи візовими справами змінюється протягом року: є періоди, коли ми отримуємо більше візових заяв, є — коли менше. Незалежно від кількості заяв на отримання візи консульство розробило алгоритм дій для забезпечення ефективного вирішення всіх візових питань. Одним із завдань консульства є видача віз, тому ми і надалі їх будемо видавати, незважаючи на зміну зовнішніх умов. Роботу консульства у цій сфері буде адекватно адаптовано до умов, потреб та можливостей».

Тож не виключено, що незабаром ми знову будемо спостерігати шалені черги біля польського Консуляту у Львові. Це підтверджують і висновки експертів. «Цього року очікується, що Польща видасть приблизно один мільйон робочих віз, — написав у своєму ФБ президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник. — Тобто приблизно 100 тисяч осіб щомісяця подають свої документи. Побоююся, що може повторитися історія, яка була у 2015-му році, коли черга на отримання польської робочої візи сягала 6−9 місяців».

Читайте також: У Львові вшанували загиблих військових

Схожі новини