Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Африканські студенти освоюють українську за півроку. Керівник Нацполіції  не змогла за три»

Львівський викладач Святослав Літинський намагається примусити Хатію Деканоїдзе вчити українську мову через суд.

Громадський активіст Львова, викладач Львівського національного університету імені Івана Франка Святослав Літинський подав до суду на керівника Національної поліції України, грузинку Хатію Деканоїдзе (на фото). У своєму позові до Окружного адмінсуду Львівської області активіст вимагає від Хатії дотримуватися мовного законодавства України — спілкуватися виключно українською, а не російською. Це стосується офіційних виступів Хатії та заяв, оприлюднених на сайті відомства, в соцмережах.

Спочатку пан Святослав звернувся зі скаргою в МВС, де просив розібратися, чи не порушує Хатія мовне законодавство України. У МВС так і не відповіли на це риторичне питання. Тоді Святослав Літинський вирішив звернутися до Феміди.

“У мовній справі вже відбулося перше судове засідання, - зазначив “ВЗ” Святослав Літинський. - Йдеться насамперед про притягнення Хатії Деканоїдзе до дисциплінарної відповідальності за порушення ст. 10 Конституції України. Від МВС України на суд ніхто не прийшов. Засідання перенесли на 2 вересня 2016 року. Потім у МВС сказали, що на суд треба викликати Хатію, бо це, мовляв, порушує її права. Мені здається, МВС це робить не для того, щоб захистити права керівника Нацполіції, а щоб затягнути судову справу. Хатія в Україні вже близько трьох років. До посади в міністерстві вона займалася в Україні громадською діяльністю. Може, час уже вивчити українську?”.

— Чимало урядовців українського походження досі не можуть вивчити українську. Хатія має грузинське коріння. Може, не варто так до неї персонально прискіпуватися?

— Раніше мене запитували, чи буду подавати до суду на Хатію. Відповів, що ні. Нехай вона повчиться півроку української. Але з цього нічого не вийшло... Будь-який американський посол в Україні має не менше справ, ніж керівник Нацполіції України. Але посли вже за тиждень починають говорити українською окремі фрази. Африканські студенти, які не знають жодної слов’янської мови, вивчають українську за півроку. Ще через кілька місяців вони перфектно спілкуються українською. А керівник Нацполіції не змогла вивчити українську за три роки.

— Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков досі спілкується російською...

— Він програв мені судовий позов. Чому цим не займається прокуратура? Очевидно, що прокуратури немає. Незважаючи на це, результати таки є. Тепер Арсен Аваков почав писати в Інтернеті більше українською, ніж було до позову. Близько 60% його статей на “Українській правді” написані українською. Така сама картина і на його сторінці в соц­мережах.

— Чи плануєте позиватися з урядовцями середніх та нижчих ланок, які спілкуються російською?

— На кожного посадовця нижчих ланок фізично не можу подати в суд. Але якщо почати зверху, то інші дослухаються. На черзі — розгляд судової справи щодо Верховної Ради, яка відмовляється надавати переклад виступів на комітетах українською мовою.

Схожі новини