Передплата 2024 «Добра кухня»

У лікарнях доставляють ліжка у коридорах! Але люди вперто не вакцинуються...

А ця хвиля Covid-19, як і прогнозували епідеміологи, буде важчою за всі попередні

Біля приймального відділення Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги шикується черга з карет «швидкої» (на фото). У вівторок, 5 жовтня, сюди госпіталізували рекордну від початку пандемії кількість хворих з Covid-19 — 81 особу. Медики ледве встигали оформляти історії хвороб.

Як розповіла «ВЗ» медич­на директорка з лікуваль­ної роботи Галина Щербата, більшість пацієнтів поступає у вкрай важкому стані, з полісегментарним ураженням легень. Хворі різного віку — є ті, кому 20−25 років, є й 18-річні. Під час попередніх хвиль, до лікарень потрапляли переважно люди стар­шого й похилого віку зі супутніми па­тологіями, а зараз — багато молоді. І якщо раніше хворі скаржилися пере­важно на втрату смаку, нюху та незна­чне підвищення температури тіла, то сьогодні типовими проявами корона­вірусної хвороби є висока темпера­тура (+39*C, +40*C), нежить, біль голови і біль у горлі, розлади шлунково-кишкового тракту (блювання, проно­си) та прояви кисневої недостатності.

«Сатурація (показник насиченос­ті крові киснем. — Авт.) — дуже низь­ка: і 60, і 50. Мали навіть 40 (госпі­талізація показана, коли показник менший від 92. — Авт.)», — каже Гали­на Щербата. Вірус мутує, і нові шта­ми провокують нові симптоми. А за­раз циркулює сумнозвісний варіант «Дельта», хоча точними цифрами, скільки реально випадків «Дельти» в Україні, медики не оперують.

Непокоїть й інша тривожна тен­денція — блискавичний перебіг хво­роби. Раніше кисневозалежни­ми ставали переважно ті пацієнти, які зволікали зі зверненням до ліка­ря. Сьогодні ж ситуація кардиналь­но змінилася. «Ми консультуємо й амбулаторних хворих — близько 200 щодня. У людини — легка симптома­тика, але вона отримала позитивний ПЛР і тому звертається до нашого закладу. Показань до госпіталізації немає, людина йде додому, а наступ­ного дня її вже госпіталізують у дуже важкому стані», — зауважує лікарка.

«Ковідне» відділення Клінічної лі­карні швидкої медичної допомоги розраховане на 730 ліжок. За ста­ном на середу, 6 жовтня, 437 із них уже були заповнені. «У нас є всі необ­хідні умови, обладнання, працює 20 команд, але з таким навантаженням нам може забракнути всього, у тому числі персоналу», — висловлює побо­ювання Галина Щербата. Розповідає: з 81 особи, яку госпіталізували, лише одна пацієнтка була вакцинована.

Як повідомив у коментарі журна­лістці «ВЗ» директор Центру леге­невого здоров’я Любомир Рак, у їхньому закладі зайнято вже 270 лі­жок. Хворих щодня прибуває, і всі, як правило, невакциновані. Каже, тра­пляються випадки, коли вакцинова­них людей госпіталізують, але вони не потребують перебування у реані­маційному відділенні. Переважно це родичі хочуть перестрахуватися, бо пацієнт — старшого віку, має супут­ні захворювання, гарячку. Погоджу­ється з колегою й завідувачка 4-го відділення Львівської обласної ін­фекційної клінічної лікарні Тамі­ла Алексанян: вакциновані якщо й хворіють, то набагато легше. У цьо­му медзакладі заповнено 200 ліжок, і з вівторка, 5 жовтня, тут уже поча­ли доставляти ліжка у коридорах. На жаль, більшість жителів області досі не отримала щеплення, хоча і вакци­ни є у наявності (до того ж на вибір), і ходити за ними далеко не потріб­но. «Альтернативи вакцинації не­має, — каже лікарка. — Але що ми ба­чимо? Молоді, прогресивні люди ще хоч трохи щепляться, а от старші — ні. Виправдовуються, що у них є „про­типоказання“ — хронічні захворюван­ня. Хоча якраз навпаки, якщо у люди­ни є супутні патології, вона повинна у першу чергу вакцинуватися!».

За статистикою області, з 16 гос­піталізованих вакцинованою є лише одна людина. А з тих, що отримали дві дози, тобто повний імунний за­хист, — одна з 29. Проте навіть за та­ких обставин людина не потрапляє у реанімацію. На жаль, для багатьох це — не аргумент. На Львівщині вакцину­валося трохи більше ніж 18% насе­лення, з них повністю — 14%.

Під удар потрапляють і діти. Їх вак­цинують лише з 12 років та за окре­мими показаннями, тож захист їм мали би забезпечити вакциновані до­рослі. У понеділок, 4 жовтня, Львів­ська обласна дитяча клінічна лікар­ня «ОХМАТДИТ» повідомила про 41 дитину з підтвердженим діагнозом «Covid-19» — рекорд за всю пандемію.

Міський голова Львова Андрій Са­довий заявив, що місту не уникну­ти «червоної» зони, зокрема через зростання показників госпіталізації. Це — один із критеріїв, за яким визна­чають, до якої зони повинна належа­ти та чи інша область.

На пресбрифінгу директор де­партаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чеме­рис озвучив прогноз, що Львівщи­на може увійти у «червону» зону вже через два тижні, оскільки «епідситу­ація в області стабільно погіршуєть­ся». Лише за кілька днів, з п’ятниці, 1 жовтня, по понеділок, 4 жовтня, за­вантаженість ліжкової «ковідної» ме­режі на Львівщині зросла на 11% - з 44% до 55%. Показники госпіталіза­ції й смертності йдуть «пліч-о-пліч», тож уже незабаром будемо спосте­рігати стрімке зростання показників смертності.

Проте за стінами лікарень досі панує уявне благополуччя. Якщо на початках, коли щойно запрацюва­ли центри вакцинації, потрібно було кожні 10−15 хвилин заходити на сто­рінку HELSI, щоб забронювати час візиту (раптом хтось відмовиться і вивільниться місце?), то сьогод­ні вакцинуватися можна у будь-який зручний час. Причому тією вакци­ною, до якої є більша довіра, та ще й за п’ять кроків від дому чи робо­ти! Але не вакцинуються… У громад­ському транспорті і торгових центрах багато людей без масок. Соціальної дистанції ніхто не дотримується.

Днями була у театрі. Covid-сертифікатів на вході ніхто не переві­ряв. Зауважила, що у залі два крісла вільні, два — загороджені червоними стрічками. Проте до початку вистави зал був заповнений вщерть — жодно­го вільного місця. У масках були оди­ниці…

Читайте також: «Навіть не знаємо, що ще треба робити, аби люди вакцинувалися. За руку їх вести?!»

Схожі новини