Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Настав час Росії заплатити за анексію Криму

  • 09.01.2016, 11:22
  • 7 247

Україна подала кілька сотень позовів проти Росії через окупацію півострова, збитки від війни і підтримку тероризму.

Про це пише польське видання Rzeczpospolita з посиланням на міністра юстиції України Павла Петренка.

Всього, за його словами, українські громадяни подали проти Росії 700 позовів лише в Європейський суд з прав людини в Страсбурзі. Це скарги потерпілих від анексії Криму або вторгнення російський військ на Донбасі.

Деталі позовів не відомі. Видання зазначає, що в загальнодоступному графіку роботи ЄСПЛ у першій половині 2016 року немає жодного розгляду справ проти Росії.

За словами Петренка, багато українських компаній скаржаться в міжнародні суди на Росію через активи, втрачені за окупації Криму. Наприклад, "Ощадбанк" подав позов проти Москви в Стокгольмський арбітраж через втрачені сім відділень, більшість яких російська "влада" роздала своїм банкам. Частину з них пограбували навесні 2014 року.

До Стокгольмського арбітражного суду, як правило, йдуть російські компанії, щоб судитися проти влади РФ. До нього звернулася компанія НАК "Нафтогаз". Деталі її скарг теж невідомі, але свої збитки компанія оцінила в 700 млн дол. У Криму вона втратила цілий підрозділ - "Чорноморнафтогаз" і всю його власність.

Ще низку позовів подало Міністерство юстиції від імені держави. В одному з них Київ вимагає компенсації за незаконне використання Росією континентального шельфу України.

Також позов проти Росії до міжнародного суду в Гаазі подав український олігарх Ігор Коломойський. Відомо, що цей позов суд прийняв до розгляду. Коломойський хоче домогтися від Росії 15 млн дол. компенсації за захоплення терміналу в Бальбеку. Також на півострові олігарх втратив ще 86 об'єктів, які окупаційна влада оголосила "націоналізованими".

"Цей рік відзначиться відкриттям великої справи проти Росії", - анонсував польському виданню український міністр юстиції. Київ подав позов у Міжнародний суд ООН проти Росії, але не за напад на Крим чи Донбас, а за підтримку тероризму.

"Дуже непроста справа - притягнути велику країну-постійного члена Радбезу ООН до відповідальності", - вважає експерт міжнародного права професор Януш Симонідес.

Ще жодну країну не судили за агресію проти іншої. Формально справами війни і миру займається Міжнародний кримінальний трибунал, штаб-квартира якого знаходиться в Гаазі.

Але, по-перше, Росія не ратифікувала Римський статут, на якому базується існування трибуналу. А по-друге, сам трибунал призупинив розгляд справ про агресію однієї країни проти іншої до часів, коли " буде чітко сформульовано поняття "агресія".

Водночас Міжнародний суд ООН залишається доступним шляхом покарання агресора.

"В його юрисдикцію не входять питання злочинного застосування сили або агресії. Тому Київ і поскаржився на Москву через порушення міжнародної конвенції про боротьбу з тероризмом", - пояснив Симонідес.

Експерт також додав, що ще одним майданчиком, на якому менші країни можуть боротися з агресорами є СОТ. Ця організація не визнає права вето однією з країн, тому в її рамках можна добитися справедливості.

Раніше повідомлялося, що Україна подасть позов проти Росії до Міжнародного суду ООН.

Джерело: ZN.UA.

Схожі новини