Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Владімір мріє про українські гроші, воду і електроенергію…

Про судовий позов проти України, за начебто заподіяні Криму збитки, спікер російського кримського парламенту говорить вже чи не п’ятий раз

Ініціатива цієї провокації йде від спікера Держдуми В’ячеслава Володіна, який кілька років тому, перебуваючи в Криму, кинув цю ідею в зал, і вона впала на благодатний ґрунт. Ще б пак, чому б це Владімір Константінов та не мріяв про українські гроші, якщо на час анексії Криму його будівельна бізнес-імперія заборгувала українським банкам близько мільярда гривень, але він тепер забарикадувався в анексованому Криму, і вони його не можуть дістати.

Після заяви Володіна, Константінов створив навіть комісію, яка займалась чимось і якось заявила, що вони нарахували Україні боргу в 50 мільярдів рублів. Владімір Константінов повторив це вже кілька разів, кожного разу додаючи, що підрахунки не закінчені, і комісія ще буде рахувати.

Тоді в газетах почали писати, що якщо Україна почне підрахунки збитків, починаючи з 1654 року, або хоча б за весь час перебування України в складі радянської імперії під началом Росії, тобто і за громадянську війну, і за Голодомор, і за колективізацію, і за вивіз з України нафти, газу, промислової і сільськогосподарської продукції, і за сталінські репресії, і за Чорнобиль — то і Володіну, і в Константінову треба буде й власні труси продати, щоб розрахуватись.

Вони, видати, перелякалися і тепер вирішили рахувати не загальний збиток, а конкретний.

10 березня після засідання самопроголошеної «президії» він заявив журналістам, що російська влада готується подати щодо України позов «через шкоду, заподіяну півострову водною блокадою» після перекриття Північно-Кримського каналу. За його словами, «попередня робота з оцінки збитків, який поніс регіон в результаті протиправних діянь України, завершена, необхідно переходити від слів до справи».

Зокрема, Константінов доручив Комітету з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язку зібрати візуальні підтвердження тяжкого стану Північно-Кримського каналу в вигляді аерофотозйомки з безпілотника.

«Ми спочатку повинні довести в наших російських судах. Потім далі будемо до міжнародних норм апелювати. Настане момент, коли ми зможемо висунути ці позови повною мірою. Це початок великої претензійної роботи, тому що слідом у нас енергетична блокада, транспортна блокада — це мільярди, які ми були змушені витратити і ще витратимо», — цитує Константінова російське інформаційне агентство ТАСС.

Водночас за даними провладного кримського інформаційного агентства «Крыминформ», спікер російського парламенту Криму також доручив оцінити збитки від викиду шкідливих речовин з кислотонакопичувача заводу «Титанових інвестицій» в Армянську в 2018 році, а також те, як постраждало кримське сільське господарство.

«У нас фактично повністю ліквідована ціла галузь, яка займалася вирощуванням рису і постачала понад 30% на всю Україну», — стверджує Константінов. Він ще раз уточнив, що в суму позову також будуть включені 50 млрд рублів, які планує витратити Росія на «розв'язання проблем водозабезпечення» анексованого нею Кримського півострова, тобто тепер спікер свої начебто збитки помножив як мінімум на два.

За словами Константінова, серед відповідачів буде голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і ексвіцепрем'єр Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко.

«Зокрема, колишні наші псевдокримчани, які доклали багато особистих зусиль для того, щоб вода була перекрита. Відомі Сенченко, Чубаров і іде з ними, які, не соромлячись, викладали свої звернення і закликали завдавати народу Криму якомога більшої шкоди», — сказав він.

Дивно, але риторика як мінімум неграмотна — кримського татарина Константінов вважає «псевдокримчанином», а себе, який народився і жив у Молдові, звідки і випадково потрапив до Криму, він очевидно має за «істинного кримчанина першого сорту».

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив на своїй сторінці в Фейсбук: «Бандити не повинні залишатися довго безкарними … Інакше у них зовсім «дах» їде. Російські окупанти і їхні прислужники, які захопили і утримують силою наш дім, нашу землю, наше майно, переслідують кримськотатарський народ і етнічних українців, тепер захотіли від нас «грошей, води і електроенергії».

Дивний у Константінова і план дій щодо судів. Він планує спочатку довести свою правоту в російських судах. Звісно, російський суд прийме такий вердикт, який йому вкажуть, однак чи прийме такий позов хоч один міжнародний суд дуже сумнівно, він каже, що це «це початок великої претензійної роботи», а «це мільярди, які ми були змушені витратити і ще витратимо».

То хто ж Константінову винен, що він запускав воду на військові заводи, а не вирощував рис? Треба було не віддавати воду військовим частинам, а направити її фермерам.

17 лютого постійний представник президента України в Криму Антон Кориневич відвідав Управління Північно-Кримського каналу в місті Таврійськ і провів зустріч із начальником управління Сергієм Шевченком. Під час зустрічі обговорили необхідність зміцнення дамби, що не пускає воду на півострів. Після цього влада в Криму заявила, що півострів отримає «стійке водопостачання» без участі влади України.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Радіо Свобода заявляв, що відновлення подачі дніпровської води в Крим через канал можливе тільки після його деокупації. До цього Кулеба назвав безперспективними спроби Росії, зокрема депутата Держдуми, колишнього російського прокурора Криму Наталії Поклонської, звертатися в ООН через перекриття подачі дніпровської води в Крим. Моніторингова місія ООН в Україні наполягає на тому, що з урахуванням анексії Кримського півострова «Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму».

Схожі новини