Передплата 2024 «Добра кухня»

«Тарифний геноцид»: змова олігархів?

Влада злякалась протестних акцій і шукає шляхів для відступу

З новим роком нові побутові «менінгіти» звалилися на наші голови. Українці шоковані різким підвищенням вартості комунальних послуг — за даними Державної служби статистики, середні ціни на житло, електроенергію, воду, газ зросли на 13,6%. Найбільше стрибнули розцінки на голубе паливо — аж на 56,3%! Люди вийшли на «тарифні майдани».

Наразі спонтанні ак­ції протесту відбулися у Чернівецькій, Полтав­ській, Миколаївській, Вінниць­кій, Харківській, Львівській, Херсонській областях. Пе­рекривають дороги, блоку­ють держустанови. У Полтаві у лави обурених стали гравці футбольного клубу «Ворскла» на чолі з її головним тренером Юрієм Максимовим.

Захистити людей від кому­нального здирництва від імені своїх колег-ветеранів пообі­цяв підполковник запасу Віта­лій Баранов. На своїй сторінці у соцмережах офіцер заявив: «Ми, ветерани російсько-української війни, вимагає­мо негайного зниження цін на надання комунальних послуг для населення України. Інак­ше залишаємо за собою пра­во на захист громадян усіма доступними способами і ме­тодами».

На 15 січня запланова­но загальноукраїнську акцію протесту поти «тарифного геноциду». Це налякало цен­тральну владу. Під час тер­міново скликаної «енерге­тичної» наради президент Зеленський дав вказівку Кабміну розв’язати пробле­му з тарифами. Прем’єр Де­нис Шмигаль обговорив кри­тичну ситуацію із керівником «Нафтогазу» Андрієм Кобо­лєвим, віцепрем’єром Юрі­єм Вітренком. Начебто зна­йшли кілька варіантів виходу із ситуації. Один з них пе­редбачає регулювання та­рифів постановами Кабмі­ну, «заморожування» тарифів «до кращих часів», інший — зобов’язує всіх постачаль­ників газу публікувати річні тарифи, і тим самим макси­мально спростити конкурен­цію на ринку.

Директор Центру дослі­джень проблем громадян­ського суспільства Віталій Кулик вважає, що підвищен­ня тарифів є змовою влас­ників обленерго і обленер­гопостачів, які перебувають у руках певних картелів (Ах­метова, Льовочкіна, Фірта­ша, Медведчука). За словами експерта, українська влада опинилась затиснутою у вил­ці між Міжнародним валют­ним фондом, який вимагає ринкових цін, і власними олі­гархами, перед якими Бан­кова теж має зобов’язання. Зниження тарифів можливе, але воно не буде значним, каже Віталій Кулик. «Прогно­зую бунти, марші „порож­ніх каструль“. З лютого цьо­го буде більше, ніж тепер. У рамках протестів можлива активізація старих політичних гравців та поява нових».

Водночас директор Між­народного інституту демо­кратій Сергій Таран вважає, що нинішня тарифна криза і протести спровокували по­пулістські передвиборчі обі­цянки Зеленського знизити тарифи. Мовляв, рік тому обі­цяв знизити тарифи, а на тлі тотального зубожіння насе­лення вони зросли. Щоб ви­йти із цієї ситуації, на дум­ку експерта, варто найперше повернути субсидії до того обсягу, в якому їх надава­ли за президентства Петра Порошенка. Другий напрям — відновити ріст економіки, який підняв би добробут на­селення, зокрема його пла­тоспроможність. «Якби ре­альні зарплати і пенсії значно підіймали, якби ми бачили ріст економіки, то і підвищен­ня тарифів не було би таким страшним», — каже аналітик. Причиною погіршення ситу­ації він вважає непродума­ні дії центральної влади. А те, що президент доручив уряду терміново врегулювати ціни, на думку Сергія Тарана, вко­тре доводить, що Зеленський так і не зрозумів межі своїх повноважень, не навчився ді­яти у рамках Конституції.

Думка з приводу

Влада закладає під економіку бомбу сповільненої дії

Сергій Фурса, інвестиційний аналітик Dragon Capital

В українському уряді вирішили, що ринкові ціни на газ — це погано. І вирішили «підкоректувати» рефор­му ринку газу. Підкоректувати рин­кове ціноутворення. І, фактично, повернути фіксовану ціну на газ. Це пропозиція Міністерства енергети­ки. За дивовижним збігом, це ста­лося в той момент, коли «віртуаль­на місія МВФ у місті».

За дивовижним збігом, перед цим раптом на новорічні свята, коли політична активність на нулі і всі доїдають олів’є, пройшли про­тести проти зростання тарифів у Полтаві, де мер — від «За Майбут­нє» Коломойського.

За дивовижним збігом, напере­додні, перед тим, як Міністерство енергетики запропонувало піти від ринкових цін на газ, програмний пост, з традиційними розмовами про зовнішнє управління, написав гла­шатай Коломойського Дубінський.

Це означає, що олігарх знову за­вдає удару. І по економіці України, і по співпраці із Заходом.

Формування ринкової ціни на газ було ключовою реформою в рамках співпраці з МВФ. Внаслідок цієї реформи «Нафтогаз» з чорної діри українського бюджету пере­творився на найбільшого платни­ка податків. І це дозволило почати формування конкурентного рин­ку газу для населення. І це сильно вдарило по корупції. При цьому, в рамках співпраці з МВФ, було вве­дено механізм субсидій, який захи­щав найбідніших. У підсумку, багаті платили. Бідні отримували субси­дії.

Що буде, коли Україна вкотре «кине» МВФ? Знову негативний сигнал ринку. Знову Україна в очах світу як держава популістів, нена­дійний партнер. Знову привид де­фолту почне бродити по Печер­ських пагорбах. Цьогоріч Україні треба залучити боргового фінан­сування на 24 млрд доларів. При­чому тільки 4 мільярди доларів піде на виплату зовнішніх кредитів. Все інше — наші внутрішні борги, в тому числі різке зростання боргів перед українськими банками по ОВДП і фінансування дуже високого дефі­циту бюджету.

Що отримає населення? Тимча­сово цифри у платіжках зменшать­ся. А потім ми заплатимо за все це збільшенням боргу. Кризою. Де­вальвацією та інфляцією. Подат­ком на бідних. Знову бідні запла­тять більшу ціну. Просто за те, щоб жителі Кончі-Заспи менше платили за газ. У результаті, ще один крок у бік «русского мира». Те, що дуже потрібно Коломойському.

«Прекрасний» початок року. На­лякаємо інвесторів, закладемо бомбу сповільненої дії під економі­ку України і зробимо приємне Ко­ломойському.

Схожі новини