Передплата 2024 «Добра кухня»

Затриманому в Білорусі українському журналістові Шаройку висунули офіційне обвинувачення

  • 28.11.2017, 00:00
  • 7 232

Громадянину України Павлові Шаройку, затриманому в Білорусі 25 жовтня, висунули звинувачення.

Про це повідомив агентству БелаПАН офіційний представник білоруського КДБ Дмитро Побяржин.

«Громадянину України Павлу Шаройко, затриманому в Білорусі, пред'явлено звинувачення», — йдеться у повідомленні.

Агентство не уточнює, за якою статтею Шаройку висунули обвинувачення, однак як повідомлялось раніше КДБ Білорусі підозрює Шаройка у «створенні агентурної мережі».

КДБ Білорусі: "Шаройко стежив за військовими об'єктами РФ"КДБ Білорусі: "Шаройко стежив за військовими об'єктами РФ"

У КДБ Білорусі стверджують, що український журналіст Павло Шаройко збирав інформацію про військові об'єкти Росії в республіці.

Про це з посиланням на телеканал "Білорусь 1" пише "Білоруський партизан".

В ефірі телеканалу показали кадри оперативної зйомки КДБ. На допиті Павло Шаройко визнав, що нібито є співробітником кадрового апарату військової розвідки.

Після звільнення в 2009-му лише через два роки він був відновлений в число офіцерів діючого оперативного резерву. Потім під прикриттям посади звичайного кореспондента почав роботу в Білорусі.

Стверджується, що під час обшуку на електронних носіях Шаройка виявили копії розвідувальних донесень, а також завдання від кураторів.

За даними телеканалу, раднику посольства України в Білорусі Ігорю Скворцову і Павлу Шаройко було доручено надати відомості про особливості митного режиму в частині ввезення в державу технічних засобів електрозв'язку та електронно-обчислювальної техніки.

Також Шаройко нібито збирав інформацію про наявність в прикордонних районах з Україною покриття операторів мобільного зв'язку, розподіл радіочастного ресурсу, стан радіоаматорства серед місцевого населення.

На 2017 рік в якості завдання, як заявляє телеканал, їм були визначені такі об'єкти як Рада міністрів, МЗС Білорусі, посольство і військові об'єкти Росії в країні. Їм належало протягом року вивчити ці об'єкти, заводити і розвивати тут знайомства, починати або продовжувати отримання інформації про них.

Під час обшуку нібито знайдені псевдоніми ще як мінімум 16 учасників агентурної мережі.

Лукашенко вперше прокоментував затримання українського журналіста Шаройка в Білорусі

Справа українського журналіста Павла Шаройка обговорювалося з президентом України Петром Порошенком, заявив його білоруський колега Олександр Лукашенко, пише Белта.

"Він мені поставив це питання. І я йому відgовів фактами. Я йому зізнався, що з першого до останнього дня операції з нейтралізації шпигунської мережі був в курсі. Така практика - голова КДБ мені доповів одразу", - розповів президент Білорусі.

За словами Лукашенка, на зустрічі з Порошенком була досягнута домовленість не розголошувати інформацію про затримання Шаройка, проте українська сторона нібито її порушила.

"Я скасував своє рішення і сказав викласти деякі факти в ЗМІ, щоб люди розуміли, що ми не нагнітаємо обстановку в стосунках з Україною. І ми показали. Ця людина зізналася, де працювала, як працювала. Купа матеріалів додатково є", - додав білоруський лідер.

Лукашенко також підкреслив, що в справі Шаройка немає російського сліду.

Стало відомо, якого саме дипломата вигнали до Білорусі

МЗС вислало на батьківщину першого секретаря посольства Білорусі в Україні.

Про це повідомила "Українській правді" речник українського Міністерства закордонних справ Мар'яна Беца. За її словами, ця людина вже залишила країну.

Речниця наголосила, що такий крок МЗС - "дзеркальна відповідь" на оголошення персоною нон грата в Білорусі радника посольства України в цій країні Ігоря Скворцова.

Фото: ВВС Україна
Фото: ВВС Україна

Україна вислала білоруського дипломата з країни

Україна вислала російського дипломата з країни у зв'язку з тим, що Білорусь оголосила радника посольства України в Білорусі Ігоря Скворцова персоною нон грата, повідомила речник МЗС Мар'яна Беца.

"У зв'язку з тим, що білоруська сторона оголосила персоною нон грата і вислала українського дипломата, Україна, керуючись принципом взаємності, також вислала російського дипломата з країни", - сказала вона агентству "Інтерфакс-Україна".

Наголошується, що спікер відомства не уточнила прізвище висланого дипломата, а також його посаду.

У Білорусі показали кадри з допитом затриманого українця

За версією білоруського телеканалу ОНТ, у журналістів в розпорядженні є "фрагмент запису допиту, де розвідник називає свого координатора - українського дипломата, акредитованого в Мінську".

"У 2016 році ще при зміні оперативного керівника мене перевели з відділу, який займався журналістами, які працюють під прикриттям, до відділу, де працюють дипломати під прикриттям", - говорить на відео затриманий українець. Він зазначив, що не знає, з чим це було пов'язано.

"Припускаю, що це робилося напередодні приїзду до Білорусі на посаду першого секретаря посольства України полковника Скворцова Ігоря Васильовича. Скворцова я знаю ще з часів служби в МО України", - повідомив на відео Шаройко.

"РИА" зазначає, що у відео є кадри затримання співробітниками спецслужб "білоруса, якого підозрюють в отриманні відомостей на користь України. Також демонструються документи, які називаються "цілком таємними".

Посол про заяви білоруського КДБ: "Йде нагнітання обстановки"

Посол України в Мінську Ігор Кизим заявляє, що не згоден із рішенням білоруської сторони про оголошення персоною нон ґрата співробітника українського посольства у Білорусі Ігоря Скворцова, але не міг не виконати цього рішення.

Про це він заявив у коментарі "Радіо свобода".

"Коли я перебував у будівлі МЗС Білорусі, то мені дали ноту про оголошення Ігоря Скворцова персоною нон ґрата. Я відповів, що не буду заперечувати, не можу не виконати, і протягом певного часу Ігор Скворцов поїхав. Я сказав, що це нісенітниця, але я повинен виконувати", — заявив Кизим.

Він також заперечив заяви білоруського КДБ, яке звинуватило затриманого раніше в Мінську журналіста "Українського радіо" Павла Шаройка у "шпигунстві" і "створенні агентурної мережі".

"Павло збирав інформацію як журналіст. І від таких же журналістів брав інформацію або ще від когось. Всі, хто працював журналістом, знають, як це робиться. Те, що заявили, що він створив якусь мережу, то кожен журналіст має свою мережу. Ось ви мені дзвоните — я теж у вашій мережі", — сказав посол.

За його словами, Шаройко не міг завдати шкоди інтересам Білорусі.

"Ці шпигунські ігри мене не радують. Йде нагнітання обстановки. Мене це дивує. Не вірю, що Павло Шаройко завдав якоїсь шкоди інтересам Білорусі. Білоруси — наші брати, як каже Олександр Григорович. У нас ніколи не було напрямку діяльності проти Білорусі", — сказав він.

Посол додав, що поки Шаройка захищає державний адвокат, але його дружина буде шукати менше "заангажованого" захисника. Раніше комітет держбезпеки Білорусі заявив, що затриманий в Білорусі український журналіст Павло Шаройко створив агентурну мережу з числа громадян Білорусі, які за винагороду збирали для нього відомості розвідувального характеру.

Також там повідомили, що "координацію його розвідувальної діяльність здійснював співробітник Головного управління розвідки Міноборони Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям радника посольства України Білорусі", через що він був оголошений персоною нон-грата.

Розвідка: "Затриманий у Білорусі давно не працює в ГУР"

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заперечує, що Павло Шаройко є його співробітником.

Так прес-служба ГУР відреагувала на заяву офіційного представника Комітету державної безпеки Білорусі про причетність журналіста Шаройка до розвіддіяльності на території Білорусі як співробітника української розвідки.

"Служба зв’язків з громадськістю ГУР МО України уповноважена заявити, що викладена у зазначеній заяві інформація не відповідає дійсності", — йдеться у повідомленні.

"Павло Шаройко проходив службу у ГУР МО України на посаді начальника прес-служби. У 2009 році він був звільнений з військової служби за станом здоров’я", — повідомляє розвідка України.

"Після звільнення Шаройко працював за раніше набутою спеціальністю — журналістом українських ЗМІ, у тому числі кореспондентом на території Республіки Білорусь", — наголошує ГУР.

КДБ звинувачує затриманого в Білорусі українського журналіста у створенні цілої мережі шпигунів

Комітет держбезпеки Білорусі заявив, що затриманий в Білорусі український журналіст Павло Шаройко створив агентурну мережу з числа громадян Білорусі.

Про це на брифінгу заявив офіційний представник КДБ Білорусі Дмитро Побяржін, повідомляє Tut.by.

Зазначається, що білоруси нібито за винагороду збирали для Шаройка відомості розвідувального характеру.

У КДБ заявляють, що Шаройко є кадровим співробітником Головного управління розвідки Міноборони України.

"Дя прикриття йому визначили посаду кореспондента Громадської національної телерадіокомпанії України ", - заявив Побяржін.

В КДБ стверджують, що Шаройко створив агентурну мережу з числа громадян Білорусі, "які за грошову винагороду виконували його завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері".

Відносно Шаройка порушили кримінальну справу за статтею "шпигунство" і прийнято рішення про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

"Шаройко визнав, що є співробітником кадрового апарату військової розвідки, що працює під прикриттям, а також своє звання - полковник. Він також підтвердив, що координацію його розвідувальної діяльність здійснював співробітник Головного управління розвідки Міноборони Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям радника посольства України Білорусі. За діяльність, несумісну з дипломатичним статусом, Скворцов оголошений персоною нон-грата", - повідомив Побяржін.

Білорусь оголосила радника посольства України персоною нон грата через справу журналіста Шаройка

Радник посольства України у Мінську Ігор Скворцов був оголошений персоною нон грата у Білорусі через справу затриманого українського журналіста Павла Шаройка.

Про це йдеться у заяві КДБ Білорусі.

Згідно із заявою відомства, Шаройко нібито визнав, що є співробітником військової розвідки під прикриттям та нібито має військове звання полковника.

Стосовно радника посольства у Білорусі в КДБ заявили, що Шаройко нібито підтвердив координацію Скворцовим його розвідувальної діяльності. Сам Скворцов нібито теж «діяв під прикриттям посади радника посольства України в Білорусі».

«За діяльність, несумісну з дипломатичним статусом, Скворцов оголошений персоною «нон грата», — йдеться у повідомленні.

У посольстві України в Білорусі Громадському відмовилися коментувати затримання Шаройка та заяви КДБ у цій справі.

"Журналіст Шаройко визнав, що є українським розвідником", — КДБ Білорусі

У Комітеті держбезпеки Білорусі заявили, що громадянин України Павло Шаройко визнав, що є кадровим співробітником розвідки.

Про це повідомив представник КДБ Білорусі Дмитро Побяржін, передає прес-служба відомства.

Як відомо, комітет держбезпеки Білорусі затримав у Мінську Павла Шаройка, якого звинувачує у "створенні в республіці агентурної мережі".

"25 жовтня КДБ при проведенні агентурної акції на гарячому затримано кадрового співробітника Головного управління розвідки Міністерства оборони України Павло Шаройко. З урахуванням досвіду його роботи в якості керівника прес-служби Головного управління розвідки Міністерства оборони України для прикриття йому визначена посаду кореспондента громадської національної телерадіокомпанії України", — заявив Побяржін.

КДБ Білорусі дав брифінг щодо затримання українського журналіста

Павло Шаройко перебуває в слідчому ізоляторі Комітету державної безпеки Білорусі в Мінську.

У Національному прес-центрі Білорусі відбувся екстрений брифінг представників Комітету держбезпеки з приводу затримання в Мінську журналіста «Українського радіо» Павла Шаройка.

КДБ Білорусі заявляє, що українського журналіста затримали за шпигунство

Комітет держбезпеки Білорусі заявив, що затриманий в Білорусі український журналіст Павло Шаройко створив агентурну мережу з числа громадян Білорусі, які за винагороду збирали для нього відомості розвідувального характеру.

Про це на брифінгу заявив офіційний представник КДБ Білорусі Дмитро Побяржин, повідомляє портал Tut.by.

Білоруський КДБ заявляє, що після затримання Шаройко зізнався, що є співробітником кадрового апарату розвідки і працює під прикриттям в званні полковника.

"25 жовтня 2017 року працівниками КДБ при проведенні агентурної акції на гарячому було затримано кадрового співробітника Головного управління розвідки Міноборони України Павло Шаройко", — повідомив Побяржин.

"З урахуванням досвіду його роботи в якості керівників прес-служби Головного управління розвідки Міноборони, для прикриття йому визначена посада кореспондента Громадської національної телерадіокомпанії України", — заявив офіційний представник КДБ Білорусі.

Представник відомства стверджує, в Білорусі Шаройко створив агентурну мережу з числа громадян Білорусі, "які за грошову винагороду виконували його завдання зі збору відомостей розвідувального характеру у військово-політичній сфері".

"Стосовно Павла Шаройка порушено кримінальну справу за статтею 358 КК Білорусі "шпигунство" і прийнято рішення про застосування запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою", — додали в КДБ.

Стверджується, що в ході проведення слідчих дій, "було отримано переконливі докази його протиправної діяльності, що завдає шкоди національним інтересам Білорусі, а під час обшуку у Шаройка виявлені копії розвідувальних донесень, спрямованих ним раніше в Центр".

"В результаті Шаройко визнав, що є співробітником кадрового апарату військової розвідки, що працює під прикриттям, а також своє звання — полковник. Він також підтвердив, що координацію його розвідувальної діяльність здійснював співробітник Головного управління розвідки Міноборони Ігор Скворцов, який діяв під прикриттям радника посольства України Білорусі", — заявив Побяржин.

"За діяльність, не сумісну з дипломатичним статусом, Скворцов оголошений персоною нон-грата", — додав він.

Затриманого в Мінську українського журналіста Шаройка відвідав консул

Затриманого в Білорусі українського журналіста, власкора UA: Українське радіо Павла Шаройка відвідав український консул, повідомив голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Інтерфакс-Україна.

"Наскільки нам відомо, консул України відвідав Павла, і є певний непублічний збір інформації", - повідомив Томіленко.

Також Томіленко уточнив, що журналіста захищає тільки адвокат, наданий владою Білорусі.

"Українського журналіста Павла Шаройка затримали в Мінську 25 жовтня. Того ж дня в квартирі, де Павло живе із сім'єю - дружиною Оленою і донькою - був обшук. Затримання (арешт) провело КДБ Білорусії. Павло має тільки державного адвоката, тобто наданого білоруською владою. Про залучення іншого адвоката посольством України в Республіці Білорусь нічого не відомо. Із сім'єю Павло спілкується листовно. Перший лист дружина отримала поштою тільки через півтора тижні", - повідомив він.

С. Томіленко також запропонував об'єднати зусилля Національного радіо, де П. Шаройко працює штатним кореспондентом, і МЗС України для залучення незалежного кваліфікованого адвоката.

Журналіст наголосив, що НСЖУ вимагає звільнення П. Шаройка. "Національна спілка журналістів України продовжує вимагати від білоруської влади негайного звільнення нашого колеги ... Інформуємо Міжнародну федерацію журналістів, Європейську Федерацію журналістів і представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ", - додав він.

У департаменті консульської служби МЗС України агентству "Інтерфакс-Україна" повідомили, що не коментують жодних обставин у цій справі.

Київ відповів на затримання в Білорусі українського кореспондента

Міністерство закордонних справ України направило ноту колегам в Білорусі через затримання власного кореспондента Українського радіо Павла Шаройка.

Про це розповів директор департаменту консульської служби МЗС України Василь Кирилич, передає Радіо Свобода.

Він додав, що МЗС вживає заходів для захисту прав затриманого громадянина України. А обставини затримання журналіста в Білорусі зовнішньополітичне відомство відмовилося коментувати.

Міністр культури України В'ячеслав Кириленко назвав лицемірними заяви Мінська про дружбу.

"Чого варті запевнення Лукашенка в дружбі з українським народом, коли в Білорусі регулярно зникають наші громадяни?! Спочатку П.Гриб, тепер - власкор Українського радіо П.Шаройко", - написав глава Мінкульту в Твіттер.

Він вважає, що такі дії порушують "всі угоди і роблять лицемірними заяви про дружбу".

Білорусь затримала кореспондента "Українського радіо" за підозрою в шпигунстві

Від офіційних відповідей посольство Білорусі ухиляється.

Правоохоронці в Білорусі затримали кореспондента "Українського радіо" Павла Шаройка за підозрою в шпигунстві, повідомив голова Національної громадської телерадіокомпанії (НГТУ) Зураб Аласанія.

"Затримано власкора "UA: Українське радіо" в Білорусі, громадянина України Павло Шаройка. Від офіційних відповідей на наш запит Посольство Білорусі поки що ухиляється. За нашою власною неофіційною інформацією в Білорусі, йому пред'явлено стандартне для іноземних кореспондентів звинувачення в "шпигунстві", - написав Аласанія в фейсбуці.

Схожі новини