Передплата 2024 «Добра кухня»

Той, що не боїться «ні Сєні, ні Бєні»...

Михайло Саакашвілі очолив рух за очищення України від корупції.

Від трьох до п’яти тисяч учасників - чинних і колишніх нардепів, лідерів центристських партій і маловідомих рухів, громадських активістів, суспільних авторитетів і політиків-невдах, “збитих льотчиків”, а також випадкових глядачів-слухачів - зібралися у Міжнародному виставковому центрі Києва для участі у другому Антикорупційному форумі. За словами організаторів, серед яких - голова Одеської ОДА Михайло Саакашвілі і когорта парламентаріїв-“єврооптимістів”, мета зібрання — розпочати широкий рух для боротьби з корупцією у всіх сферах українського життя.

Тон форуму своїм запальним виступом, який багато разів переривали гучні оплески і вигуки “Молодець! Браво!”, задав екс-президент Грузії. Кожна фраза Михайла Саакашвілі була гострою, влучною, звучала як афоризм. “Попросіть мене перерахувати три основні проблеми України, і я, не задумуючись, скажу: “Корупція, корупція, і ще раз — корупція!” - заявив він. Наслідком засилля корупції Саакашвілі вважає те, що Україна стала найбільш злиденною країною Європи. “Я пам’ятаю Польщу, коли вона розпочинала реформи і боротьбу з корупцією, - наводив приклад Саакашвілі. - У 1990 році я їздив туди до своїх друзів, і привіз їм з України ковбасу, шпроти, праски, які вони просили. Сьогодні економіка Польщі — 23-тя у світі! Її ВВП становить близько 550 млрд. доларів. Таких результатів Польща досягла шляхом стрімкого реформування і безкомпромісної боротьби з корупцією. Ми з Польщею були в однакових умовах. Але де тепер Польща, а де Україна?”.

Грузинський реформатор заявив: активи України зменшуються, пасиви — зростають. Незважаючи на Майдан, олігархи залишаються в силі. За цей рік не було приватизовано жодного великого об’єкта. Через штучне затягування приватизації держпідприємств Україна щодня втрачає 15 млн. доларів. Все заплутано і складно як для бізнесу, так і для звичайного громадянина. А в заплутаних схемах чиновникам легше красти. Саакашвілі поділився сумною статистикою: 50% відсотків опитаних сказали, що мали справу з корупцією за правління Януковича. За нинішньої влади відсоток тих, які зіткнулися з корупцією, зріс до 80%. Люди кажуть: так погано, як зараз, не було ні при Кучмі, ні при “помаранчевих”, ні при Януковичу. За словами Саакашвілі, таке зізнання — жовта картка владі...

- Правителі і чиновники, олігархи і судді, митники і податківці, прокурори і СБУшники (цей список можна безконечно продовжувати) поводяться з українською економікою як з дійною коровою, — жорстко говорив промовець. - Корова уже здохла, а вони ніяк не можуть від неї відстати. Це перейшло у розряд якогось збоченства і мародерства!

Найбільше дісталося команді Арсенія Яценюка. За словами Саакашвілі, Кабмін сидить на колишніх корупційних схемах, які працюють досі. Олігархи і далі заносять у кабінети чиновники валізи хабарів. “Влада живе не по-новому, а по-старому. Уряд слухає тільки себе, забуває слухати народ, - метав стріли на адресу офісу на Грушевського Саакашвілі. - Для уряду звичайні українці, їхнє невдоволення не актуальні. Звичайні українці обурені вашим бездіянням, вашою безсовісністю, вашою жадібністю!”.

Не оминув Саакашвілі “наїздів” на себе, які почастішали в останні місяці через його принципову позицію. “Кілька днів тому один з олігархів пообіцяв набити мені морду. Інший — хотів розібратися “по-чоловічому”, але, мовляв, статус не дозволяє. Вони не розуміють одного: ніхто не боїться ні Сєні, ні Бєні. Вони не розуміють, що боятися потрібно їм — гніву українського народу”.

Щоб забезпечити швидкий розвиток країни, на переконання Саакашвілі, потрібно негайно зробити 10 кроків, 10 “революцій”. Зокрема, податкову, адміністративну, митну, приватизаційну, антикорупційну. За словами грузинського реформатора, чиновники повинні швидко, без посередників обслуговувати громадян, державна служба повинна працювати з усмішкою на обличчі.

“Я дуже переживаю за українські реформи. Переживаю через їхній провал, - сказав насамкінець ініціатор Антикорупційного форуму. - Кожного разу я чую від своїх ворогів: відстань, котися на свою батьківщину! А я скажу так: Україна — не ваша дійна корова! Ми всі разом вирвемо з ваших рук нашу приголомшливу країну, повернемо її тим, кому вона належить”.

Після Києва регіональні засідання Антикорупційного форуму відбудуться у Харкові, Львові, Дніпропетровську, інших містах. Саакашвілі вірить, що цей громадський рух оголосить безкомпромісну війну тим, хто гальмує європейську ходу України. Хотілося б сподіватися. Але є великі сумніви, що всі, хто того вечора завітав у Націо­нальний виставковий центр, справді одержимі цією ідеєю. При вході у залу стояли десятки “крутих” авто учасників форуму — рідко хто з їхніх власників може похвалитися, що заробив їх чесною працею. Та й розкішне (неначе на показ мод) вбрання “делегатів” викликає змішані емоції: борці з корупцією у костюмах за десять тисяч доларів не ходять...

Неприємно вразила закулісна, побутова поведінка багатьох учасників Антикорупційного форуму. Забувши про елементарний етикет, вони буквально дерлися за безплатними солодощами, що їх роздавали у вестибюлі, набивали ними сумки, ящики. Сумне видовище. Якщо ці люди звабилися на “халявні” цукерки, де гарантія, що встоять перед значно більшою спокусою - подарунковим конвертом з “баксами” від когось з олігархів.

І ще одне. Телекамери час від часу вихоплювали обличчя людей у залі, яким начебто має бути близькою боротьба з корупцією. І знову — розчарування. Саакашвілі вдавано уважно слухали особи, яких самих можна записати у корупційні “п’явки”. Одна з них, знаю, носячи погони, довгий час “дахувала” відомий ринок, а її родич “патронував” заборонені гральні автомати...

Саакашвілі треба остерігатися троянських коней, які, проникнувши у його команду, високу місію боротьби з корупцією можуть перетворити у фарс.

Схожі новини