Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Парк vs сміттєзвалище

Чи стануть Грибовичі улюбленим місцем відпочинку львів’ян?

Колишнє Грибовицьке сміттєзвалище крок за кроком стає все безпечнішим для довкілля і людей навколо, а вже за кілька років і зовсім перетвориться на зелену зону, переконують на комунальному підприємстві «Зелене місто». Сьогодні саме на цій установі лежить відповідальний обов’язок, за виконанням якого стежать, мабуть, усі львів’яни, — навести лад зі сміттям, окультуривши полігон відходів та давши старт роботі нового сучасного сміттєпереробного заводу.

Що відбувається

Сьогодні колишній полігон — це ак­тивний будівельний майданчик, де три­вають повномасштабні роботи в межах першого етапу рекультивації — технічно­го. Це, так би мовити, зміцнення, убез­печення ділянки для довкілля і людей: виположення схилів, очищення озер із фільтратами, підготовка до збору біо­газу, який виділяється з тіла полігону. З нього ж вироблятимуть електроенер­гію, яку надалі використовуватимуть не лише для забезпечення роботи поліго­ну, а й для потреб міста.

Доволі великий обсяг робіт уже вико­нано впродовж останнього року. Зага­лом же цю частину рекультивації мають завершити до кінця липня наступного року.

Що далі

Комплексна рекультивація Грибо­вицького полігону відходів передба­чає два етапи: технічний та біологічний. Власне наступний етап — біологічний — передбачає висадку дерев та кущів, по­сів багаторічної зелені, покриття шаром родючого ґрунту та загалом — зміс­тове наповнення простору. Колишнє сміттєзвалище має стати екологічно безпечним і доступним для людей. Три­ватиме цей етап орієнтовно 3 роки — від 2022-го до 2025 року. Як зазначає місь­кий голова Львова Андрій Садовий, місто проведе архітектурний конкурс на найкращу ідею використання простору.

«Це буде така екологічна територія в нашій об’єднаній громаді. Після завер­шення усіх робіт тут мають бути трава, кущі, дерева. А що між ними — ми має­мо спільно прийняти рішення, — комен­тує Андрій Садовий. — У нас були різні варіанти: від гольф-поля — до велико­го парку, зони відпочинку, лавочок. Ду­маю, ми з громадою будемо вирішува­ти. Раніше це був один із найбільших полігонів в Україні, а сьогодні ми пока­зуємо приклад, як правильно його ре­культивувати».

Як додає очільник «Зеленого міс­та» Тарас Калужний, у світі досить ба­гато прикладів якісної рекультивації, коли на колишніх полігонах виростають абсолютно безпечні та комфортні гро­мадські локації.

«Це світовий досвід. Ми робимо ці речі, щоб пізніше сюди могли приходи­ти люди та відпочивати. І ми знаємо ба­гато прикладів, де після рекультивації на колишніх полігонах можна було спо­кійно проводити різні заходи, де відкри­вають театри, проводять форуми тощо. У 2025 році очікуємо побачити завер­шення рекультивації. Після цього є пев­ний час для моніторингу полігону», — за­значає він.

А що із заводом

Наразі визначено локацію під май­бутній сміттєпереробний завод, за­вершились усі тендерні процедури, є фінальне погодження від інвестора — Європейського банку реконструкції та розвитку — та банківська гарантія, під­писано необхідні договори. Надалі міс­то очікуватиме на ліцензії та дозволи органів державної влади. Як зазначає мер Львова, усе — чітко за планом, міс­то має сприяння та допомогу від мініс­терств: мовляв, там розуміють важли­вість будівництва таких комплексів у кожній з областей країни.

А тим часом у Львові успішно функ­ціонує станція компостування органіки. За вісім місяців роботи місту вдалося переробити майже 6000 тонн харчових та садових відходів. І Львів — чи не єдине місто в Україні, яке продало компост че­рез систему «Прозорро».

Схожі новини