Передплата 2024 «Добра кухня»

Пандемія не зникла – ми до неї звикли

В Україні кафе й ресторанам дозволили у Новорічну ніч працювати до 7-ї ранку. А у Європі запроваджують комендантські години...

Через пандемію Covid-19 цей рік видався важким для всього світу. Коронавірус забрав понад 1,7 мільйона життів. Перехворіло більш ніж 80 мільйонів. Кожен 80-й — українець. Згідно з офіційною статистикою Міністерства охорони здоров’я України, з коронавірусом уже «познайомилися» 1 мільйон 60 тисяч українців. Проте свого часу навіть головний санітарний лікар країни Віктор Ляшко в інтерв’ю BBC News Україна визнав: офіційні дані — це насправді лише близько 35% від реальної кількості хворих.

«Україна залишаєть­ся у п’ятірці європей­ських країн з насе­ленням понад 10 млн жителів з найбільш критичною ситуацією з Covid-19. Коефіцієнт виявлен­ня позитивних випадків за ми­нулий тиждень покращився на 5%. Однак цей показник все ще залишається у п’ять разів ви­щим за рекомендований ВООЗ для контролю над пандемією», — зазначають експерти Цен­тру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки. Рап­тове зниження захворюванос­ті у грудні пояснюють вкрай ма­лим охопленням тестуваннями. Сьогодні в Україні щодоби про­водять стільки тестувань, скіль­ки проводили наприкінці жовтня і досі (за винятком хіба що Алба­нії) — найменше у Європі.

Попри застереження ме­диків і нагадування про перепо­внені лікарні, більшість україн­ців продовжують жити звичним життям і навіть організовують традиційні новорічні корпорати­ви. Легковажності і безпечнос­ті людей сприяють й суперечли­ві рішення уряду, зокрема про продовження роботи рестора­нів та кафе у Новорічну ніч до 7-ї години ранку.

«Проте пандемія, — кажуть експерти, — нікуди не зникла». І додають: «Ми до неї просто зви­кли».

У світі і далі посилюють карантинні обмеження

Через стрімке поширен­ня мутованого вірусу, про який писав у попередньому номе­рі «ВЗ», в окремих регіонах Ве­ликої Британії (включно з Лон­доном) перейшли до найбільш жорсткого рівня обмежень: вве­ли комендантську годину, за­крили розважальні заклади, пе­рукарні й магазини (крім тих, які торгують товарами першої не­обхідності).

В Австрії минулої суботи за­провадили вже третій локдаун. Не працюють перукарні і мага­зини (за винятком тих, що тор­гують продуктами харчування і товарами щоденного вжитку). Залишати дім австрійцям мож­на лише з поважних причин (як-от вигул собаки чи пробіжка у парку).

Третій суворий загальнона­ціональний карантин діє в Ізра­їлі. Необхідність запровадження чергових жорстких карантин­них обмежень обговорюють у Франції, Нідерландах, Португа­лії й Бельгії.

У Чехії до карантинних обме­жень вищого рівня повернулися відразу після святкування Різд­ва — запровадили комендант­ську годину, закрили магазини і ресторани.

У Польщі національний ка­рантин діятиме до 17 січня. За­чинені готелі, салони краси, непродуктові крамниці. Під за­бороною — робота гірськолиж­них курортів.

Україна — єдина, мабуть, кра­їна у світі, яка планує запрова­дження жорстких карантинних обмежень на місяць наперед… Як уряд і анонсував ще 11 груд­ня, локдаун у нас діятиме з 8 по 24 січня. У цей період будуть за­чинені навчальні заклади (крім дитсадків і закладів спеціалізо­ваної освіти), розважальні за­клади, басейни і фітнес-центри. Не працюватимуть непродо­вольчі ринки. Перукарні та сало­ни краси прийматимуть клієнтів лише за записом. Заклади гро­мадського харчування працю­ватимуть у режимі «на винос». У МОЗ сподіваються, що «зимо­ві канікули задля безпеки» при­гальмують поширення не тільки коронавірусу, а й вірусу грипу (у січні-лютому захворюваність на грип традиційно зростає).

Уся надія — на вакцину

Країни ЄС, а також США, Із­раїль, Канада і Китай розпоча­ли координовану масову кам­панію з вакцинації пріоритетних груп населення. Йдеться пере­дусім про людей похилого віку і медиків, в яких є найбільші ри­зики заразитися та померти від Covid-19.

У деяких країнах (зокре­ма у Південній Кореї, Австра­лії, Нідерландах і Норвегії) по­чаток масового щеплення від Covid-19 запланували на січень-лютий наступного року.

В Україні чітких термінів про­ведення кампанії з імунізації на­селення наразі не озвучують. Центр громадського здоров’я і МОЗ розглянули та схвалили план проведення масової вак­цинації українців від Covid-19, однак досі його не оприлюд­нили. З відкритих джерел відо­мо, що Україна безкоштовно може отримати 8 млн доз вак­цини від коронавірусу — Фонд глобального доступу до вак­цин Covid-19 (COVAX) офі­ційно схвалив її заявку. (Най-імовірніше, це буде вакцина ви­робництва AstraZeneca, а не Pfizer/BioNtech, якою проводять щеплення у розвинутих краї­нах світу). Цієї кількості вакцин вистачить, щоб вакцинувати 4 мільйони людей, бо щеплення від Covid-19 передбачає вве­дення двох доз препарату.

Решту, як запевнив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, докуплять за бюджетні кошти. На це у проєкт бюджету на 2021 рік заклали 2,6 мільярда гривень. Але навіть якщо Украї­ні вдасться закупити найдешев­шу вакцину вартістю 4 долари США, зробити щеплення всім, хто його найбільше потребує (а це — 20 мільйонів людей), за 2,6 мільярда гривень не вдасться. Адже вакцинація від Covid-19 передбачає додаткові витрати, зокрема на захист медперсона­лу, закупівлю утилізаційних бок­сів. А найголовніше — на достав­ку й зберігання вакцин, які без дотримання ультрахолодового режиму втрачають свою ефек­тивність.

Схожі новини