Передплата 2024 «Добрий господар»

Конфлікт довкола Російського культурного центру у Львові – аполітичний, стверджують у Львівській обласній раді

Конфлікт довкола Російського культурного центру у Львові (вул. Короленка, 1-а) (на фото) — в юридичній площині, а не в політичній.

Про це йшлося під час зустрічі заступника голови Львівської обласної ради Володимира Гірняка із представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні, представниками російського товариства ім. О. Пушкіна та представниками організацій, які знаходяться у цьому приміщенні. Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні представляли Мауріціо Монтіпо, Лаура Джефрі та Віталій Стат.

Представники обласної ради (крім Володимира Гірняка, це голова постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, туризму, духовного відродження та ЗМІ Юрій Візняк, начальник управління майном спільної власності обласної ради Микола Бандра та інші) запевнили присутніх, що ситуація з приміщенням не має жодного політичного підтексту, а покликана врегулювати адміністративні відносини між власником та орендарями. За словами Миколи Бандри, приміщення на вул. Короленка, 1-а, є власністю територіальних громад Львівщини, і відповідальність за збереження будівлі лежить на обласній раді. Львівський облвиконком у серпні 1990 року передав це приміщення російсько-українському культурному товариству імені О. Пушкіна. На адресу обласної ради від цього товариства надходили звернення про рейдерські захоплення іншими російськими товариствами. Але на такі звернення мають реагувати правоохоронці, натомість управління майном - пильнувати за використанням майна за призначенням та утриманням його в належному стані.

Коли після підпалу і пожежі, які сталися 4 травня 2014 року, стан будівлі різко погіршився, управління майном почало шукати орендаря, і тоді з’ясувалося, що в приміщенні перебувають зовсім інші організації. Коли до слова запросили представників російських товариств, розпочалися взаємні звинувачення у рейдерському захопленні. Кожна зі сторін показувала установчі документи і заперечувала аргументи іншої. Остаточне рішення щодо приміщення прийматиме Львівська обласна рада на сесії 26 січня.

Схожі новини