Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ексчиновників Зеленського рознімали як бойових півнів...

Скандалів в оточенні президента додалося

Ви ще не забули заяв дворічної давності від нинішнього президента про те, що до влади він приведе потужну команду молодих, патріотичних, енергійних і ефективних, порядних, нічим не заплямованих професіоналів-реформаторів? За два політичні сезони українці оцінили вагу цих слів. Всупереч обіцянкам, у цій команді виявилися українофоби, хабарники, ґвалтівники, любителі «полунички», розбишаки… А ось вам свіжа скандальна новина на цю тему, яка доповнює збірний образ ЗЕ-оточення.

Кілька днів тому в одно­му з київських ресторанів відзначав день народження Олександр Данилюк — колишній секретар РНБОУ (перший за ча­сів правління Володимира Зе­ленського). Серед запрошених на забаву виявився ексміністр економіки, торгівлі й сільсько­го господарства, а нині поза­штатний радник керівника пре­зидентської канцелярії Андрія Єрмака — Тимофій Милованов. За бокалом шампанського гості перейшли на особисте. Зокре­ма господар свята, забувши про свято, дорікнув Милованову за те, що той за вказівкою Єрмака «зарубав» його під час конкурсу на посаду очільника новоство­реного Бюро економічної без­пеки…

Слово за слово — і між опо­нентами заіскрило. Милова­нов пригадав Данилюку, як той працював при різних владах і почергово зраджував усіх пре­зидентів. Іменинник же париру­вав тим, що з першого дня був на Майдані. І назвав Миловано­ва покидьком. Попросив колиш­нього міністра піти геть з його урочистостей. Коли той опи­рався, зацідив йому кулаком у фізіономію… Якби високопос­тавлених «півнів» не розняли їхні друзі, зокрема колишній за­ступник голови СБУ Віктор Тре­пак, «дискусія» могла завершитися госпіталізацією.

Найбільше постраждав по­чесний президент Київської школи економіки, колишній ви­кладач кількох західних універ­ситетів Милованов. У нього розсічена брова. А ще начебто почав гірше бачити. Тож щойно вирушив у нове закордонне турне, найперше звернувся до американського окуліста. А по­між тим (уже через соцмережі) вилив на свого опонента нове відро лайна. Назвав Данилюка брехуном, гопником і позером, зрадником, психічно неврівно­важеним, неадекватним.

Своєю чергою, Данилюк оха­рактеризував Милованова як маріонетку, «фунта Офісу пре­зидента», людину залежну, без власної думки. А основне ві­стря своєї критики екссекретар РНБОУ спрямував проти прези­дента Зеленського. «Уся систе­ма влади зараз побудована на маріонетках, — заявив Данилюк. — Маріонетки очолюють кон­курсні комісії, суди, органи дер­жавної влади. Керівництво кра­їни пишається цим. І хоче, щоб директор Бюро економічної без­пеки також був кишеньковим. А я не раз доводив, що не прогина­юся ні під кого… У мене немає і просто не може бути конфлікту з Миловановим. У мене є конфлікт із його господарями. Конфлікт із керівниками країни щодо суті їхньої політики». Данилюк зая­вив, що Зеленський має відпо­відати за невдачі у міжнародній і внутрішній політиці, провал ре­форм, у тому числі судової, за втручання Єрмака у роботу не­залежних інституцій…

Це не перший резонанс­ний скандал на високому рівні, в якому фігурує «реформатор» Милованов. Свого часу журна­ліст Юрій Бутусов публічно зви­нуватив його у корупції, в кон­флікті інтересів під час роботи на державній посаді. Милова­нову не раз закидали те, що він не зважає на слова. Саме йому довелося просити пробачення у Юлії Тимошенко за те, що на­звав її «бабусею корупції». Од­ного разу, невдало реагуючи на репліку олігарха Коломой­ського, Милованов визнав, що справді є «дебілом». Ексміністр спричинив великий скандал, на­писавши в одному зі своїх по­стів, що Міжнародний валютний фон «обкакався». Це він зізна­вався, що колись курив мари­хуану, заявляв, що «мати вдома вібратор — це нормально». Заяв­ляв, що читати книги для нього — самообман, нудна справа…

Не знати через що, але бать­ко чинного президента якось назвав Милованова «дуби­ною»…

Нічого не скажеш — високий стиль стосунків у нашій полі­тичній еліті! Чи могли передба­чити його ті, хто навесні-влітку 2019-го із одухотвореними об­личчями ішов на вибори підтри­мувати «нові обличчя»?

Читайте також: Поки студенти розв’язували задачі, Милованов провів онлайн-засідання «Укроборонпрому»

Коментар для «ВЗ»

Сергій Таран, директор Міжнародного інституту демократій

«Слуг народу» нічого не об’єднує, крім того факту, що вони потрапили до пар­ламенту чи у виконавчу вла­ду завдяки Зеленському. Тож коли у людей немає більше нічого спільного, високого, то між ними час від часу від­буваються непристойні кон­флікти. Якби у партії «Слуга народу» була якась ідеоло­гія, програма, осмислені дії, які об’єднували б країну, тоді ми бачили б щось інше, по­зитивне, а не аналогічні «за­шквари».

Схожі новини