Передплата 2024 «Добрий господар»

«Опричники» в Криму хапають «легких жертв»…

За сім років переслідувань російські окупаційні спецслужби вже захопили в полон практично всіх, хто так чи інакше проявив свою активність, хай навіть досить лояльну

Загалом, за даними правозахисних організацій, в заручниках у окупантів перебуває більше 130 в’язнів, які утримуються в Криму та Росії, серед них — 80 кримських татар. У сім’ях на утриманні одних мам залишилось близько 200 дітей, багато з яких народилися вже після арешту батька і не бачили його поза межами заґратованих кліток в судах. Таким чином «контингент» для арештів виявися фактично вичерпаним. Але ж «опричники» зі спецслужб мають показувати, що вони працюють, і вони прагнуть нових звань та нагород, нових посад. І знайшли вихід.

Їм все мало, росіяни створюють фонд для обміну полоненими. Це фактично є злочин з торгівлі людьми, перш за все в ОРДЛО, адже багатьох в’язнів там пропонують звільняти через викуп родичам за великі суми. Слідчий комітет Росії в Криму, як повідомляє його прес-служба, затримав Тараса Кузьо — засновника ялтинського осередку організації «Свідків Єгови». В ході проведених у нього обшуків вилучили «заборонену літературу», комп'ютери, носії інформації і велику суму грошей. Стосовно нього відкрили кримінальну справу «про фінансування екстремістської організації» за підсумками серії обшуків в будинках членів організації «Свідки Єгови» минулого тижня.

З 2017 року діяльність організації «Свідки Єгови» в Росії визнана екстремістською і заборонена. Ця заборона поширена і на окупований Крим.

За даними «Європейської асоціації Свідків Єгови», в 2020 році російські силовики провели не менше 17 обшуків у послідовників організації. Тарасу Кузьо закидають статтю 283.3 Кримінального кодексу Росії про фінансування екстремізму, він начебто збирав гроші на функціонування «Залу царства Свідків Єгови».

Ярослав Сивульський вважає, що це звинувачення абсурдне: «Ці зали для зборів, які були у «Свідків Єгови» до «приєднання Криму», вилучені російською державою ще в 2017 році, і ніхто не має до них доступу. Який сенс збирати гроші на їх обслуговування, якщо ці будівлі більше не належать громаді? Це смішне звинувачення. Але навіть якщо ми уявимо, що це так: де екстремізм в тому, що людина збирала гроші на якусь будівлю? Це абсурд.

Хочу нагадати, що російська влада в 2016 році офіційно зареєструвала всі громади, які були на той момент в Криму, але вже в 2017-му було винесено заборону, яка поставила «Свідків Єгови» поза законом. Все те, що раніше не викликало жодних запитань, відразу стало кримінальним злочином. Віруючих засуджують до реальних термінів, і не тільки в Криму. А їх сусіди стали дивитися на них, як на ворогів народу. Люди живуть в страху…".

Представник «Європейської асоціації Свідків Єгови» Ярослав Сивульський в ефірі Радіо Крим. Реалії висловив думку, що активізація переслідувань віруючих в сучасній Росії і Криму нагадує радянські репресії. Це вже не перша атака російських кримських спецслужб на віруючих «Свідків Єгови». Раніше були затримані та вже засуджені очільники осередків «Свідків Єгови» в Ялті, Джанкої, Севастополі. 5 березня 2020 року підконтрольний Росії суд в Джанкої засудив кримчанина, члена «Свідків Єгови» Сергія Філатова до шести років колонії загального режиму, визнавши його винним в «організації діяльності екстремістської організації».

У той же день підконтрольний Росії Ялтинський міський суд засудив ще одного учасника «Свідків Єгови» Артема Герасимова до штрафу в розмірі 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Але ж «опричникам» ще когось треба арештовувати — тому взялися за рядових віруючих.

На думку Ярослава Сивульського, «ситуація погіршується, і значно різко. Ми бачимо нові обшуки, затримання, кримінальні справи — це стосується не тільки Криму. У Москві теж недавно пройшли обшуки: в центральних новинах показали, як силовики виламують двері, проникають в житла. Незрозуміло, чому весна стала таким активним періодом з точки зору дій проти мирних віруючих. Всі розуміють, що „Свідки Єгови“ — ніякі не екстремісти, і все, що відбувається зараз, зокрема, в Криму — це повернення до репресій не просто радянського, а саме сталінського часу. На початку квітня виповниться 70 років з початку операції „Північ“, коли віруючих масово засилали на вічне поселення до Сибіру. Ми підходимо до цієї дати з новою загостреною ситуацією в галузі свободи совісті. Це дуже сумно…».

Він розповів, що всі звинувачення проти «Свідків Єгови» будуються на їх звичайній релігійній практиці, а не на будь-яких діях, які можна назвати екстремістськими.

«У будинках віруючих знаходять Біблії, можливо, публікації релігійного змісту і особисті заощадження, які силовики потім видають за пожертви на екстремістську діяльність. Тобто це сліди звичайної діяльності, якою може займатися будь-якою віруюча людина — нічого екстремістського тут немає.

Потім в судах ніхто не може пояснити, що небезпечного здійснюють ці люди. Крім того, що вони збираються разом і читають Біблію, нічого іншого їм не пред'являють. Ніхто не говорить, що віруючі займалися дійсно екстремістською діяльністю. У всіх офіційних документах сказано, що окремі віруючі «Свідків Єгови», як такі, не заборонені в Росії — вони можуть читати Біблію і сповідувати свою релігію індивідуально. Мабуть, силовикам потрібні показники, гучні акції: вони повинні продемонструвати, що не дарма отримують гроші від держави…".

З цього приводу координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, коментуючи вироки «Свідкам Єгови», сказала, що «ФСБ і поліція не збирають докази якоїсь там екстремістської діяльності, суду досить думки оперативників про те, що людина причетна до організації».

Оскільки в 2017 році організацію «Свідки Єгови» було визнано екстремістською, то в цьому і полягає весь склад злочину. Доктор політичних наук, голова правління Експертної групи «Сова» Михайло Сава вважає, що справжня причина переслідувань віруючих відрізняється від офіційної.

Він каже: «Офіційно переслідування єговістів пояснюють тим, що в їх релігійної концепції сказано: після кінця світу врятуються лише представники цієї конфесії. Те ж саме стверджує будь-яка інша релігія, однак екстремістами визнані тільки єговісти. Це яскраве підтвердження вибіркового підходу, тобто вони були призначені жертвами. Можу припускати, що російський режим розглядає «Свідків Єгови» як контрольовану з США організацію, яка виступає в ролі агента американського впливу.

Дійсно, конфесійний центр єговістів знаходиться в США, однак вони принципово аполітичні і цураються будь-яких контактів з владою. Представники цієї конфесії також не беруть в руки зброю, і це також дуже не подобається Росії. Кремль завжди підозрює тих, кого не може контролювати".

Михайло Сава також вважає, що із загальною чисельністю прихильників в 200 тисяч чоловік «Свідки Єгови» в Росії становлять конкуренцію Російській православній церкві. А РПЦ з кожним роком стає все більш наближеною до влади.

Нарешті, єговісти — зручна жертва: щодо них склалася стійка негативна суспільна думка. Головна мета російських силовиків зараз — зруйнувати всю систему їх релігійного служіння. Після офіційної заборони богослужінь храми спорожніли, але люди продовжували збиратися по домівках. Російський режим завдав другого удару, щоб ліквідувати ці «квартирні вогнища». Я думаю, що переслідування триватимуть, особливо якщо Кремль бачить в єговістів загрозу зовнішнього втручання.

Однак підозрювати їх у тому, що вони представляють інтереси США — все одно що вважати всіх мусульман агентами впливу Саудівської Аравії, тільки тому що там знаходиться Мекка…".

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя відкрила кримінальне провадження щодо російських силовиків, причетних до обшуків у «Свідків Єгови» на півострові. Українські правозахисники регулярно подають повідомлення про порушення свободи віросповідання в Криму в міжнародні органи та інстанції. Ситуація з переслідуванням «Свідків Єгови» на окупованому півострові відображена в документах ООН.

Схожі новини