Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Дякую матерям, що не ховали від війська своїх дітей за кордоном, не купували їм довідки у лікарів…»

Близько 400 новобранців склали присягу на вірність українському народові у Кінологічному навчальному центрі ДПС України

У Великих Мостах на Львівщині, у Кінологічному навчальному центрі ДПС України, на вихідних було справжнє свято — 376 строковиків складали військову присягу на вірність українському народові. Після цієї урочистої церемонії вони стали справжніми «зеленими беретами». Привітати новобранців приїхали їхні рідні та друзі з 21-ї області України. А також керівництво — голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Петро Цигикал, голова Львівської ОДА Олег Синютка.

На стройовий плац навчального центру під звуки духового оркестру, після внесення бойового прапора виходять строковики. Усі — юні, серйозні, схвильовані. Вишикувалися на плацу. Починається церемонія складання присяги на вірність українському народові.

Після урочистої миті запитуємо про враження в одного з винуватців свята — Антона Щербакова із Кривого Рогу: «У військкоматі мені сказали, що буду проходити службу у прикордонних. Відразу зрадів, адже у мене батько прикордонником служив ще у 1989 році».

До складання присяги юнаки пройшли місячний курс підготовки на базі Кінологічного навчального центру. «Вони навчалися основних дисциплін — тактики прикордонної служби, тактики прикордонного контролю, вогневої підготовки, і готові для проходження строкової служби в органах державного прикордонного контролю», — розповів заступник начальника Кінологічного навчального центру Ростислав Сащук.

З урочистим моментом у житті строковиків привітав голова Державної прикордонної служби Петро Цигикал. «Це почесна і хвилююча мить не тільки для них безпосередньо, а й для їхніх батьків та усього персоналу Держприкордонслужби, — зазначив у своєму виступі генерал-полковник Цигикал. — Хочу запевнити батьків, що їхні сини отримають усе для того, аби бути гідними дітьми, воїнами, громадянами. Сподіваємося, що усі новобранці виправдають покладені на них надії».

Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Петро Цигикал вітає строковиків, які крокують урочистим маршем
Голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Петро Цигикал вітає строковиків, які крокують урочистим маршем

Голова ЛОДА Олег Синютка у вітальному слові звернувся до матерів і подякував їм за синів, яких вони виховали: «Дякую матерям, що не ховали від війська своїх дітей за кордоном, не купували їм довідки у лікарів». Генерал-полковник Петро Цигикал заспокоїв батьків і рідних: «За жодних умов ми не скеровуємо строковиків у район проведення Операції об’єднаних сил. Там проходять службу лише військовослужбовці за контрактом, які виявили особисте бажання, пройшли ретельний відбір та навчання».

«За роки російсько-української війни, спочатку у складі АТО, а тепер ООС, на Донбасі пройшли службу 19 тисяч прикордонників. Вони продемонстрували приклад мужності, героїзму та самопожертви. На жаль, у цій неоголошеній війні 70 наших побратимів загинули, 431 зазнав поранень, ще п’ятьох вважають зниклими безвісти. Завжди пам’ятатимемо тих, хто віддав життя за свободу і незалежність України», — зазначив генерал-полковник Цигикал, після чого усі присутні вшанували полеглих у війні з РФ хвилиною мовчання.

Преосвященний владика, єпископ Сокальсько-Жовківський Михайло Колтун, освятив юнаків та благословив їх на військову справу. Потім діти влаштували танцювальний флеш-моб.

Голова Держприкордонслужби урочисто вручив державні й відомчі нагороди найкращим військовослужбовцям відомства.

Новобранці пройшлися плацом урочистим маршем. На території навчального центру демонстрували взірці сучасного обладнання та техніки. А на військовому стадіоні кінологи показали яскраві шоу за участі своїх чотирилапих вихованців: прикордонні собаки затримували злочинців, шукали приховані контрабандні вантажі, наркотики.

Показові виступи кінологів, як завжди, захопливі...
Показові виступи кінологів, як завжди, захопливі...

На завершення дійства відбувся святковий концерт Академічного ансамблю пісні і танцю Держприкордонслужби.

Після складання присяги новобранці вирушать для проходження строкової служби на ділянку Західного регіонального управління — у Чернівецький, Мукачівський та Чопський прикордонні загони. Усього цьогоріч поповнять лави прикордонників до тисячі строковиків.

Усі фото прес-служби Державної прикордонної служби України

Схожі новини