Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Закарпатські політичні ігри під акомпанемент угорського гімну

Це відео шокувало українців!

У закарпатському селі Сюрте, що під Ужгородом, новообрані депутати, відкриваючи сесію, заспівали гімн… Угорщини. Подейкують, це відео злило колишнє керівництво села. Утім, не важливо, хто злив, важливо, чому таке у принципі є можливим?

Загалом, це не є чимось надзвичай­ним для Закарпаття. Тут угорський гімн співають уже роками: на випускних у школах, у вищих навчальних закладах. Щоправда, не завжди це «сміття» вино­сили з хати… Хоча варто згадати і скан­дальний інцидент кількарічної давнини, із гімном і прийняттям присяги на вірність Угорщині під бокали шампанського, — в угорському Генеральному консульстві у Берегові. Консульства там уже немає, а от звичка співати гімн сусідньої держави у деяких закарпатців збереглася…

У Сюрте, яке не так давно було Струм­ківкою, більше половини населення по­зиціонують себе як етнічні угорці. Така ж ситуація і в усій Сюртівській ОТГ, де живе близько 9500 осіб. З них майже 70 відсо­тків — представники угорської нацмен­шини. З 22 депутатів ОТГ 17 є представ­никами тих же угорців.

Новообраний голова ОТГ Арпад Пуш­кар стверджує, що має відео, на якому записане все засідання депутатського корпусу, яке розпочинали, як годиться, з українського гімну і з присяги на вірність українському народу українською мо­вою. Відтак Пушкар вважає, що відео, де співають угорський гімн, — свідома про­вокація і маніпуляція його опонентів, які програли вибори і таким чином намага­ються йому помститися, «повісивши» на нього державну зраду.

Символічно, що гімн угорські депута­ти українського села співали акурат у День гідності і свободи України. Голова ОТГ каже, що це збіг, адже засідання анонсу­вали заздалегідь. Пушкар також додав, що всі рішення ОТГ тут готують українською, ведуть засідання, в основному, україн­ською, лише зрідка угорською.

Одразу після оприлюднення цього ре­зонансного відео двоє нардепів, Віталій Безгін та Олександр Корнієнко, скеру­вали до Офісу генпрокурора та Служби безпеки України заяву про вчинення сюртівськими депутатами кримінально­го правопорушення. Просять правоохо­ронні органи негайно розпочати досудо­ве розслідування.

У СБУ України перевіряють інформа­цію щодо можливих ознак протиправ­ної діяльності депутатів Сюртівської сіль­ської ОТГ, які виконали національний гімн Угорщини. Неофіційно також у СБУ пові­домляють, що притягнути до криміналу у цій ситуації депутатів майже неможливо, адже українське законодавство не забо­роняє співати угорський, словацький чи американський гімни…

Ці події відбувалися на тлі обшу­ків СБУ в товаристві угорської культу­ри КМКС — через підозру в сепаратиз­мі та пропагування так званої Великої Угорщини. Йшлося також про можли­ве відмивання коштів угорським фон­дом «Едмунда Егана» — для фінансуван­ня однойменної угорської партії КМКС на Закарпатті.

Паралельно у мережі також з’явилося відео, на якому чоловік у масці на тлі пра­пора «Правого сектору» погрожує закар­патським угорцям та їхнім дітям розпра­вою. На нього одразу відреагував глава МВС Арсен Аваков, називаючи такі дії неприпустимими. Своєю чергою, угор­ців взявся захищати міністр закордон­них справ Угорщини Петер Сіярто. Він розкритикував обшуки СБУ в Товаристві угорців Закарпаття та заявив, що Буда­пешт скаржитиметься на такі дії у НАТО… Хоча до того сам Сіярто та кілька угор­ських політиків, серед яких і державний секретар Угорщини з питань нацполітики Янош Арпад Потапі, відкрито агітували за проугорську партію на Закарпатті, всупе­реч українським законам.

Наповнення інформаційного поля За­карпаття угорським питанням може бути пов’язане з формуванням коаліції у За­карпатській обласній раді. Там угорців називають «золотою акцією». Представ­ники нацменшини, як і п’ять років тому, можуть вирішити спрямування май­бутньої ради. Можливо, аби зробити їх більш зговірливими, піднімаються спра­ви угорських фондів, відкриті ще 2018 року… Хоч офіційно, на своїй сторін­ці у соцмережі Фейсбук, основний пре­тендент на посаду голови облради, ще донедавна голова Закарпатської ОДА Олексій Петров розкритикував обшуки в угорському благодійному фонді. Петров закликав Службу безпеки України пояс­нити свої дії, назвав такі заходи образ­ливими і додав, що у демократичній єв­ропейській державі керівники обласної влади не мають втручатися в роботу пра­воохоронних органів…

Це може свідчити про те, що з угорця­ми вже домовилися про коаліцію в облраді, і незабаром всі згадані справи бу­дуть закриті або заморожені… Та чи надовго? І чи в інтересах держави?

Коментар для «ВЗ»

Олександр Гаврош, письменник, громадський діяч Закарпаття

Давно слід законодавчо врегулю­вати використання на території Укра­їни символів інших держав — гербів, прапорів, гімнів. Тим паче — органа­ми державної і місцевої влади. Угор­ці наче весь час випробовують нас, як далеко можуть зайти у своєму пося­ганні на український суверенітет. Тож українській владі треба чітко встано­вити червоні лінії, порушення яких ка­ратиметься законом.

Схожі новини