Передплата 2024 «Добра кухня»

«Актив нафтопереробного заводу» потрапив у річку Малехівку

Але, дякувати Богу, до криниць Малехова кислі гудрони не дійшли.

«Екологічна катастрофа на Львівщині замовчується! Жодних дій для нейтралізації витоку гудронної води з озера на Грибовицькому сміттєзвалищі немає!» - із такими закликами виступила група активістів-екологів, які провели незалежну експертизу технічних водойм біля сміттєзвалища. За словами голови комісії із небезпечних відходів громадської ради при Державній екологічній інспекції Львівської області Юрія Дмитришина, у зразках, відібраних активістами на місці витоку гудронів із озера на сміттєзвалищі Львова, перевищено допустиму норму нітратів у 15 тисяч разів.

У селі Малехові вивісили оголошення, яке забороняє набирати воду з криниць. «Норма нітратів у питній воді 45 мг/л, - повідомив Юрій Дмитришин. - Ми відібрали три зразки - води у джерелі, яке є початком річки Малехівки, землі по ходу витоку і льоду за десять метрів від водозабірника. Найбільше перевищення - більш ніж у 15000 разів».

Як розповіла «ВЗ» заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак, на сьогодні екологічне лихо ліквідовано, у криницях Малехова вода чиста. «Йдеться про гудронні озера, які є технічними спорудами колишнього нафтопереробного заводу, який сьогодні на стадії банкрутства, - пояснює чиновниця. - На дні цих технічних озер є так звані відходи нафтопереробки - гудрони. Вони вважаються активом нафтопереробного заводу і могли розглядатися як предмет продажу - щоб погасити борги підприємства. На сьогодні арбітражний керуючий нічого мудрішого не придумав, як одноосібно укласти угоди із деякими юридичними компаніями, які проводять так звані дослідження тих гудронів на предмет їх якості та можливості подальшої переробки на сировину. Тобто визначити, наскільки вони вартісні як сировинний матеріал. Діяльність цих компаній-дослідників і призвела до витоку небезпечної речовини у річку Малехівку. Маємо факт забруднення як ґрунтів, так і водойм. Єдине, що добре, - вчасно це зупинили. Факту забруднення криниць у селах не виявлено. Уже провели два забори води в криницях на аналіз - дякувати Богу, вода добра. Витік гудронів припинено. Відкрито кримінальну справу за фактом незаконного перебування на території колишнього нафтопереробного заводу і діяльності. І друга справа - за нашим клопотанням до органів внутрішніх справ - стосовно укладання угод із юридичними компаніями і проведення їхніх досліджень. На нашу думку, це зроблено незаконно».

Схожі новини