Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Новий міністр енергетики «на короткій нозі» з донецькими?

Жителям Калуша Ігор Насалик запам’ятався гучними обіцянками. Невиконаними...

Українцям пообіцяли перевірити, наскільки адекватні тарифи на комунальні послуги їх змушують сплачувати. Ревізію структури формування тарифів анонсував новоспечений міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. Міністр також пообіцяв не закривати вугільні шахти, а одну з них (10-ту Нововолинську) навіть добудувати. Однак в обіцянки міністра, який любить грати м’язами на публіку, віриться слабо. Особливо після розповідей жителів Калуша, де Ігор Насалик відбув два мерських терміни.

«Мер з нього був не найгірший. Зробив ремонти у школах, встановив пластикові вікна. З батьків на ремонт шкіл у Калуші грошей не збирали. Відремонтували міську бібліотеку, чимало коштів виділялось на закупівлю нових книжок. У під’їздах теж вікна поміняли. Потім була грандіозна програма заміни дахів. Але не встигли їх поремонтувати, як вони всі почали текти. Далі була програма з відродження кінотеатру, але він так і стоїть посеред міста, порослий лісом, — розповіла жителька Калуша пані Вероніка. — Загалом Насалик найбільше запам’ятався тим, що любив роздавати гучні обіцянки, про які би гуділо все місто. То обіцяв перепоховати Коновальця в Калуші, то Бандеру. То тролейбуси в місті мали пустити. За Насалика Калуш визнали зоною екологічного лиха, і з державного бюджету місто почало отримувати величезні дотації. Тому фірми його сім’ї мали що “освоювати”. Найбільший скандал був з вивезенням гексахлорбензолу. Це була афера не на мільйон — на мільярд гривень. (За 2011-2014 рр на вивезення і утилізацію гексахлорбензолу було виділено з держбюджету 1,35 млрд. грн., хоча експерти порахували, що на побудову водонепроникної стіни, яка б ізолювала полігон, достатньо було 35 млн. грн., - Авт.). У Верховній Раді навіть створили комісію, яка би розслідувала розкрадання державних коштів при вивезенні тих відходів. І хто ви думаєте ту комісію очолив? Ігор Насалик, який тоді вже був нардепом”.

Жінка каже, що сім’я Насаликів (його рідний брат — мер Рогатина) лише у Франківській області має кільканадцять фірм — від сільського господарства до видобутку нафти. Статки Насалики заробили саме на продажах енергоресурсів — нафти та газу. Тому у міністерстві енергетики Насалик людина не випадкова. Добре знає, як працюють різні схеми у нафтогазовому секторі. Але чи захоче їх ламати?

Лишається загадкою, хто з олігархів стоїть за призначенням Насалика у міненергетики. У Кабмін він пройшов за квотою БПП (хоча за свою політичну кар’єру встиг побувати і в “Нашій Україні”, і в “Регіонах України”, і в УНП, і в БЮТі). Утім, його попередник — Володимир Демчишин — теж був порошенківець. Основним здобутком Демчишина вважають те, що він “розрулив” ситуацію з “Газпромом” і налагодив реверс газу з ЄС. Але мав не найліпші стосунки з енергетичним холдингом Ахметова ДТЕК. Начебто, аби присадити ДТЕК, який володіє кількома тепловими станціями, спеціально почали нарощувати виробництво атомної електрики. Ахметовці, своєю чергою, почали “нацьковувати” на міненерго шахтарів, яких “держава кинула напризволяще”... Тим часом у Насалика з донецькими начебто теплі стосунки. “Ігор Насалик їздив до Донецька за полоненим з Калуша. З полону атовця вдалося визволити, і за це Насалику велика подяка. Але моя знайома була в складі тої делегації. Каже, було помітно, Насалик з донецькими на короткій нозі. Вони спокійно жили у Донецьку у готелі, сепаратисти їх возили, куди треба. Одне слово, були в цілковитій безпеці на окупованій території, що мою подругу неабияк “напрягло”, — розповідає Вероніка.

Коментар для «ВЗ»

Геннадій Рябцев, заступник директора центру “Психея”

Не варто коментувати будь-які призначення лише на основі біографічних даних посадовця. Ігор Насалик попросив місяць, аби сформувати програму дій міністерства. Має ще три тижні. Коли буде оприлюднений його план дій, можна буде робити якісь висновки, наскільки ефективним міністром енергетики він буде. Але у приватній розмові з експертами запевнив, що бізнесових інтересів в енергетичній сфері він на сьогодні не має.

Схожі новини