Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Замість дев’ятьох дерев зрубали шістнадцять

У сквері Святого Юра – нові «будівельні» пристрасті.

Активісти ініціативної групи “Врятуй сквер Святого Юра” заблокували будівництво дороги біля церкви Св.Юра. Міська рада, за словами активістки Марти Коновал, порушила мирову угоду: замість дев’ятьох дерев комунальники зрубали шістнадцять.

«Ми викликали поліцію, - розповіла активістка. - Просили показати документи на будівництво дороги, робітники якраз почали рити котлован, але жодних документів вони при собі не мали. Тож виконання робіт у сквері Св. Юра призупинили».

Коли молоді люди порахували дерева, які зрізало ЛКП “Зелений Львів”, жахнулися: побачили шістнадцять свіжих пнів... Схоже, “лісоруби” зрубали у сквері все, що можна (точніше, що встигли зрубати тишком-нишком). “Чиновники з управління екології почали нам вішати на вуха локшину, мовляв, деякі зрізані пні — це не дерева, а... кущі, - каже Марта. - Інші — це аварійні дерева, які несподівано виявили у сквері. Хоча аварійні дерева зрізали ще до початку усіх будівельних робіт. Чиновники просто нас обдурили!”.

Коли у сквері вкотре почався ґвалт, робітники по-швидкому привезли паспорт будівництва (невже це не можна було зробити відразу?). А новим каменем спотикання у цьому питанні стала тролейбусна зупинка. Активісти упевнені, що ця зупинка там зовсім не потрібна, бо забере частину скверу. Посадовці ніби погодилися “перемалювати” креслення... Виходить, дві сторони уклали мирову угоду, домовилися, як пролягатиме дорога біля церкви Св.Юра, скільки дерев зріжуть, але міська рада домовленості порушила? Досі неузгодженим залишається питання щодо благоустрою цієї території (зокрема, де буде дитячий майданчик). Це питання, схоже, спливе навесні...

У серпні ГО “Врятуй сквер Святого Юра” подала на міську раду до суду. Активісти вимагали припинити нищити сквер Св.Юра. Суддя Львівського окружного суду розділив позов на дві частини (частину справи залишив в Окружному суді, частину передав до Галицького районного суду). Активісти подали апеляцію (вони проти розділення позовної заяви). Питання у суді “зависло”...

Замовником будівництва дороги поблизу скверу є ЛКП «Львівавтодор». Після усіх цих подій начальник комунального підприємства Олег Береза зауважив на прес-конференції: «Маю єдине пояснення: частина дерев, яка була спиляна, — це санітарна очистка території, тобто вони були не придатні. Помилкою було те, що вона не була прописана у мировій угоді, яку ми підписали з активістами».

Схожі новини