Передплата 2024 «Добрий господар»

Миколаївська Книжкова Толока житиме!

Місто чекає гостей з 3 по 5 вересня

Літературний фестиваль, який 13 років поспіль організовувала у Миколаєві над Дністром громадська діячка Любов Хомчак, повертається. Щоправда, цього року відбудеться не у звичний березневий час, а у перші осінні вихідні.

Любов Хомчак
Любов Хомчак

Назвати Миколаївську Книж­кову Толоку регіональним фестивалем уже нікому не спаде на думку. Це феномен літе­ратурного світу, який через волон­терську франшизу давно вийшов за межі Львівщини і активно по­ширився по Україні та навіть за її межами. Спершу мандрівне куль­турне об’єднання на базі Толоки — «Книжковий дворик на колесах» — підкорив Краматорськ. Далі були Черкаси, Херсон, Чернігів, Запо­ріжжя, Полтава, Миргород, Ново­волинськ, Маріуполь, Червоноград, Моршин, Харків, Золочів, Радиви­лів… Згодом його привітали укра­їнські діаспори у Празі, Венеції, Римі, Будапешті, Відні, Любляні.

Епідемія Covid-19 завадила про­вести 14 Толоку в Миколаєві у 2020 році. Тому вона відбудеться цього року, але, на жаль, уже без своєї засновниці та «книжкової мами». Організаторка та ідейна натхенни­ця Толоки Любов Хомчак покинула наш земний простір 22 вересня 2020 року після довгої боротьби з важкою хворобою. У пам’ять про неї цьогорічна Толока відбудеться за сценарієм Любові Миколаївни, але під новим керівництвом. Літератур­ною менеджеркою фестивалю ста­не Тетяна Пилипець — директорка Львівської обласної бібліотеки для юнацтва імені Романа Іваничука. Організаторські обов’язки взяла на себе Анна Колодочка — волонтерка з Києва, духовна дочка Люби Хом­чак. А «відповідальним за все» — так його і називала Люба Миколаївна — знову став Андрій Залога, керівник ГО «Книжкова Толока».

Читайте також: Ангел книги відлетів…

«Для Миколаєва Толока — символ громадської свідомості і сили сус­пільної думки. Коли до мене при­ходить мама 12-річної дівчинки і дає список авторів і книг, які дитина хоче побачити на Толоці, то заради цієї дитини варто робити цю Толоку. Так колись чинила і пані Люба. Ка­зала, що варто робити Толоку навіть для однієї людини, якщо цій людині це потрібно. Люблю порівнювати Толоку з дитиною: 7 років дитину люби, 7 років дитину вчи, 7 років її пильнуй, аби не наробила дурниць, а далі — відпусти. Толока — це ди­тина Люби Миколаївни — люблена, плекана, навчена і припильнована. І відпустити її у світ дуже важливо», — каже Андрій Залога.

«Любочка горнула до себе усіх, у кому бачила талант і потенціал, — каже Тетяна Пилипець. — У неї був унікальний менеджерський і органі­заторський стиль. Мусимо доклас­ти неймовірних зусиль, щоб зро­бити цьогорічну Книжкову Толоку такою, якою її бачила Любочка».

Толока давно перестала бути справою однієї літературної ентузі­астки — вона стала брендом регіону.

Схожі новини