Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Олександр Квіташвілі: «Таких, як Василишин, 99% головних лікарів в Україні»

Скандал довкола заступника міністра охорони здоров’я, якого підозрюють у систематичних поборах, оголив гниле нутро української медицини.

У Міністерстві охорони здоров’я — черговий скандал. Правоохоронці затримали заступника міністра охорони здоров’я Романа Василишина — інкримінують йому системне хабарництво. За повідомленням прокурора міста Києва Романа Говди, слідчі встановили, що Василишин брав побори з практикуючих лікарів за право виконувати професійні обов’язки, зокрема, проводити операції в Олександріївській лікарні Києва. Окрім самого пана Василишина, під варту узяли також його спільника, директора Урологічного центру згаданого медичного закладу Юрія Серняка. Під часу обшуку правоохоронці вилучили у підозрюваних понад 50 тис. доларів США, 320 тис. гривень та 2,5 тис. євро.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко під час брифінгу повідомив: “Роман Василишин щотижня отримував 50-100 тис. доларів за операції, проведені в Олександріївській лікарні, якою керував (з листопада 2010 року. - Авт.). На посаду директора Урологічного центру цієї лікарні відрекомендував персоналу Юрія Серняка, уродженця Донецька, який особисто розподіляв лікарів на операції. За кожну операцію ті вимагали гроші з пацієнтів і віддавали їх Серняку, а той - передавав Василишину. П’ять разів зафіксували отримання міченого хабаря. Затримали Василишина на дачі у його доньки, куди той привіз мічені купюри”.

Романа Василишина призначили заступником екс-міністра охорони здоров’я Олександра Квіташвілі у листопаді 2015 року.

Колишня заступниця Квіташвілі Олександра Павленко публічно заявила, що проводила з колегою... профілактичні бесіди на тему хабарництва: “Попереджали його з першого дня. За дорученням міністра я як мінімум двічі повідомляла, що у нас є інформація, яка примушує замислитись. Але це була лише інформація. Доказів не було. Та ми й не правоохоронні органи. Як заступник міністра вважала своїм обов’язком попередити і пояснити, що ми — нова генерація, яка прийшла не брати у країни, а дати їй все, що вийде. Як наслідок цей чоловік зайшов у відкриту конфронтацію і почав свою гру”.

“Василишин налагодив цілу систему отримання коштів з пацієнтів, - розповів у коментарі “ВЗ” екс-міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі. - На посаду заступника у Міністерство прийшов з посади головного лікаря Олександріївської лікарні. Це була його вотчина, з якої всі ці місяці збирав данину. Але не буде таємницею, якщо скажу, що так робить 99% головних лікарів в Україні. І навіть якщо суд винесе пану Василишину справедливий вирок, система не зміниться. Не можливо вилікувати рак, не позбувшись ракової пухлини. Потрібні реформи, однак Комітет з питань охорони здоров’я їх блокує. Він мені не давав працювати - не дає теперішньому міністру”.

Комерційний директор приватної мережі медичних лабораторій Микола Скавронський радить шукати корінь зла у самих собі: “Пацієнтів давно змушують платити “благодійні” внески і вони платять, але чомусь ніхто не обурюється і не вимагає називати ці внески “обов’язковими”, не вимагає написати замість “каса” - “вимагання”. Всі головні лікарі державних лікувальних закладів де-факто є їхніми власниками і використовують свою посаду у власних цілях, але розповідають при цьому, що грошей охороні здоров’я катастрофічно не вистачає. Кому здаються “вільні” площі і по якій ціні? Кому належать аптеки у державних лікарнях? Кому платять за право працювати на “потоці”, купуючи робоче місце? Державні лабораторії виконують близько 760 млн. тестів на рік (за офіційною статистикою), маючи у своєму штаті близько 6 тис. лікарів і 25 тис. лаборантів, фельдшерів та біологів. Наша мережа медичних лабораторій виконує близько 12 млн. тестів на рік з допомогою 270 лабораторних працівників. Продуктивність праці одного такого працівника (з усіма автоматами, штрих-кодами, комп’ютерами, IT-системами тощо) — вдвічі вища, ніж працівника державної лабораторії, де немає жодної автоматизації процесу. Вкрай лицемірним виглядає плач медиків, які скаржаться на маленькі зарплати — це тоді, коли у нас є тотальна нестача медперсоналу (особливо медсестер) із зарплатою у три рази вищою, ніж у державних закладах. Дивно, але до нас чомусь ніхто не йде. Охорона здоров’я в Україні — це віддзеркалення наших звичних реалій. Ви купуєте ліки в аптеці і у кінці чеку написано: “Будьте здорові!” Це — брехня. Жодна аптека не хоче, щоб ви перестали бути їхніми клієнтами. “Хворійте частіше і довше”, - от що там має бути написано. Брехня є всюди, але жах не у цьому. Говорити неправду — невід’ємне право того, хто хоче збрехати. Страшно те, що люди мовчки і покірно погоджуються, прекрасно усвідомлюючи, що їм брешуть”…

Фото з Facebook Юрія Луценка

Схожі новини