Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Обов'язок перед читачами ніхто не скасовував": друковані ЗМІ виходять у звичному режимі

"Обов'язок перед читачами ніхто не скасовував, тож газети виходять у штатному режимі", - редактори друкованих ЗМІ

Попри непросту ситуацію з Covid-19 та роботу в умовах карантину, друковані ЗМІ виходять у звичному режимі зі збереженням традиційних обсягів. Адже обов’язок журналістів перед читачами надавати об’єктивну інформацію вчасно ніхто не скасовував.

Сприяє відносно стабільній роботі друкованих ЗМІ й Укрпошта, яка наразі працює у штатному режимі й планово готується до передплатної кампанії на ІІ півріччя, інформує пресслужба НСЖУ, передає NSJU.org.

Звісно, зважаючи на рекомендації та потенційну небезпеку, більшість редакцій перейшли на дистанційну роботу — творчі працівники готують матеріали вдома, решта приходить до офісів лише у випускові дні та за крайньої потреби. Обмежили і спілкування з відвідувачами, дехто навіть причепив відповідні оголошення на двері.

Головна редакторка Черкаської обласної газети «Черкаський край» Тетяна Калиновська розповідає, що завчасно для своїх працівників редакція закупила й роздала антисептики. Творчих перевели на домашню роботу, для решти — скоротили робочий день, щоб приїздили на годину пізніше, уникаючи масового скупчення людей в громадському транспорті. Додому ж людей розвозять редакційним авто.

В газеті розмістили повідомлення, щоб читачі надсилали інформацію, як-то рекламні оголошення тощо, електронною поштою. На дверях редакції прикріпили оголошення «Заходити до редакції лише за крайньої потреби!».

Газета виходить у звичні дні, в нас це середа, і стандартним обсягом. Намагаємося виконувати перед читачами свої обов’язки. Від Укрпошти до нас надійшов офіційний лист-повідомлення, що вони працюватимуть у штатному режимі, тож поки ситуація стабільна, — каже Тетяна Станіславівна. — До речі, маю відзначити, що загалом останнім часом доставка газет значно покращилася, тепер читачі щонайпізніше отримують видання наступного дня після виходу, тобто у четвер.

Про покращення говорять і редактори з Черкаських районок. Переконана, що тут головну роль відіграли численні звернення до керівництва держави та заходи, які проводила НСЖУ, аби донести про реальні проблеми з доставкою газет.

Директор ТОВ «Обрії 1919» (Харківська обл.), секретар НСЖУ Костянтин Григоренко так само відзначає, що останнім часом скарг від читачів не надходило, тож Укрпошта справляється зі своїми обов’язками та заявленими термінами на доставку газети. Працює пошта у штатному режимі й на сьогодні.

Жодних попереджень про припинення чи затримку доставки до нас не надходило, тримаємо постійний зв’язок із регіональним відділенням, тож поки що все стабільно. Так само й наша газета виходить у звичному режимі, — розповідає Костянтин Григоренко. — Обмежили повністю контакт з відвідувачами. Та й загалом у місті людей значно поменшало на вулицях. Проводили опитування серед жителів — усі відзначають, що ставляться з розумінням до таких заходів.

Секретар НСЖУ, голова правління Видавничого дому «Високий замок» Степан Курпіль розповідає, що зараз колектив максимально переведений на дистанційну роботу. Виходять лише окремі працівники друкарні. Загалом ні в місті, ні в редакції паніки немає, але напруга все ж відчувається — на вулицях суттєво поменшало людей.

В обласному управлінні Укрпошти повідомили, що працюють у звичному режимі, принаймні поки що ситуація стабільна. Зі свого боку маємо виконувати зобов’язання перед читачами й надавати об’єктивну інформацію про ситуацію в країні.

Для багатьох же друковане слово — чи не єдина можливість дізнатися новини, і на це треба зважати, — каже Степан Курпіль. — Власне, якщо із доставкою по передплаті поки що все стабільно, то з продажами у роздріб нас чекають суттєві втрати — приблизно на 50 відсотків. Все тому, що чимало газетних кіосків припинило роботу і це при тім, що навіть в Італії вони працюють.

Головний редактор «Волинської газети» Володимир Данилюк розповідає, що всі заходи, що відбуваються в Луцьку, переведено в режим онлайн трансляцій. Більшість закладів, де можливе скупчення людей, — закриті. Разом із тим продавці на базарі закривати свої ятки не поспішають.

Загалом же паніки як такої немає, адже заражених вірусом у нас офіційно не зафіксовано. Колектив переведений на дистанційну роботу. Укрпошта так само працює в штатному режимі, тож все відносно стабільно, — каже пан Володимир. — Загалом зі свого досвіду скажу, що в 88-му році довелося проходити практику в Чорнобильській зоні в одній із тамтешніх газет. Тоді ситуація була набагато гірша і важча. Зараз усе спокійніше.

Щоправда, непокоять окремі ЗМІ, які, аби набути рейтингів, поширюють завідомо неправдиву інформацію. От, приміром, у нас хтось написав, що будуть закриватися банки й Укрпошта, відповідно, всі кинулися знімати гроші, створивши під відділенням справжній натовп. Зате хтось підвищив собі рейтинги…

Директор департаменту поштових послуг Укрпошти Сергій Гречко підтверджує, що на сьогодні Укрпошта працює в штатному режимі.

Аналізуючи інформацію, приписи та рекомендації РНБО, Офісу Президента України, Міністерства інфраструктури, ми не бачимо небезпеки, тож всі відділення працюють відповідно до графіку. Так само щодо доставки газет — намагаємося виконувати все в зазначені терміни.

Паралельно продовжується підготовка до передплатної кампанії на ІІ півріччя, — каже Сергій Гречко. — Лише хотів би звернутися до редакторів з проханням, якщо раптом відбудуться зміни у виході газет, приміром, будуть заплановані спарені випуски тощо, повідомити про це заздалегідь, щоб і ми могли відкоригувати свою роботу. Достатньо буде звернутися на гарячу лінію.

Схожі новини