Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Закарпатська Поляна - лікувальний курорт для товстосумів

Доба проживання у деяких готелях - близько... тисячі доларів за добу! Сюди приїжджають на води керівники українських державних компаній... 

Селище Поляна на Закарпатті, яке здавна славиться лікувальними мінеральними водами (сьогодні на курорті працюють сім виробників Авт.), отримує 4,5 мільйона гривень туристичного збору за рік. Це один з найвищих туристичних зборів по всій Закарпатській області. За рік Поляну відвідують близько 70 тисяч гостей, які приїжджають полікуватися й відпочити на лоні природи. Утім, чимало невеличких готелів і приватних садиб Поляни примудряються того туристичного збору не платити. Пропонують гостям нічліг за нижчу вартість, ніж у конкурентів, і заманюють «бонусом» — відсутністю турзбору…

Про це розповів журналістці «ВЗ» голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький.

Я відвідала закарпатську Поляну в межах туру Харківського пресклубу, під час якого презентували вдалі приклади реформи децентралізації. Поляна — найстаріший бальнеологічний курорт Закарпаття, йому понад 130 років. Останніми роками тут з'явилися кілька лижних витягів, чимало приватних готелів і пансіонатів. Сьогодні у Поляні, каже голова ОТГ, аж 49 готелів, 18 з яких мають ліцензію на лікування мінеральними водами. Географія «медичних» туристів" - кияни, львів’яни, черкащани… Давненько сюди не приїжджали одесити. Останніми роками відчутно поменшало угорців.

Бювет одного із санаторіїв Поляни.
Бювет одного із санаторіїв Поляни.

«За радянських часів у Поляні могли оздоровитися пацієнти з хворобами кишково-шлункового тракту, — продовжує розмову Іван Дрогобецький. — До 2001 року тут працювали лише профспілкові санаторії, а приватних не було. Згодом ситуація кардинально змінилася. Тепер Поляну називають курортом для багатих арабських шейхів. Людям зі скромним достатком пропонують відпочинок у Домініканській республіці, а не в Поляні… Доба проживання у деяких люксових готелях — майже тисяча доларів! Я був шокований цим і мав серйозну розмову з власниками закладів. Сказав, що полянцям дешевше відпочити у „ріксосній“ Туреччині на системі „все включено“, ніж випити у себе мінеральної води. Запитав готельєрів, чим дивують туристів за таку плату? Невже там подають на сніданок лобстерів, устриць, чорну ікру, чи, можливо, номери оздоблені золотом?.. Виявилося, харчування й сервіс не відповідають ціні. Але власники не знизили ціну, не маємо на них впливу».

За словами голови Полянської ОТГ, оскільки ціни на відпочинок у Поляні вищі, ніж у Еміратах, із українців тут відпочивають заможні «айтішники», а також керівництво державних компаній, наприклад, «Енергоатом» і «Київський метрополітен». Серед відпочивальників є й багаті українські аграрії.

«80% мешканців Поляни живуть за рахунок туризму, — наголошує Іван Дрогобецький. — Раніше бюджет ОТГ не отримував плати від „зеленого“ туризму, тож довелося працювати з кожним власником садиби. Боротьба була важкою. Власники садиб казали, мовляв, навіщо здирати з нас гроші — ми ж не готель, не маємо серйозних оборотів… Тепер таких одиниці. Майже усі працюють прозоро. Ціни за оренду кімнати від 500 до 2,5 тисячі гривень за добу. Хочеш поснідати — за додаткову плату».

Туристичні «фішки» Поляни — фабрика бринзи, оленяча і страусина ферми, кінні маршрути, поїздки на джипах та квадроциклах. Екскурсоводи ведуть туристів у гори, на полонини, показують унікальні озера. З гідами, каже Іван Дрогобецький, нарешті навели лад. Раніше деякі з них розповідали гостям неправдиві історичні факти про Поляну, по-різному називали гори, а дехто спотворював історичні події…

Але не туризмом єдиним. Завдяки реформі децентралізації у Поляні стрімко розвиваються спортивні секції, роблять ремонти у початкових класах, навіть будують сучасні басейни… Мені сподобався новозведений корпус Центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу). Це красива споруда з дорогим сучасним ремонтом.

Голова Полянської ОТГ Іван Дрогобецький здавна є футбольним фанатом, за власні кошти утримує стадіон, де грає місцева футбольна команда. «Лише на стадіон витрачаю понад мільйон гривень на рік, — зізнався пан Іван. — Футбольна команда — одна з візитівок нашої ОТГ. Готовий вкладати в це гроші за будь-яких обставин».

Іван Дрогобецький показує своє футбольне дітище - стадіон, де грає місцева команда.
Іван Дрогобецький показує своє футбольне дітище - стадіон, де грає місцева команда.

Серед проблем закарпатської Поляни — кадрова. Бракує робочих рук, адже чимало місцевих їдуть на заробітки до Чехії, Словаччини й Польщі. «Болючою проблемою Поляни є також нищівна вирубка лісів. На жаль, органи місцевого самоврядування не мають на це впливу, — розповів Іван Дрогобецький. — Ліси продають на незрозумілих біржах. Кубометр хвойної деревини коштує 8 тисяч гривень, хоча минулих років коштував 3,5 тисячі. Виявилося, один американець викупив усі лоти хвойних, торги проходять через фірму-„прокладку“… Відтак ціна хвойної деревини перевищила вартість дуба. Межі наших лісів умовні… Державне лісове підприємство досі не виготовило документи на ділянки, і не поспішає це робити».

Схожі новини