Передплата 2024 ВЗ

Моршин перервав ланцюг захворювань і став "зеленою зоною"

З середини червня тут нема жодного хворого на коронавірус

Свій задум зробити Моршин «зеленою зоною» мер курортного містечка Руслан Ільницький почав втілювати ще на початку квітня цього року. Від мерії було надіслано листа до Міністерства охорони здоров’я щодо реалізації пілотного проєкту — проведення позапланової колективної вакцинації від коронавірусу жителів і працівників санаторно-курортних закладів Моршина, щоб убезпечити населення від захворювання на цю смертельно небезпечну недугу і, відповідно, створити безпечні умови для повноцінного функціонування санаторно-курортних закладів.

Читайте також: У Моршині планують щепити 70 відсотків дорослого населення

І їм це вдалося! Станом на сьогодні нема жодного хворого на коронавірус. Така «зелена» картина тримається ще з 20 червня. Скільки людей отримали вакцину і чи довелося вмовляти-переконувати жителів курортного містечка зробити щеплення, журналістка «Високого Замку» запитала у мера Моршина Руслана Ільницького.

— Станом на сьогодні 67 відсотків населення повністю вакциновані двома дозами, — каже Руслан Якович. — Майже 73 відсотки вакциновані лише першою дозою. У нашому місті використовували три вакцини — AstraZenecа, CoronaVac і Рfizer. Ще до початку пілотного проєкту у нас була лише AstraZenecа, потім більшість населення вакцинувалися CoronaVac, а недавно почали вакцинувати Рfizer. Як вдалося переконувати жителів? Спочатку сімейні лікарі обдзвонювали кожне помешкання, іноді навіть і по п’ять разів. Хтось погоджувався одразу — перших 50 відсотків отримали щеплення за неповні три тижні. Далі було складніше, довелося переконувати візуалізацією — білборди встановили, розвішали плакати у магазинах, окрім того, працювали зі школами, а школи, відповідно, з дітьми, щоб пояснили батькам, яку загрозу становить хвороба і чому треба вакцинуватися. І, звісно, особистий приклад. Я, до прикладу, вакцинувався ще 7 березня залишковою дозою AstraZenecа. Такий приклад показали мої заступники і вся міська рада. А також головні лікарі лікарень і санаторіїв.

— То тепер і економічна складова поліпшилася?

— Аякже! Ми дуже раді, що всі здорові, а Моршин ожив, як курорт. Власне, це багатьох також спонукало створити таку безпечну зону, щоб мати можливість приймати відпочивальників. Станом на сьогодні всі санаторії заповнені.

— Чи вакцинуєте гостей, які приїжджають на відпочинок?

— У нас нема категоричної вимоги, щоб відпочивальники були вакциновані. Ми пропонуємо зробити щеплення, але не змушуємо.

Читайте також: Уже скоро: вчені спрогнозували новий спалах коронавірусу в Україні

Схожі новини