Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Армагеддон на кордоні»

Українці, що намагаються пробитись на заробітки до Польщі через піший пункт пропуску «Шегині», вистоюють до десяти годин у нейтральній зоні

«Армагеддон на кордоні» — дописи з таким тегом все частіше почали публікувати у соцмережах. З відкриттям прикордонних пунктів про­пуску люди масово рвонули до Польщі. Відтак на пішому переході «Шегині-Медика» у нейтральній зоні утвори­лись величезні черги. Люди публікують фото тисняви. Більшість подорожніх — без захисних масок, а про дис­танцію 1,5 метра навіть не йдеться. І це при тому, що у натовпі і ті, хто їде на сезонні роботи і за умовами має від­бути двотижневий карантин, і ті, хто їде на навчання і ізо­ляцію проходити не буде.

Традиційно люди клянуть владу, прикордонників, які допустили таке скупчення, і коронавірус. Причому частина людей переконана, що епідемія — то всесвітня змова, ніякого коронавірусу не існує, тож санітарними нормами не пе­реймаються. Хто хоч раз проходив пішки кордон у Шегинях, розуміє, що за кілька годин у «коридорі» нерви здадуть навіть у найстійкіших.

Нейтральна зона — це обгороджений з двох боків прохід між українським та польським пунктом пропуску. Тобто уже перетнув український кордон, але поль­ський ще ні. Це як транзитна зона в аеро­порту. Але без лавок, дьюті фрі та кафе. Тут ти на своїх двох просто неба, неза­лежно від того, пече сонце чи ллє дощ. У туалет можна сходити в пункті пропуску, але до нього теж черга. І, зайнявши чергу в туалет, можна пропустити чергу до при­кордонника.

«Те, що відбувається на кордоні, — не­можливо описати словами. 14 годин зну­щань. В туалет дівчина стояла 1 год. 40 хвилин. А загалом 14 годин. Це прини­ження гідності і порушення всіх прав, норм і всього людського. Люди в паст­ці», — написала у FB голова Батьківської ради Львівщини Олена Пономаре­ва. Свого часу мені довелось провести у черзі перед польською «будкою» шість годин. Тоді не було карантину, просто люди штурмували кордон перед Велико­днем, бо в Перемишлі ковбаса дешевша. «Мурахи» з досвідом вправно орудували ліктями і займали черги тих, хто у перехо­ді опинився вперше.

Власне у найскладнішій ситуації опи­нились студенти, які повертаються на навчання, бо у багатьох польських на­вчальних закладах в середині червня по­чинаються літні сесії. Багато студентів до карантину літали на навчання лоукоста­ми, але оскільки авіасполучення поки не відновили, мусять долати кордон пішки у таких нелюдських умовах. А пробивати собі дорогу ліктями вони не звикли. Та й з валізою це незручно.

Українські прикордонники не можуть вплинути на ситуацію — адже заборони на виїзд з країни немає. Тому якщо у людини, яка хоче перетнути кордон, все гаразд з документами, підстав не пропускати її не­має. Натомість з польського боку перевір­ки тривають значно довше, тому утворю­ється черга у нейтральній зоні.

«На території Польщі діють карантин­ні обмеження. Відтак польські прикор­донники здійснюють ретельну перевірку документів осіб, які намагаються пере­тнути кордон. Крім того, вони збирають інформацію про те, де особа буде прохо­дити карантин на території Польщі. Запи­сують точну адресу, телефони. Але не усі подорожні знають цю інформацію. По­чинають телефонувати, уточняти адре­су. А це все сповільнює чергу. Крім того, на пункті пропуску щогодини здійснюють санітарну обробку приміщень. Це займає приблизно десять хвилин», — каже реч­ниця Мостиського прикордонного за­гону Маргарита Вершиніна. За її сло­вами, у нейтральній зоні уже поставили лавки. Утім, прикордонна служба відпо­відає лише за пропускні операції, а не за облаштування території.

З 16 травня близько 60 тисяч осіб уже перетнуло піший пункт пропуску «Шеги­ні-Медика». Тобто щодня кордон в оби­два боки тут долає приблизно три тися­чі осіб. Тим часом люди, які намагаються виїхати до Польщі, звернулись з відкри­тим листом до урядів обох країн з вимо­гою вирішити проблеми на кордоні. Вони вимагають організувати рейсові автобу­си, які б перевозили людей через кор­дон за «доступну вартість», дозволити курсувати поїздам «Львів-Перемишль» або «Київ-Перемишль», відкрити пішо­хідні переходи в інших пунктах пропус­ку. Ще одна вимога до польського уря­ду — дозволити водіям, які перевозять людей на польові роботи, не проходити обов’язкову 14-денну обсервацію. Утім, навряд чи польська сторона дослуха­ється до цієї вимоги. Більше того, поки аграрії просять спростити правила пе­ретину кордону для сезонних працівни­ків з України, бо урожай пропадає, все більше громадських активістів, навпаки, вимагають не пускати українців до Поль­щі. Основна причина у тому, що кількість нових випадків захворювання на коро­навірус в Україні у 4−5 разів вища, ніж у Польщі. При цьому найактивніший при­ріст йде саме у західних областях, звід­ки найбільше заробітчан їде до Польщі. Скажімо, за станом на 10 червня в Укра­їні виявили 525 нових випадків, у Поль­щі — 108.

Схожі новини