Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Ми ще не отримували вказівок перевіряти у гостей ковід-сертифікати”

Журналістка “ВЗ” перевірила, як з 18 жовтня працюють львівські ресторани, магазини, супермаркети в нових карантинних умовах

З понеділка, 18 жовтня, у Львові стартували суворіші карантинні умови. Заклади громадського харчування мають приймати гостей лише до 23-ї години і повинні працювати, якщо усі працівники вакциновані (варіант — 50−70% вакцинованих не працює). Якщо немає вакцинації, тоді працівник повинен мати ПЛР-тест дійсний 72 години, або документ про антитіла в організмі. За столиком кафе чи ресторану — не більше чотирьох гостей, а сам заклад має бути заповнений не більше, як на половину.

Якщо за два тижні ситуація із захворюваністю на коронавірус не покращиться, тоді з 1 листопада 2021 року львів’ян чекають ще суворіші часи. Магазини, супермаркети, ресторани, кафе зможуть відвідувати лише ті, які мають паспорти вакцинації. Документи про вакцинацію треба буде показати при вході. Не маєш сертифіката — покажи ПЛР-тест чи інший документ про те, що ти цілком здоровий і не загрожуєш іншим відвідувачам. Спеціальна комісія Львівської міської ради буде прискіпливо перевіряти і самі заклади: чи є у працівників паспорти вакцинації.

До фітнес-центрів — значно суворіші вимоги. З 18 жовтня туди впускають на спортивні заняття лише вакцинованих відвідувачів. Заклад має бути заповнений не більше, ніж на 50%. Зателефонувала у кілька фітнес-центрів Львова. На другому кінці дроту сказали, що дотримуються вимог, які встановила мерія, проте відвідуваність різко зменшилася. Нові клієнти не купують місячні абонементи, а ті, хто їх придбав давніше — «заморозили відвідування» (у деяких центрах є така послуга за додаткову плату — 50−100 гривень. — Авт.).

«У зал приходять лише ті клієнти, які показують нам на телефоні сертифікати про вакцинацію, — сказала адміністраторка Надія. — Ми ще днями повісили при вході оголошення: з 18 жовтня будемо перевіряти документи про вакцинацію. Хтось приходить з паперовим документом, хтось показує на телефоні. Але частина клієнтів просто не може займатися спортом, бо ще не пройшла курс вакцинації».

В одному з фітнес-центрів Львова сказали, що не вимагають показати паспорт вакцинації. При вході просять лише одягнути маску, продезінфікувати руки і на чесне слово сказати, що немає ознак ГРЗ… У ще одному спортивному закладі сказали, що чули про таку вимогу, але її наразі не дотримуються. «Думаю, днями це вже буде серйозно — без паспорта вакцинації не можна бути зайти в зал», — сказала адміністратор Оксана.

Йду в популярну кав’ярню, що на вулиці Пороховій. При вході одягаю маску і замовляю каву. Принагідно уточнила, чи можу я показати кельнеру свій паспорт про вакцинацію. «У нас ще немає такої вимоги щодо гостей, — відповіла кельнерка Ольга. — Це буде, але згодом, чула — з 1 листопада… Чи навіть швидше, не знаю. Я особисто вакцинована, мої колеги — теж. Хочете, то можу показати свій паспорт вакцинації».

Фото автора
Фото автора

По сусідству заходжу в продуктовий магазин. Там вимагають дотримуватись дистанції і «маскового режиму». Запитую касира про те, чи вона вакцинована. Жінка відповіла, що ще ні… В інших продуктових магазинах теж не перевіряли у відвідувачів паспорт вакцинації. «Ми ще не отримували вказівок перевіряти у гостей ковід-сертифікати», — відповіла продавець Христина.

Не усі працівники закладів торгівлі, яких виправдано запитувала про їхні ковід-паспорти хотіли відповідати, чи мають такі документи. «Не ваша справа! — відповіла касирка одного із супермаркетів Залізничного району Львова. — На такі питання я маю відповісти контролюючим органам, але далеко не звичайній відвідувачці супермаркету… Я в масці і маю чисті руки! А чи я вакцинована — не ваш клопіт!».

Читайте також: На Львівщині тримається високий рівень захворюваності на коронавірус

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень