Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Нардепи готові завалити «безвізовий» закон

Щоб приховати свої неоподатковані статки

Сьогодні, 2 лютого, до сесійної зали парламенту завітає стурбований депутатською інертністю президент Петро Порошенко. Хоче впросити “слуг народу” невідкладно прийняти п’ять законів, без яких українці не зможуть отримати від Євросоюзу безвізового режиму. А така загроза цілком реальна. Минулого тижня за сім голосувань у стінах ВР депутати так і не змогли дати “добро” на один з таких “доленосних законів” - яким встановлюється надання до 1 квітня 2016 року електронних декларацій чиновників. За такими деклараціями можна було б відстежувати, чи чесно живуть чиновники. На “фінансових сповідях” вітчизняних держслужбовців наполягає Європа, вбачаючи у такій відкритості важливий інструмент протидії корупції.

Раніше, нагадаємо, при ухваленні Державного бюджету на 2016 рік опозиційні депутати “протягнули” у цей закон норму, яка відкладає подачу електронних декларацій з першого кварталу на кінець року. Якщо говорити простою мовою, це означало б, що у тих, хто живе обманом, з’являлося додаткових дев’ять місяців, аби приховати, переписати на підставних осіб свої банківські активи, нерухомість, вілли, іномарки та інше нажите сумнівним способом добро. І таким чином давало б змогу уникнути сплати податків у національну скарбницю.

Європа вирішила позбавити наших скоробагатьків таких хитрих маневрів. Наполягає на негайному скасуванні бюджетної “обмовки”. Напередодні глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський дав чітко зрозуміти: якщо у першому кварталі 2016-го не буде електронних декларацій, а отже, Національна агенція із запобігання корупції не матиме документів для аналізу, це може вплинути на рішення Євросоюзу щодо скасування віз для українців. Таку люб’язність для нас можуть відкласти у довгий ящик. “Зробіть усе, щоб не було аргументів для відкладання”, - закликав пан Томбінський.

У відстрочці електронних декларацій зацікавлені багато політиків (не тільки опозиційних), які живуть на широку ногу, але ділитися з народом шляхом відрахувань не воліють. Щоб приховати свої шкурні інтереси, вони розпускають плітки про те, що Євросоюз за жодних умов не відкриє Україні візовий шлагбаум на своїх теренах. Ілюструють свої “прогнози” інформацією західних ЗМІ про те, що через проблему з напливом мігрантів незабаром буде відмінено Шенгенську зону, тож, мовляв, скасовувати візи не буде з ким. Саме такі “аргументи” подіяли на багатьох нардепів — минулого тижня вони відмовилися прибирати скандальну норму про електронне декларування.

Редактор видання “Європейська правда” Сергій Сидоренко, який не гірше дипломатів знає про наші візові/безвізові справи, каже, що плани Брюсселя щодо України не змінюються. І посилається на євродепутата Андрея Пленковича: “Немає жодного зв’язку між дискусіями та законодавчими пропозиціями щодо Шенгенської зони та процесом візової лібералізації з Україною”.

Незважаючи на такі запевнення, українським парламентаріям треба поквапитися з ухваленням “безвізових” законів. Бо, як резонно зауважує Сергій Сидоренко, “чим довше відтягується дата ухвалення Євросоюзом рішення про безвізовий режим, тим більше шансів, що Європа відкине цю ідею надовго. І особливо ці шанси зростають, якщо Верховна Рада ігнорує реформи у сфері боротьби з корупцією...”

Схожі новини