Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«У кожній групі має бути керівник і його заступник. А також на кожні десять дітей – одна відповідальна особа...»

Чи з’явилися зміни в організації шкільних поїздок після загибелі 12-річного школяра на водоспаді?

В одній із туристичних груп прочитала повідомлення батьків про те, що відтепер з’явилися зміни у підготовці шкільних екскурсій. Нововведення у навчальних закладах запровадили після трагедії, яка сталася на водоспаді у Карпатах, де загинув 12-річний хлопчик.

Нагадаємо, трагедія сталася на водоспаді Кам’янка, що у межах Національного природного парку «Сколівські Бескиди». Група з 44 львівських школярів перебувала у супроводі п’яти дорослих — трьох вчителів та двох батьків. Школяр зайшов на верхню точку водоспаду, звідки падає вода. Послизнувся на камені і упав у річку…

У групі мова йшла про те, що окрім батьків, відтепер школярів у поїздках мають супроводжувати три-чотири вчителя. Також треба додаткові дозволи зі школи. Тому повідомляти адміністрацію навчального закладу потрібно завчасно, аби такі дозволи підготувати.

Щоправда, екскурсоводи розповіли, що жодних змін щодо документації немає: «Просто кожна школа, в залежності від директора, одним дозволяє поїздки, іншим — ні. А для декого придумують ще якісь додаткові документи… Три-чотири вчителя — це неправда, на яку поїздку поїде стільки вчителів? Якщо, наприклад, виїжджає половина класу, де стільки вчителів набрати?».

Натомість дописувачі наголошували, що варто у першу чергу зважати на дітей, а не на документи. «Чим більше батьків, тим буде безпечніше. Тому, батьки, частіше супроводжуйте своїх та інших діток в екскурсіях», — йшлося у дописах.

Тим часом львівську вчительку школи № 82, чий учень 2 червня загинув на водоспаді, звинуватили у смерті дитини. Обласна прокуратура порушила кримінальну справу за ст. 137 (неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей) частиною 2 (діяння, що спричинили смерть неповнолітнього або інші тяжкі наслідки) ККУ. Вчительці загрожує обмеження чи позбавлення волі від трьох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до трьох років або без такого.

Підозрювана — 45-річна вчителька Людмила Г. Вона супроводжувала школярів під час екскурсії та була класною керівницею загиблого хлопчика.

Після трагедії у жінки стався серцевий напад, вона потрапила до лікарні. Що відомо про цю справу та чи потрібні додаткові документи для шкільних поїздок, журналіст «ВЗ» запитала у фахівців ЛМР. До речі, чимало дописувачів у соцмережах обурювалися, чому звинуватили саме вчительку, а не працівників парку, які неналежним чином облаштували екскурсійне місце?

Головний спеціаліст сектору виховної роботи та дозвілля управління освіти ЛМР Іванна Гнідець каже, жодних змін у законодавство не було внесено. «Усі екскурсії організовуються як і раніше, відповідно до інструкції з організації екскурсій і мандрівок, затвердженої Міністерством освіти від 2 жовтня 2014 р. (№ 1124). У кожній групі має бути керівник і його заступник. А також на кожні десять дітей — одна супроводжуюча, відповідальна особа.

При організації екскурсій школи не зобов’язані інформувати управління освіти, — веде далі пані Іванна. — Якщо це екскурсія у межах Львівської області, школи лише видають внутрішній наказ, складають список групи та затверджують його. А також затверджують маршрут та їдуть. Якщо це екскурсія дальня, за межі області, тоді вимагається інформування Патрульної поліції. Патрульна поліція не супроводжує групу, вона лише дає погодження на таку поїздку, відповідно до документів, які надані або перевізником, або закладом освіти.

А що стосується супроводу. Якщо група до 30 осіб, то має бути обов’язково особа, яка отримала сертифікат про надання домедичної допомоги, це вже відповідно до нашого наказу. Тому що в інструкції таке не прописано. А якщо це понад 30 осіб, згідно із інструкцією, у групі повинен бути медичний працівник. Уся відповідальність за поїздку — на відповідальних особах та керівнику закладу".

«Що відомо вам про справу вчительки, яку звинувачують у неналежному виконанні обов’язків?» — запитую. «Я вам поясню за рахунок чого там дотримувалися норми. У поїздці було три педагоги і дві супроводжуючі особи з-поміж батьків, які погодились супроводжувати дітей, — каже Іванна Гнідець. — У поїздці була кількість дорослих, яка відповідає цій інструкції. У цьому порушення немає. Щодо кримінального провадження… Ми наразі деталей не знаємо. Ще судового розгляду у цій справі не було».

Читайте також: «Заліз на верхню точку водоспаду, послизнувся і упав…»

Схожі новини