Передплата 2024 «Добра кухня»

“Навіть якщо йдеться про політичний переляк, то і це дуже погано...”

В Україні знімають документальний фільм про “злив” на Банковій спецоперації із затримання російських бойовиків

Відома на весь світ дослідницька пошукова мережа Bellingcat (її, зокрема, знають за успішними розслідуваннями теракту росіян проти малайзійського «Боїнга», отруєння російського опозиціонера Олексія Навального) розпочала зйомки документального фільму про один із найгучніших у цьому році політичних скандалів в Україні. Йдеться про «злиту» (з високою імовірністю — в Офісі президента) спецоперацію із затримання 28 російських терористів-«вагнерівців», 13 з яких воювали на Донбасі. Унаслідок цього «зливу» бойовики уникли відповідальності і втекли до Москви.

Як відомо, наші контррозвідники майже заманили російських терористів у пастку. «Вагнерівці» повинні були сісти в Мінську у літак і летіти у Туреччину. Але під час прольоту над Україною, за фальшивою інформацією (комусь на борту стало погано), цей борт мав приземлитися у Києві — а там на бойовиків уже чекали наші спецслужби. Та ба! За кілька днів до початку операції, на нараді у президента Зеленського, було дано команду… відкласти її. Очевидно, про задум наших розвідників хтось із присутніх на нараді у президента повідомив у Кремль — і там попередили «вагнерівців». Білоруські спецслужби їх затримали і невдовзі відправили до… Москви.

Про цей провал на основі свідчень розвідників раніше писав редактор інтернет-видання «Цензор. Нет» Юрій Бутусов. 7 грудня відповідні покази народним депутатам із профільного парламентського комітету дав офіцер, командир спецпідрозділу, який мав відношення до спецоперації. Нардепи від «Європейської Солідарності», «Голосу» вимагали створення спецкомісії для розслідування цієї «НП», покарання кремлівських «кротів» на Банковій. Однак у президентській канцелярії, та й сам Верховний Головнокомандувач навідріз заперечували підготовку спецоперації, а тим більше — її зрив. Називали інформацію про неї фейком, фантазією журналістів, навіть — пропагандистською провокацією росіян. Інертна парламентська Зе!-більшість не захотіла розслідувати цей провал, хоча йшлося про питання національної безпеки і оборони.

І ось дослідити «справу вагнерівців», надати їй міжнародний розголос взялася Bellingcat. Вона вже працює у Києві, збирає й аналізує матеріали. В інтерв’ю одному з вітчизняних видань лідер Bellingcat Христо Грозєв заявив:

«Українська військова розвідка разом із СБУ придумали план, як обманути, розіграти російські ГРУ, ФСБ і „вагнерівців“… Усе було продумано геніально. І раптом ваше керівництво каже, що такого не було ніколи, що це — вигадка російських спецслужб. Прекрасний проєкт, який робив із російських спецслужб посміховисько, клоунів, а держава відмовляється від такого виграшу. Я такого ніколи не бачив… Якщо йшлося про зраду, то це було дуже засекреченим дзвінком чи навіть натяком, які нашими засобами не знайти. Найбільш просте пояснення — це був переляк, це було рішення не створювати конфронтацію із Росією. Зрада це чи політичний страх — я не впевнений. Але навіть якщо йдеться про політичний переляк, то і це дуже погано…»

Юрій Бутусов, який давав інтерв’ю Bellingcat, каже, що розслідувачі забезпечать широкий міжнародний резонанс провалу цієї спецоперації (у ній, крім вітчизняних фахівців, за деякими даними, брали участь спецслужби США, Ізраїлю, Туреччини). Тож, за його словами, президенту Зеленському доведеться відповідати «по повній програмі». «Прокидайтеся, Володимире Олександровичу, відповідайте за свої вчинки — попереджую вас як радник міністра оборони», — написав Бутусов у своєму блозі. За словами журналіста, провал згаданої спецоперації глибоко підірвав довіру до українських спецслужб з боку спецслужб НАТО.

Інший громадський активіст, Олексій Нестеренко, зазначає: «…Хочу вважати, що цей фільм, який міститиме записи переговорів і багато чого іншого, стане „чорною міткою“ Зеленському від найпотужніших розвідок світу, які допомагали Україні… Чи стане це „чорною міткою“ для України, ще побачимо. Але у України тепер абсолютно точно нема президента. Є купка харкотиння на мерзлому асфальті, з яким немає сенсу взагалі мати якісь серйозні справи».

Схожі новини