Передплата 2024 ВЗ

«Велику Угорщину» на Закарпаття не пустили 

Обласне управління СБУ попередило жителя Берегівщини, пов’язаного з угорською націоналістичною партією «Йоббік».

Закарпатське управління СБУ оголосило офіційне застереження жителю області, який є членом угорської праворадикальної партії «Йоббік». Причина — підготовка на Закарпатті за посередництва лідерів цієї партії антиукраїнської акції, спрямованої на поширення ідеї про відокремлення Закарпаття від України.

До акції, про яку йдеться, причетна праворадикальна угорська партія «Йоббік», у статутних завданнях якої сказано про повернення Закарпаття до так званої Великої Угорщини. Дійство, яке попередило місцеве управління СБУ, мало називатися «Повернення додому. Угорці на Верецькому перевалі», хотіли присвятити черговій річниці підписання Тріанонського мирного договору 1920 року (за цим договором тодішня Угорщина втратила частину земель, що раніше їй належали).

Із власних джерел «ВЗ» стало відомо, що у заяві СБУ йдеться про жителя Берегівського району Закарпаття Дезидерія Ковача, на якого було покладено організацію акції. Він був директором благодійного фонду “Прий­мальня незалежного депутата Європарламенту Бейли Ковача” в тому ж Береговому. Бейла Ковач - один із лідерів партії «Йоббік», якому заборонено в’їзд в Україну. Цей діяч брав участь як спостерігач на псевдовиборах у “ДНР” і “ЛНР” та в Криму. Пропагував через свою приймальню в Береговому ідею повернення Закарпаття до складу Угорщини. Ковач був депутатом Європарламенту до 2015 року, коли йому висунули звинувачення у шпигунстві на користь РФ і позбавили мандата.

СБУ офіційно попередила Дезидерія Ковача про кримінальну відповідальність за посягання на територіальну цілісність та недоторканність України. Ковач, своєю чергою, заявив про готовність вийти із «Йоббіка» та розірвати взаємини з цією партією.

Майбутній захід в Угорщині жваво популяризували ЗМІ. Йшлося про участь у заході не тільки представників угорської меншини в Україні та членів «Йоббіку», а й залучення до неї відомих угорців, зокрема чемпіона світу зі стрільби з традиційного лука Йожефа Монуша. Своїм виступом той начебто мав «об’єднати Карпатські гори з угорськими землями»... Хоча угорська влада й деякі представники угорської меншини на Закарпатті твердили, що йдеться про акцію, яка «зміцнює дружбу між Україною та Угорщиною», за кілька днів до початку дійства на Верецькому перевалі його засудили місцеві українські патріотичні організації.

- Це просто мирний спосіб втілення імперських амбіцій щодо Закарпаття з боку Угорщини, - впевнений голова ГО «Карпатська січ» Тарас Деяк. - Партія «Йоббік» своїм завданням визначає створення русинсько-угорської автономії, а надалі — відділення Закарпаття від України та приєднання області до Угорщини. Представники зазіхають на територіальну цілісність України, називаючи Закарпаття частиною «Великої Угорщини». Партія «Йоббік» має зв’язок із вищим керівництвом Росї, з терористичними угрупованнями «ДНР» і «ЛНР», які на сході вбивають наших співвітчизників, зокрема закарпатців. Ми офіційно попросили голову СБУ заборонити перебування на Закарпатті та в Україні загалом будь-яких представників цієї партії, не кажучи вже про їхній запланований антиукраїнський захід.

Схожі новини