Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Вони хочуть дочекатися призначення нової «зеленої» влади на Львівщину...”

Голова ЛОР Олександр Ганущин звинуватив свого заступника Володимира Гірняка у підготовці до усунення його з посади

Щойно змінилася влада в Україні, щойно експерти почали аналізувати майбутні політичні розклади на Львівщині, а Львівську обласну раду вже лихоманить. На сесії облради, яка відбулася у вівторок, 21 травня, голова ЛОР Олександр Ганущин (БПП) зробив резонансну заяву. Він звинуватив свого заступника Володимира Гірняка («Громадянська позиція») у підготовці до усунення його з посади.

Заяву Олександр Ганущин оголосив із трибуни сесії. А перед тим депутати не проголосували за внесення до порядку денного звіту голови облради за 2018 рік. Із 62-х обласних обранців «за» звіт проголосували лише 38 із потрібних 43-х. Проти не голосував ніхто, зате утрималось — 11, не голосували — 13. Відповідно рішення не набрало голосів.

Пофракційна розкладка показала, що усі 17 членів фракції БПП, зрозуміло, голосували «за». Їх підтримали «Самопоміч» — усі 7 членів фракції «за», УКРОП — усі 5 «за», НРУ — усі 5 «за» та один позафракційний депутат. Натомість у ВО «Свобода» — лише один був «за», утрималися 9, не голосував 1. ВО «Батьківщина» — не голосували всі 4 депутати, «Громадянська позиція» — утримався один, не голосували 4. «Народний контроль» — «за» 2, утримався 1, не голосував один. З фракції Радикальної партії Олега Ляшка не голосували усі троє депутатів.

«Якщо ви, шановні колеги-депутати, вважаєте, що реванш і його традиційний супутник — колабораціонізм десь там далеко в столиці — ви помиляєтеся! Хочу пояснити вам, що стоїть за рішенням не включати мій звіт як голови Львівської облради до порядку денного, — пояснив у своєму виступі „схему“ Олександр Ганущин. — Юридична процедура передбачає, що за результатами обговорення звіту може постати питання про перебування на посаді. Саме цим вирішили скористатися окремі політики у цій залі, коли прийняли рішення поборотися за крісло голови Львівської облради. Але сьогодні вони боротися за це ще не готові. Бо бракує голосів. Тому вони хочуть дочекатися призначення нової „зеленої“ влади на Львівщину, щоб підкріпитися її позицією і провести це рішення. Мені прикро, що мотором цих ініціатив з розрахунком на адміністративну підтримку від майбутнього голови Львівської ОДА став не хто інший, як заступник голови Львівської облради Володимир Гірняк (при цих словах у залі почулися оплески. — Авт.). Мені це дійсно жаль, бо ми знаємося роки, але саме він розраховує отримати найбільші дивіденди у цій грі. Ну що ж, нічого особистого, просто бізнес. Нове дихання ці ініціативи отримали після інтерв’ю, у якому я заявив, що Львівщина точно залишиться в опозиції до новообраного президента Зеленського. Шановні колеги депутати! Мені, як і більшості з вас, не звикати до дій в умовах опозиції до центральної влади. Я не тримаюся за крісло. Готовий працювати чи в президії, чи в залі. Боротимуся разом з тими, хто мене підтримує. Слава Україні!»

Промова голови облради викликала оплески. На брифінгу Ганущин повідомив, що група депутатів, яка підтримує «ініціативу Гірняка», навіть пропонувала прийняти звернення до президента Володимира Зеленського з проханням призначити Володимира Гірняка головою ЛОДА. У свою чергу, сам Володимир Гірняк на брифінгу лише розводив руками: «Для мене така заява була несподіванкою. Погано спрацював апарат ради, бо звіт голови облради до мене на скриньку надійшов напередодні сесії о 14.54. Відповідно інші керівники фракцій і я сприйняли це питання так, що ми не готові його слухати. Якихось розмов щодо голови облради досі точно не було. Я, принаймні, точно їх не ініціював. Звідки така емоційна реакція? Може, голова потім пояснить, може розхвилювався».

Наразі відомо, що звіт голови обласної ради Олександра Ганущина розглянуть на наступній сесії.

Коментар для «ВЗ»
Олексій Роговик, політолог:

— Зрозуміло, після приходу до влади нового президента відбуваються певні політичні процеси. Видається, що в обласній раді — внутрішня конкуренція. Виглядає на те, що дійсно є процеси, щоб затвердити негативний висновок щодо звіту голови облради і зробити це підставою для усунення пана Ганущина з посади голови. Чому власне на цій сесії депутати так голосували? Очевидно, Ганущин і БПП були зацікавлені якомога раніше прозвітувати, бо зараз було більше шансів, аби цей звіт спокійно і позитивно оцінили, відповідно було менше шансів і підстав реалізувати сценарій можливого усунення його з посади. Однак це не вдалося «протиснути». Тож якщо цей звіт буде виголошуватися і оцінюватися через певний час, в умовах наближення дострокових виборів, в умовах оцінки київських політичних подій, шанси, що звіт оцінять негативно, зростуть. А це стане потенційною підставою для відставки. Тому довкола цього розгортаються політичні ігри, інтриги, намагання перетягнути депутатів на ту чи іншу сторону. Щодо власне звинувачень саме Гірняка у «зраді». Можливо, це правда, можливо це «гра на двох», аби привернути увагу і використати якийсь аргумент у політичних торгах. Бо зараз стоїть на порядку денному і питання, хто буде головою ЛОДА, говорять про різних кандидатів. Цей конфлікт у ЛОР — частина більш широких процесів, але ми бачимо лише верхівку айсберга…

Схожі новини