Передплата 2024 ВЗ

«Львівприлад» перетворять на «гніздо для диверсантів»?

Поруч із Національною академією Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного планується скандальне будівництво

По сусідству із Національною академією Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, на території колишнього заводу «Львівприлад», збудують багатоповерхівку з офісами, та ще й за російські гроші. Чи не буде це загрозою для національної безпеки України, коли фактично на межі з військовим об’єктом постануть будинки, звідки можна буде прослуховувати сусідів? Ці питання на прес-конференції озвучила громадський діяч Ольга Давид.

«Кінцевим бенефіціаром кіпрської компанії, яка планує зводити тут будинки, є громадяни Росії, - стверджує пані Ольга. - У 2007 році завод було продано з аукціону, але, як ми і передбачали, не для того, щоб відновлювати виробництво, а для того, щоб на цій території виросли елітні будинки. Умовою продажу заводу було відновлення виробництва, але зараз про це ніхто не згадує. Натомість на території все зруйновано, там сталася пожежа, все обладнання вивезли з території. Чомусь саме у розпал зимових свят у Львівській міській раді відбулися громадські слухання щодо цього будівництва. Очевидно, із розрахунку, що ніхто на них не зверне уваги…».

Ольга Давид та Українська народна партія звернулися до президента України, Генпрокуратури України, НАБУ та СБУ з вимогою перевірити інформацію щодо можливого російського походження інвестиційних коштів, а також загрози нацбезпеці у зв’язку з будівництвом об’єктів коштом іноземного капіталу поруч із режимним військовим об’єктом у Львові. «Будь-які об’єкти, зведені на території колишнього військового заводу і на межі з Академією Сухопутних військ за кошти російського походження, можна опосередковано розцінювати як підготовку до диверсійних заходів, - сказала Ольга Давид. - У Львові вже є прецеденти, коли Західне регіональне управління Державної прикордонної служби України під своїми вікнами має російське консульство. Значною мірою, те, що сьогодні відбувається в країні, є наслідком безпечності наших можновладців».

Натомість у Львівській міській раді не бачать проблеми у новому будівництві. «Львівська міська рада на сьогодні дала дозвіл на розроблення генерального плану цієї території, - розповів «ВЗ» головний архітектор Львова Юліан Чап­линський. - Зонування цього району, яке затверджене ухвалою Львівської міської ради, - це зона Ж-3, тобто тут має бути житлова багатоповерхова забудова. Інвестори, які прийшли, - їхня юридична адреса у Киє­ві, а не у Москві, і там не написано, хто є чий резидент, тощо. На сьогодні пропозиції інвестора влаштовують головне управління архітектури на предмет того, що завод має бути реконструйований в офісний центр ІТ-компанії. ІТ-сфера є пріоритетом для міста, відповідно, маємо максимально їй сприяти. Усі претензії були висловлені на громадських слуханнях, які відбулися у міськраді. Згідно із законодавством України, якщо на громадських слуханнях висловлено претензії, має бути створена комісія. Люди, які мали претензії, подали заяви на членство у цій комісії. Комісія буде засідати, з’ясовувати, хто чий резидент, якої країни, хто інвестор, і або спростовувати ці доводи, або їх підтверджувати. Тому міськрада наразі ніяких рішень не приймала і ніяких дозволів на будівництво не видавала».

У Національній академії Сухопутних військ не коментують ситуацію… Журналіст «ВЗ» надіслав запит до начальника Управління Служби безпеки України у Львівській області з проханням відповісти, чи проводилася перевірка щодо власників майбутнього будівництва, чи справді вони є громадянами РФ, чи становить таке сусідство інформаційну небезпеку для Академії Сухопутних військ?

Але в СБУ «засекретилися»… «Запитувана вами інформація щодо проведення регіональним органом безпеки перевірки власників будинків на території колишнього заводу «Львівприлад» поруч із Національною академією Сухопутних військ підпадає під ст. 9 Закону України «Про контррозвідувальну діяльність», ст. 9 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» і підлягає захисту в порядку, визначеному Законом України «Про державну таємницю», а самі форми і методи роботи у цьому напрямі - Розділом 4 Зводу відомостей, що становлять державну таємницю… Відтак, відповідно до положень ст. 6, 8, 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації» вам відмовляється у доступі до вищевказаної інформації. …У частині надання відповіді щодо можливої інформаційної небезпеки, яку становитиме Національній академії Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного будівництво багатоповерхового будинку компанією Російської Федерації… ваш запит скеровано до Управління Держспецзв’язку у Львівській області», - йдеться у відповіді на мій інформаційний запит за підписом т. в. о. начальника Управління СБУ у Львівській області К. Мацери.

Довідка «ВЗ»

ДП «Львівприлад» - заснований 1946 року промисловий гігант, а після здобуття незалежності України - головний виробник в Україні приладів регулювання, вимірювання та реєстрації фізичних процесів для різних галузей, у тому числі атомної енергетики, а також систем управління газоперекачувальними станціями магістральних газопроводів. Частина продукції виготовлялася для потреб оборонної промисловості. 2007 року завод було продано ФДМ України на аукціоні за стартовою ціною лише 17 млн. грн.

Схожі новини