Передплата 2024 «Добрий господар»

“Тут безпечно” - якщо персонал вакцинований

Працівники готелів і ресторанів міста Лева активно щепляться від ковіду

Станом на 4 жовтня бодай одну дозу вакцини отримали понад 50% персоналу цих закладів. За оптимістичними прогнозами, Львів стане першим містом в Україні, де на вхідних дверях готелів, хостелів, ресторанів і кав’ярень будуть наліпки з написом «Тут безпечно». Щоправда, як пояснив «ВЗ» перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, наліпки отримують лише ті заклади, де буде вакциновано понад 80% персоналу. Усі паспорти вакцинації ретельно перевірить спеціальна комісія міської ради.

«На одному з найближчих засідань виконавчого комітету Львівської міської ради ухвалимо положення про те, хто і як перевірятиме паспорти вакцинації закладів сфери гостинності, — відзначив Андрій Москаленко. — Заклади повинні мати документ, що підтвердить вакцинацію працівників — штатних і позаштатних».

За словами Москаленка, деякі заклади Львова вже можуть отримати такі наліпки, бо там вакциновано понад 80% працівників (назвати такі заклади чиновник відмовився). Перші наліпки «Тут безпечно» планують видавати вже з наступного тижня. «Не можна, аби заклади самі собі друкували наліпки про вакцинацію працівників, бо тоді буде хаос: хто це перевірив, чи відповідає інформація дійсності тощо», — веде далі Андрій Москаленко.

Менеджер готелю «Швейцарський» і ресторану «Валентино», керівник Школи гостинного сервісу Михайло Шевелюк розповів «ВЗ», що процес вакцинації колективу стартував улітку, загалом вакциновано орієнтовно 55% персоналу.

«У нас пояснювали, що потрібно вакцинуватися, бо це насамперед безпека гостей і усього колективу, — розповів пана Михайло. — Щотижня на зборах працівникам готелю й ресторану про це говорили. Деякі працівники не приховували, що бояться вакцинуватися, бо наслухалися міфів… Працівники, які не подорожують, вакцинувалися CoronaVac, а хто у робочих питаннях має часті відрядження до країн Європи — Pfizer. Деякі вибрали вакцину Moderna».

Запитую менеджера готелю, чи цікавляться іноземні туристи станом вакцинації працівників. «Про щеплення не запитували. А ось дотриманням санітарних умов у номерах і ресторані цікавляться активно, — каже Михайло Шевелюк. — Зокрема, запитують, чи протирають дверні ручки дезінфікувальним розчином».

Заступниця директора готелю «Дністер» Олександра Гагаріна розповіла «ВЗ», що цей чотиризірковий готель теж претендує на наліпку «Тут безпечно». Уже вакциновано 53% персоналу готелю. Процес триває, проте є такі працівники, які категоричні не хочуть вакцинуватися. За словами пані Олександри, імовірно, таких не допускатимуть до роботи. Але тоді бракуватиме персоналу… «Ми зацікавлені в тому, щоб усі працівники вакцинувалися, бо це дасть змогу нашому закладу не втратити туристів, — наголошує Олександра Гагаріна. — Плануємо запросити в готель бригаду медиків, щоб вакцинувати працівників. А ті з них, що доїжджають, вакцинуються за місцем проживання».

«Я звернувся до міського голови Андрія Садового з ідеєю першочергово вакцинувати працівників ресторанної і готельної сфери, — розповів „ВЗ“ власник ресторанів „Кентавр“, „Шампанерія“, „Параджанов“ і Mons Pius Вардкес Арзуманян. — Хочемо вийти на рівень вакцинації у 100%. Скільки наших працівників уже вакциновано, не готовий сказати, але достатньо».

Читайте також: Передумов для «червоної» зони карантину немає, — Львівська ОДА

Схожі новини