Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На «гербі монархій» лев із двома лівими ногами...

У демократичній опозиції вважають, що ухвалення Великого герба «розмиватиме» Тризуб

У День Незалежності, після всіх урочистих церемоній у столиці, народні депутати пішли на роботу. На вимогу президента Володимира Зеленського зібралися на позачергову сесію — щоб ухвалити у першому читанні поданий главою держави як невідкладний законопроєкт «Про Великий державний герб України». Документ підтримали 257 парламентаріїв («Слуга народу», «Батьківщина», «За майбутнє», «Довіра», позафракційні). Бойкотувала голосування «ОПЗЖ» (у фракції Медведчука у штики сприймають усе українське). А от фракції «Європейська Солідарність» і «Голос» не голосували зовсім із інших причин…

Представляти Великий герб мав перший прези­дент Леонід Кравчук, однак через хворобу у сесійній залі не з’явився (Віктор Ющенко перека­зував, що Макарович обіцяв при­йти на голосування законопроєк­ту у другому читанні). Доповідав перший заступник спікера Рус­лан Стефанчук. За його словами, ухваленням Великого державно­го герба «ми закриємо гештальт державних символів». Тобто зро­бимо їх цілісною структурою. При цьому запевнив, що малий герб-Тризуб залишиться «найбільш вживаним гербом нашої держа­ви».

Від імені «ЄС» і «Голосу» народ­ний депутат Микола Княжицький зробив заяву про те, щоб гербів у нас має бути не два, великий і малий, а один-єдиний. І ним має стати Тризуб. Бо він — найбільш досконалий. А от щодо Великого герба є чимало зауважень, у тому числі — на предмет дотримання геральдичних правил.

«Ви читали цей закон? — ви­ступаючи з трибуни, запитував Микола Княжицький. — Там на­писано, що на цьому гербі зо­бражується корона Ярослава Мудрого. Та не було в Ярослава Мудрого ніякої корони! Корона була у Володимира Великого… Ви бачили цей герб? Бачили цьо­го лева, в якого намальовано дві ліві ноги? Вам соромно не буде перед вашими дітьми?.. Ми не можемо в цей святий день псу­вати наш герб, наш Тризуб цими містифікаціями в угоду дешево­му піару».

Підтримав колегу з «ЄС» нар­деп із фракції «Голос» Роман Ло­зинський. Він дорікнув владі, що у такий великий день парла­мент змушений розглядати пи­тання, яке не об’єднує українців, а роз’єднує їх. «Президент Украї­ни, на превеликий жаль, вирішив воскресити шкідливу ідею Вели­кого герба, герба, який є більше ознакою монархій, ознакою імпе­рій і пережитком нашого імперіа­лістичного минулого…» — заявив Роман Лозинський. Намір ухва­лити Великий герб назвав шкід­ливим, оскільки, на його дум­ку, він розмиватиме досконалий герб — Тризуб.

Своєю чергою, співголова фракції «ЄС» Ірина Геращенко назвала поданий президентом проєкт Великого герба «політич­ним вінегретом». Тому заклика­ла не голосувати за нього. А ось думка, мабуть, найбільш поін­формованої людини із цієї теми — депутата-історика, колишнього директора Українського інституту національної пам’яті Володими­ра В’ятровича:

«Що не так із „Великим гер­бом“? Коротка відповідь — усе. З геральдичної, історичної, по­літичної, естетичної точок зору. Нині Тризуб зараховують до трій­ки найкращих гербів світу. Відтак — навіщо псувати його? Тризуб — це великий герб України та вели­кий символ для всіх українців. Та­ким він має і залишитися».

Багато науковців кажуть, що небезпека «Великого герба» у тому, що він символізуватиме федеральну Україну. А саме про такий її поділ і про наступний роз­кол мріють у Кремлі…

Підсумувати експертні диску­сії можна словами історика-жур­наліста-публіциста Вахтанга Кі­піані: «257 голосів за так званий «Великий герб» Зеленському зі­брати вдалося… Тепер йому тре­ба 300 голосів, щоб з древнього й досконалого герба із суспільним консенсусом зробити «застиглу музику Поплавського».

Коментар для «ВЗ»

Олександр Палій, історик, політолог

У політичній еліті нема кон­сенсусу щодо Великого гер­ба. А це така річ, яка повинна об’єднувати громадян. Три­зуб це робить. Але чомусь там, де є згода, у нас прово­дять лінію розколу. Тризуб за­воював авторитет у світі. Він довершений, лаконічний, ви­димий, такий, що виділяється серед решти. Через запропо­нований Великий герб, який нагадує багато інших гербів, цю ексклюзивність буде втра­чено. І в цьому я погоджуюся із Володимиром В’ятровичем.

Читайте також: Руки геть від тризуба!

Схожі новини