Передплата 2024 «Добрий господар»

«Депутатський хор може гастролювати Україною, виступати на корпоративах, – аби заробити гроші у міський бюджет»

На репетиції міські обранці заспівали «Червону руту» й Гімн. Вердикт диригента Дмитра Кацала – «Потенціал є»

У сесійній залі Львівської міської ради відбулася перша репетиція хору її депутатів — під диригуванням керівника капели «Дударик» Дмитра Кацала. Навчатися співу прийшли два десятки депутатів від усіх фракцій (у міськраді — 64 мандати. — Авт.), окрім обранців від ВО «Свобода». Чомусь не прийшов на репетицію і головний ідейний натхненник хору — голова Львівської ОТГ Андрій Садовий.

За свого шефа «віддувався» депутат від фракції «Самопо­міч», директор департаменту «Адміністрація міського голо­ви» Євген Бойко. Каже, хор — не дурниці і піар-забаганка, а вимо­га часу. Мовляв, депутати повинні вміти все — і танцювати, і співати… «Кожну сесію депутати розпочи­нають з виконання Державного гімну України. Тому добре, коли депутати будуть виконувати його гарно», — зауважив пан Бойко.

Диригент Дмитро Кацал вирі­шив, що спершу у депутатів тре­ба «промацати» вокальні дані, визначити, хто яким голосом спі­ває. Перші композиції, які викона­ли міські слуги — «Червона рута» та Гімн України. (Депутатів також вчи­тимуть співати духовний гімн Укра­їни «Боже великий, єдиний», гімн ОУН, УСС, «Заповіт» Шевченка тощо). На столи поклали аркуші з текстами й нотами. Але далеко не усі депутати розумілися на нотах. Дехто з майбутніх професійних хо­ристів помітно хвилювався…

Депутат від фракції «Варта» Ігор Зінкевич каже, що прийшов на першу репетицію «по прико­лу». Мовляв, хотів подивитися, що з того вийде, хто прийшов, хто як співає… А його колега по фракції Наталія Шелестак за­явила таке: «У мене виникла ге­ніальна ідея. Депутатський хор може гастролювати Україною, виступати на корпоративах, аби заробити гроші в міський бю­джет. А чому б і ні? Ми ще досі не ухвалили бюджет розвитку. Місь­ка казна потребує фінансів. Мож­на на гастролях заробляти»…

Депутатка від фрак­ції «Європейська Солідар­ність» Уляна Пак каже, що співати вміє, бо з дитинства відвідувала гуртки, де вчилася співу. На її думку, хор потрібен, бо він до­поможе згладити гострі політичні кути серед депутатського корпу­су.

«Вважаю, депутатський хор — гарний експеримент. Такого немає ніде в Україні. Це може стати клас­ною фішкою, навіть для того, щоб депутати могли між собою ближче познайомитися, подружитися», — заявив депутат від фракції «Са­мопоміч» Володимир Лучишин.

Депутат від фракції «Голос» Андрій Курочка — професійний співак. Під час репетиції його го­лос вирізнявся з-поміж інших. А все тому, що пан Курочка двад­цять років співав у хоровій капе­лі «Дударик». Запитую, чи варто міським депутатам співати, хіба не краще зайнятися ухваленням важливих для громади рішень? «Завдяки хору в сесійній залі все може лише покращитися, — вва­жає Курочка. — Упевнений, що репетиції та хор допоможуть вирішувати спільні проблеми й зблизити депутатів».

«Потенціал є, — підсумував після репетиції Дмитро Кацал. — Якби тут зібралося 60 депу­татів, була би фантастика… Я побачив, що в депутатів горять очі, і серед них є хороші голо­си. Українці ментально схиль­ні до співів, тому навчити мож­на практично будь-кого. Трохи роботи над технікою співу, і буде справжній депутатський хор».

Перший публічний виступ хо­ристів із депутатськими манда­тами відбувся на площі Ри­нок.

Коментар для «ВЗ»

Любомир Мельничук, депутат ЛМР від фракції ВО «Свобода»

Наша фракція не прийшла на першу репетицію хору, бо депутати брали участь у засі­даннях комісій. Для нас важ­ливіше цей час присвятити вирішенню проблем вибор­ців, ніж співати в хорі… Не усі виборці правильно зрозу­міють ідею хору. Виборці не обирали депутатів для того, щоб вони займалися хоро­вим співом, а не вирішенням проблем міста.

Водночас дивує інше. Чому на репетицію не прий­шов Андрій Садовий, який запропонував створити та­кий хор? Сприймаю це як легенький тролінг від Садового. На репетиції він би мав пер­ший стояти і показувати при­клад!

Схожі новини