Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Уродженку села Колодруби з-під Львова планували зробити послом в Америці…

Таку пораду щодо Ганни Герман давав Януковичу політтехнолог Пол Манафорт, якому загрожує 305 років тюрми

Увагу світового політикуму, у тому числі — українського, привертає судовий процес, який 31 липня розпочався у 150-тисячному американському місті Александрії, за 10 км від Вашингтона. Там судять колишнього керівника виборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта.

Політтехнолога звинувачують у грубому порушенні податкового і банківського законодавств США, зокрема, в ухилянні від сплати податків на величезні суми, що для Америки прирівнюється до змови проти країни, ледь не до зради батьківщини. Значну частину «лівих», схованих в офшорах грошей (за різними даними — більше 60 млн. доларів) Манафорт заробив в Україні, протягом 10 років консультуючи Януковича, Партію регіонів, співпрацюючи з такими знаковими фігурами, як Ахметов, Льовочкін…

Загалом американські прокурори інкримінують Манафорту злочинні дії за 32 пунктами. У матеріалах слідства є факти про таємно відкриті ним три десятки рахунків у трьох країнах. На них перераховували кошти і українські олігархи. Податків до американського бюджету з цих гонорарів Манафорт не платив. За таке шахрайство йому загрожує сукупно 305 років в’язниці.

У матеріалах цієї гучної кримінальної справи, які потрапили у розпорядження Бі-бі-сі, є документи про те, як Манафорт радив Януковичу проводити свою кадрову політику. Зокрема, американський політтехнолог рекомендував колишньому президенту призначити послом України у США тодішнього народного депутата від П Р Ганну Герман. Свою пропозицію мотивував тим, що американська діаспора вкрай вороже налаштована проти Януковича, а Герман, з її особливим умінням впливати на аудиторію, може нейтралізувати ці негативні настрої, а відтак — суттєво поліпшити імідж тодішнього президента за океаном. А той факт, що послом стане жінка, ще й начебто підвищить реноме Януковича в очах тих, хто приписував йому сексистські замашки.

Як відомо, Янукович тоді проігнорував цю рекомендацію Манафорта, а призначив послом високого професіонала — Олександра Моцика.

Уродженка села Колодруби Миколаївського району на Львівщині Ганна Герман (до заміжжя — Галина Стеців, а після першого шлюбу — Галина Коровіцина) зробила стрімку професійну і політичну кар’єру. Від телетайпіста у миколаївській районній газеті (заочно закінчила факультет журналістики Львівського університету) пройшла шлях кореспондента, завідувача відділу районної і обласної молодіжної газет. Працювала журналістом у муніципальній «Ратуші», на «Радіо Свобода». Була членом правління Спілки журналістів СРСР. Мала тісні зв’язки з В’ячеславом Чорноволом, Степаном Хмарою, іншими колишніми радянськими дисидентами, представниками пат ріотичної інтелігенції. Згодом різко змінила політичну орієнтацію. Була прес-секретарем прем’єр-міністра Януковича, народним депутатом трьох скликань від Партії регіонів, заступником керівника Адміністрації президента, радником Януковича. Займалася (щоправда, не завжди вдало) піаром Віктора Януковича, редагувала його виступи, вкраплюючи у них «людські моменти». Галичани пригадують одне із різдвяних послань екс-президента, яке той завершував поширеними лише у Галичині побажаннями: «Дай Боже, ті свята спровадити і нових дочекатися!». Експерти не сумніваються, що ці слова вставила Ганна Герман — щоб «західняки» почали прихильніше ставитися до Януковича…

Саме на такий піар-талант Ганни Герман, на її здібності навертати у свою віру людей (у даному випадку — американську діаспору) і мав надію Пол Манафорт, пропонуючи уродженку Колодрубів на посаду українського посла у Вашингтоні. Але «дипломатична» сторінка у її біографії виявилася незаповненою. Якщо не враховувати той факт, що її другий чоловік Сергій Герман працював в українському консульстві у польському Гданську, першим секретарем посольства України у Польщі, а також радником посольства у Грузії.

Схожі новини